Έτος Μελίνας Μερκούρη το 2020 - Ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ

Έτος Μελίνας Μερκούρη το 2020 - Ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ Facebook Twitter
1

Στις 18 Οκτωβρίου 2019, μπαίνουμε στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως το 2020 θα είναι έτος αφιερωμένο στη μνήμη της.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως θα τιμήσει «τη διεθνή σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, την αγωνίστρια της Δημοκρατίας, την πολιτικό, την μακροβιότερη υπουργό Πολιτισμού, την μεγάλη Ελληνίδα».

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε "η τελευταία Ελληνίδα θεά", αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο. Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.


Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, την προσεχή Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Πέραν της ηθοποιού Μελίνας, της περσόνας Μελίνας και του ανθρώπου Μελίνας υπάρχει η Μελίνα ως πολιτικός.Για αυτό το κομμάτι θέλω να πω δυο λόγια. Η Μελίνα οραματίστηκε και υλοποίησε: -τα καλλιτεχνικά στα σχολεία, -τη δωρεάν είσοδο για τους ιθαγενείς συγκεκριμένες μέρες του χρόνου στους αρχαιολογικούς χώρους, -τα ΔΗΠΕΘΕ,-τα διατηρητέα κτήρια,-την αποτρουμποποίηση της Πλάκας.Η Μελίνα οραματίστηκε και ενέπνευσε (καθώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει):-την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,-το Μουσείο της Ακρόπολης,-την διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα.Επειδή είναι της μόδας η ισοπέδωση απλά λέω ότι δεν ξέρω άλλον πολιτικό που να έχει τόσο σαφές θετικό αποτύπωμα στην πολιτική του καριέρα. Και επειδή θεωρώ και τον φεμινισμό μια μπούρδα: η Μελίνα δεν τρούπωσε στα ψηφοδέλτια ή στο ΥπΠο με καμία ποσόστωση. Ήταν άνθρωπος κιμπάρης και άριστη σε αυτό που έκανε.Και πάλι λέω ότι κρίνω μόνο την πολιτικό.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