Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση

0

Φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από την γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της βενετικής Αναγέννησης και η επέτειος αυτή τιμάται δεόντως από το Musée du Luxembourg στο Παρίσι, με την έκθεση Τιντορέττο, η γέννηση μιας ιδιοφυΐας, η οποία επιλέγει να εστιάσει στην πρώτη περίοδο του έργου του.

Ο Γιάκοπο Ρομπούστι, ή σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα Γιάκοπο Κομίν, πήρε το προσωνύμιο Τιντορέττο που στην κυριολεξία σημαίνει «ο μικρός βαφιάς», όχι λόγω της ζωγραφικής του αλλά εξαιτίας του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ήταν βαφέας.

Γεννημένος σε μια βαθιά ταξική κοινωνία, ο Τιντορέττο άνηκε στους «ποπολάνι», τη λαϊκή κάστα της Βενετίας, η οποία ήταν αποκλεισμένη από τις πολιτικές θέσεις και τα ανώτερα αξιώματα.

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία ο Γιάκοπο χρησιμοποιούσε τις βαφές του πατέρα του για να ζωγραφίζει εντυπωσιακά γκράφιτι, πρακτική που του εξασφάλισε μια θέση μαθητείας ζωγράφου, κατά πάσα πιθανότητα στο εργαστήριο του Μπονιφάτσιο ντε' Πιτάτι.

Η δεξιοτεχνία του ήταν τέτοια που τον τον Ιανουάριο του 1538, πριν καν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του, κατάφερε να εδραιωθεί ως ζωγράφος με δικό του εργαστήρι!

Παρά τους επικριτές του, ως ζωγράφος συνέχισε να διαπρέπει και το έργο του λειτούργησε ως ιδανική «γέφυρα» μεταξύ της Αναγέννησης και του Μπαρόκ που σύντομα αναδύθηκε και επικράτησε κατά τον 17ο αιώνα στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Επιθυμώντας να αφήσει πίσω την ταπεινή του καταγωγή, ο Τιντορέττο μετέρχεται έξυπνων εμπορικών στρατηγικών, ακολουθεί προχωρημένες πρακτικές δημοσίων σχέσεων και στα έργα του υιοθετεί αισθητικούς κανόνες που του επιτρέπουν πολύ γρήγορα να διασχίσει την απόσταση ως τις πλούσιες κατοικίες, τα παλάτσο, τις εκκλησίες και το παλάτι των Δόγηδων. Χάρη στη ζωγραφική ξεφεύγει από την ανωνυμία.

Εκφράζοντας την οργιάζουσα φαντασία του, δημιούργησε έργα θεαματικά που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και την προσοχή των πλούσιων πατρόνων των τεχνών.

Η έκθεση για τον Τιντορέττο επιθυμεί ακριβώς αυτό: να μας συστήσει στην καλλιτεχνική παραγωγή των πρώτων 15 ετών του ζωγράφου, εμβαθύνοντας στα έργα που του επέτρεψαν να εδραιώσει την φήμη του και να αρχίσει να δέχεται παραγγελίες από τους ευπατρίδες και ισχυρούς της εποχής του.

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Το Προσκύνημα των Μάγων, λάδι σε μουσαμά, 1537 -1538. Πρόκειται για τον παλαιότερο σωζόμενο πίνακα του Τιντορέττο και παρά την φθορά που έχει υποστεί μαρτυρά το ταλέντο του 18χρονου Τιντορέττο στην αυγή της καριέρας του. © Museo Nacional del Prado, dist. Rmn-GP / image du Prado

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το «Προσκύνημα των Μάγων», δάνειο του Μουσείου του Πράδο, έργο στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει την επίδραση του επίσης Βενετσιάνου Τισιανού, τον οποίο ο Τιντορέττο θαύμαζε αλλά φιλοδοξούσε να ξεπεράσει.

Η ιδιαιτερότητα της πόλης-κράτους της Βενετίας την εποχή εκείνη είναι ότι δεν διέθετε βασιλική οικογένεια βασιλική οικογένεια, αυλή ή πρίγκιπες - μαικήνες.

Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η εγκαθίδρυση μιας αγοράς Τέχνης, πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου, κάτι που επέτρεψε στους ντόπιους ζωγράφους και γλύπτες να παράγουν έργα όχι μόνο κατά παραγγελία, αλλά ελεύθερα, επιλέγοντας οι ίδιοι το θέμα, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν στην ελεύθερη αγορά.

Η διακόσμηση επίπλων παρέχει μια επιπλέον πηγή εσόδων στους ζωγράφους κι ο Τιντορέττο αφιερώνει μέρος του χρόνου του στην δραστηριότητα αυτή όπου του επιτρέπεται να είναι πιο τολμηρός στα θέματα και την τεχνική του.

Επέλεγε ιστορίες από τη μυθολογία και την Παλαιά Διαθήκη, τις οποίες αναπαριστούσε τρομακτικά ή τους προσέδιδε ερωτικό ύφος για να κάνει αίσθηση.

