Εν αναμονή των εξελίξεων με τον κοροναϊό είναι οι διοργανωτές του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών Φεστιβάλ, αν και σε περίπτωση ακύρωσης, η διοργάνωση δεν θα μπορέσει να αποζημιωθεί από την ασφάλεια.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Variety, το φεστιβάλ είχε την ευκαιρία από την ασφαλιστική του εταιρεία Circle Group, να πληρώσει ώστε να είναι καλυμμένο και σε περίπτωση επιδημίας και πανδημίας, μέχρι σχεδόν πριν από 10 ημέρες, αλλά όλως παραδόξως οι οργανωτές το απέρριψαν, σύμφωνα με πηγή από την ίδια την ασφαλιστική.

 

Η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία δε, είναι υπεύθυνη και για τα επονομαζόμενα γαλλικά Όσκαρ, τα βραβεία Σεζάρ. Η εναλλακτική της επιστροφής χρημάτων κυμαινόταν μάλιστα περίπου στο 6% του συνόλου της τιμής του ασφαλιστικού πακέτου.

 

Αλλά, επειδή οι Κάννες αρνήθηκαν την παράμετρο αυτή, το φεστιβάλ δεν έχει κάλυψη στην περίπτωση ακύρωσης, ακόμα και αν οι διοργανωτές αναγκαστούν λόγω των κυβερνητικών οδηγιών.

 

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ, του οποίου το μπάτζετ υπολογίζεται σε ένα εύρος 20 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τους Γάλλους φορολογούμενους και εταιρικούς χορηγούς. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους μιλώντας στο Variety, είχαν δηλώσει ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις ενώ παράλληλα ετοιμάζουν και τις κινηματογραφικές επιλογές για την συνέντευξη τύπου της 16ης Απριλίου.

 

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της διοργάνωσης του Φεστιβάλ δεν απάντησε για το ζήτημα της ασφάλειας.

 

Ωστόσο, όπως πολλές εταιρείες στη Γαλλία, η Circle Group δεν καλύπτει την περίπτωση της ακύρωσης λόγω του κοροναϊού, καθώς και άλλων επιδημιών ή πανδημιών. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές πρέπει να «κλείσουν» ξεχωριστά μία τέτοια εκδοχή, κάτι που μπορεί να γίνει σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και πριν ο ιός να έχει εξελιχθεί.

 

Στην περίπτωση δε του κοροναϊού, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σταματήσει να δίνουν αυτή την εναλλακτική στους πελάτες τους από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο ιός άρχισε να επεκτείνεται δραστικά. Παρόλα αυτά βέβαια, πιστεύεται ότι η Circle Group ήταν διατεθειμένη να κάνει μία εξαίρεση για τις Κάννες.

 

Εκπρόσωπος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ασφάλισης δήλωσε πως ο κοροναϊός δεν θεωρείται από τους Γάλλους ασφαλιστές ως περίπτωση ανωτέρας βίας γιατί δεν εμπίπτει σε κανένα από τα τρία βασικά κριτήρια: ανεξέλεγκτος, εξωτερικός και μη προβλέψιμος.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση μία ακύρωση λόγω ξεσπάσματος ενός ιού να υπολογιστεί από καμία ασφαλιστική εταιρεία ως περίπτωση ανωτέρας βίας ακόμα και αν εμπλακεί η κυβέρνηση, εξηγεί πηγή από τη Circle Group.

 

Με πληροφορίες από το Variety