Κανονικά φαίνεται πως θα δοθεί και φέτος ο Χρυσός Λέοντας στο 77o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, παρά την πανδημία, σύμφωνα με τον Roberto Cicutto.

 

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας, μητρικής διοργάνωσης του κινηματογραφικού event, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής παραμένουν ως έχουν, επιβεβαιώνοντας για την 12η Σεπτεμβρίου ως ημέρα έναρξης του 77ου Φεστιβάλ της Βενετίας.

 

Η Βενετία, που θεωρείται το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι πρόεδρος της φετινής επιτροπής για την 77η διοργάνωση, θα είναι η Κέιτ Μπλάνσετ.

 

Ο Cicutto από την πλευρά του, μίλησε και για το ενδεχόμενο σύμπραξης με τις Κάννες, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των φεστιβάλ, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του διευθυντή των Καννών, Thierry Fremaux, στο Variety, που έκανε λόγο για πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο φεστιβάλ σε περίπτωση που ακυρωθούν οι Κάννες.

 

Ο Cicutto από την πλευρά του διέψευσε λέγοντας πως «Με τις Κάννες, όλα είναι δυνατά, αλλά το θεωρώ ανησυχητικό ότι ο Thierry Fremaux συνεχίζει να λέει ότι εξακολουθεί να εξετάζει την κατάσταση και δεν λέει τι πραγματικά θέλει να κάνει».

 

«Εμείς προχωράμε κανονικά προς τα εμπρός με το πρόγραμμά μας, και αν οι Κάννες εξακολουθούν να σκέφτονται (για την πορεία δράσης τους) τότε δεν υπάρχει διάλογος», πρόσθεσε ο Cicutto.

 

Διευκρίνισε δε, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει «υπόθεση» στο τραπέζι για μια κοινή πρωτοβουλία Βενετίας-Καννών.

 

Στη συνέντευξη στο πρακτορείο ANSA, ο Cicutto παραδέχτηκε επίσης ότι περίμενε ότι «η συμμετοχή από το εξωτερικό θα είναι αναγκαστικά πολύ μικρότερη» φέτος από ό, τι σε προηγούμενες διοργανώσεις.

 

«Κάνουμε προσομοιώσεις σχετικά με μια τυπική ημέρα του φεστιβάλ», είπε, προσθέτοντας ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα είναι «σημαντική για τον ξένο τύπο» και ότι όλα αυτά ρυθμίζονται και θα τεθούν σε μια «πρόταση που θα παρουσιάσουμε στους παραγωγούς.»

 

Η Μπιενάλε έχει δώσει μία προθεσμία στα τέλη Μαΐου για να διευθετήσει τις βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την διοργάνωση.

 

Ο Cicutto, ο οποίος είναι πρώην παραγωγός ταινιών, εξέτασε επίσης το βασικό ζήτημα που αφορά στο άνοιγμα των κινηματογράφων για το φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι αναμένει από τις ιταλικές αρχές να παραχωρήσουν στη Βενετία ειδικό καθεστώς όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

«Είναι ένα πράγμα να διαχειριστεί κάποιος έξι ή επτά κινηματογραφικά θέατρα και άλλο χιλιάδες κινηματογράφους» σε ολόκληρη τη χώρα, επεσήμανε.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βρίσκεται επί του παρόντος υπό έκτακτα κυβερνητικά μέτρα προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα συζητούνται να αρθούν από την 4η Μαΐου.

 

 

Mε πληροφορίες του Variety/ANSA