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Η Μεταστροφή του Αγίου Παύλου, λάδι σε μουσαμά, 1538-1539. Ο Γιάκοπο είναι ο πρώτος που παρουσιάζει των διώκτη των Χριστιανών Σαούλ ως θύμα πάνω σε βωμό, θυμίζοντας λίγο την εικονογραφία του Κάιν και του Άβελ με την οποία είχε επίσης ασχοληθεί πρόσφατα. © National Gallery of Art, Washington

Φιλόδοξος, επεδίωκε να αποκτήσει γρήγορα πρόσβαση στους πλούσιους πελάτες και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ρίξει τις τιμές του.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί σημαντικές παραγγελίες αλλά και να συγκεντρώσει την μήνη των συναδέλφων του επειδή «χαλούσε» την πιάτσα.

Γρήγορα, ο Τιντορέττο κατάφερε να αποκτήσει πολλούς εχθρούς στη Βενετία αλλά πλέον ήταν καλά δικτυωμένος και δεχόταν πολλές παραγγελίες, τα οποία αρχικά πρόδιδαν την επιρροή του Τισιανού αλλά σύντομα κατάφερε να προσθέσει το δικό του κάπως εγκρατές προσωπικό στυλ, το οποίο εστίαζε λιγότερο στην αμφίεση και περισσότερο στα πρόσωπα των μοντέλων του αποδίδοντας την εσώτερη φύση τους.

Αρκετά από τα μοντέλα του δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, ενώ τα μικρότερα έργα απεικονίζουν κοντινά πρόσωπα του κύκλου του: ζωγράφους, μουσικούς και συγγραφείς.

Την περίοδο εκείνη ο Τιντορέττο άρχισε να μοιράζεται και το ατελιέ του με τον Τζιοβάνι Γκαλίτσι, παλαιό φίλο με τον οποίο είχανε μαθητεύσει μαζί στον Μπονιφάτσιο ντε' Πιτάτι.

Στη «συγκατοίκηση» αυτή οφείλεται και η ταραχή που κατέλαβε τους ειδικούς στον Τιντορέττο το 1995, όταν ο Αμερικανός ιστορικός της τέχνης Ρόμπερτ Έκολς δήλωσε πως πολλά ελάσσονα έργα που του αποδίδονταν, ήταν στην πραγματικότητα πίνακες του Γκαλίτσι.

Η διαμάχη αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ το ερώτημα αν ο Τιντορέττο ήταν η ιδιοφυΐα και ο Γκαλίτσι ο τεχνίτης δεν έχει απαντηθεί οριστικά

Στην έκθεση έχει συμπεριληφθεί κι ο πίνακας «Ο Άγιος Μάρκος μεταξύ δύο αγίων» του 1547, με υπογραφή του Γκαλίτσι, όπου η επίδραση του Τιντορέττο είναι εμφανής.

Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Γκαλίτσι άρχισε να αντιγράφει ξεδιάντροπα τα έργα του Τιντορέττο, οι δρόμοι τους χωρίζουν.

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Ο Άγιος Λουδοβίκος, ο Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα, λάδι σε μουσαμά, 1551. Πρόκειται για διακόσμηση του Palazzo dei Camerlenghi που βρίσκεται δίπλα στην γέφυρα του Ριάλτο, ένα διοικητικό κτήριο που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Venise, Gallerie dell’Accademia © Archivio fotografico Gallerie dell’Accademia, su concessione del Ministero dei beni e delle attivita culturali e del turismo - Museo Nazionale Galleriedell’Accademia di Venezia, Venise

Την περίοδο εκείνη στην Βενετία γνώρισε μεγάλη άνθηση και το θέατρο, μάλιστα υπολογίζεται πως μεταξύ 1442 και 1565 στην πόλη υπήρχαν περισσότεροι από 50 θίασοι, οι λεγόμενοι Compagnie della Calza με τους οποίους ο Τιντορέττο ανέπτυξε φιλικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα η πόλη αναγεννήθηκε και αρχιτεκτονικά, με τον Γιάκοπο Σανσοβίνο, αρχιτέκτονα, γλύπτη και φίλο του Τιντορέττο να βρίσκεται στο προσκήνιο του κινήματος ανανέωσής της.

Τα δύο αυτά στοιχεία εξάπτουν την φαντασία του ζωγράφου, όπως φαίνεται και από ένα τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στα έργα που εμπνεύστηκε από σκηνικά παραστάσεων και αρχιτεκτονικές γκραβούρες.

Οι προοπτικές καδράρονται ιδανικά από στύλους και μνημεία που θυμίζουν την αρχαιότητα, στοιχεία που συχνά υπερισχύουν της υπόλοιπης σύνθεσης.

Παρότι δεν ήταν γλύπτης, ο Τιντορέττο θαύμαζε απεριόριστα την συγγενική αυτή τέχνη και σύμφωνα με τον Κάρλο Ριντόλφι, τον πρώτο βιογράφο του, δεν εφείδετο ποτέ χρημάτων προκειμένου να αποκτήσει αντίγραφα κλασικών μαρμάρινων αγαλμάτων ή γλυπτών του Μιχαήλ Άγγελου ώστε να τα μελετήσει.

Όπως είναι εμφανές και από την ελαιογραφία του «Ο Άγιος Λουδοβίκος, ο Άγιος Γεώργιος κι η πριγκίπισσα» (1551), ο Τιντορέττο τους δίνει την προσήκουσα προσοχή και στη συνέχεια πραγματοποιεί σχέδια με έντονες φωτεινές αντιθέσεις χρησιμοποιώντας τεχνητό φως ώστε να μιμηθεί την πλαστικότητα των γλυπτών, αποδίδοντας έτσι στην ζωγραφική του μια μεγαλύτερη συνάφεια με τη γλυπτική.

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Ο Χριστός και η μοιχαλίδα, 1546 - 1548 Στον πίνακα αυτό ο Τιντορέττο κάνει μια αναφορά στην αγαπημένη του γενέτειρα την Βενετία, που οι πολίτες της θεωρούσαν τόπο δικαοσύνης και ευμένειας. © Gallerie Nazionali di Arte Antica di Roma,Palazzo Barberini / photo Mauro Coen, Rome

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης εστιάζει στη θέση του γυναικείου γυμνού στο έργο του Τιντορέττο στην πρώιμη περίοδο του.

Έχοντας πλέον εδραιωθεί και αναγνωριστεί ως σπουδαίος ζωγράφος, στο εργαστήρι του έρχονται να θητεύσουν αρκετοί νέοι ζωγράφοι, κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από την εξίσου σπουδαία φλαμανδική σχολή.

Στις αρχές του 1550 ξεκίνησε την εκτέλεση του πρώτου μεγάλου έργου του με θέμα την Γένεση, μέρος της οποίας είναι «Το Προπατορικό Αμάρτημα» που επίσης εκτίθεται στο Musée du Luxembourg, και μεταξύ 1551 – 1556 το γυναικείο γυμνό σχεδόν κυριαρχεί στις συνθέσεις του.

Οι βιβλικές φιγούρες της Εύας, της Σωσσάνας αλλά και οι μυθολογικές μορφές των Μουσών, αποτυπώνονται με όλο το κάλλος και την ευδαιμονία του γυναικείου σώματος να ξεδιπλώνεται στους πίνακες του Τιντορέττο με τα χαρακτηριστικά των ερωμένων του.

Δεν τις παραθέτει όμως μόνο ως ελκυστικά αξεσουάρ των ανδρικών μύθων αλλά τις ζωγραφίζει με μία μοναδική ένταση και βάθος για την εποχή του, προσδοκώντας να μας αποκαλύψει τις περιστάσεις που τις οδήγησαν στις πράξεις που αναπαριστά στους πίνακες του.

Η έκθεση επιλέγει να ρίξει την αυλαία της ακριβώς στο κατώφλι της μεγάλης δόξας του Τιντορέττο που σύντομα κλήθηκε να ζωγραφίσει έργα που κόσμησαν το παλάτι των Δόγηδών και να καταξιωθεί ως  ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Βενετίας.

Παρά τους επικριτές του, ως ζωγράφος συνέχισε να διαπρέπει και το έργο του λειτούργησε ως ιδανική «γέφυρα» μεταξύ της Αναγέννησης και του Μπαρόκ που σύντομα αναδύθηκε και επικράτησε κατά τον 17ο αιώνα στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Αυτοπροσωπογραφία, λάδι σε μουσαμά, 1547. Philadelphie, Philadelphia Museum of Art, Don de Marion R. Ascoli et du Marion R. et Max, Ascoli Fund en honneur de Lessing Rosenwald, 1983 © Philadelphia Museum of Art
Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Το προπατορικό αμάρτημα, λάδι σε μουσαμά, 1551-1552. Το έργο αυτό θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα γυμνά της ενετικής ζωγραφικής. Venise, Gallerie dell’Accademia© Archivio fotografico Gallerie dell’Accademia, suconcessione del Ministero dei beni e delle attivitaculturali e del turismo - Museo Nazionale Galleriedell’Accademia di Venezia, Venise
Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Κάιν και Άβελ, περ. 1538-1539. Budapest, Szépművészeti Múzeum© Szepmuveszeti Museum / Museum of Fine Arts Budapest, 2018
Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Η αποκαθήλωση του σώματος του Αγίου Μάρκου από τους Χριστιανούς, 1545. © Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique,Bruxelles / photo J. Geleyns / Ro scan
Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Η Ιουδήθ στη σκηνή του Ολοφέρνη. © Museo Nacional del Prado, dist. Rmn-GP / image du Prado
Το Παρίσι γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέττο με μία σημαντική έκθεση Facebook Twitter
Η Αγία Οικογένεια με τον νεαρό Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, περ. 1550. New Haven, Yale University Art Gallery, Maitling F. Griggs, B.A. 1896, Fund and Leonard, C. Hanna Jr, Class of 1913, Fund, and courtesy of Marco Grassi © Yale University Art Gallery, New Haven

Info:

Η έκθεση Tintoret. Naissance d'un génie – Τιντορέτο, η γέννηση μιας ιδιοφυΐας παρουσιάζεται στο Musée du Luxembourg στο Παρίσι και θα διαρκέσει έως την 01.07.2018. 

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM