Οι χαμένες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την Peggy Guggenheim Facebook Twitter
Στο νέο της ντοκυμαντέρ Peggy Guggenheim: Art Addict, η κινηματογραφίστρια Lisa Immordino Vreeland παρουσιάζει την Peggy ως μία σκανδαλώδη μοιραία γυναίκα του καλλιτεχνικού κόσμου και οραματίστρια που ενέπνευσε τις ζωές πολλών καλλιτεχνών...

Οι χαμένες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την Peggy Guggenheim

0

Η Peggy Guggenheim, απόγονος μιας οικογένειας με αμύθητη περιουσία και περίοπτη θέση στους κοσμικούς κύκλους του 20ου αιώνα, από πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκε στο μάτι του δημιουργικού κυκλώνα της σύγχρονης τέχνης. Ταξίδευε ανά τον κόσμο προωθώντας καλλιτέχνες στους οποίους πίστευε, ξεγλυστρώντας από τα δεινά δύο παγκοσμίων πολέμων και συνάπτοντας περιστασιακές σχέσεις όποτε και με όποιον της κάπνιζε. Ήταν η απόλυτη ενσάρκωση της σύγχρονης γυναίκας, με τα όλα της (συν μία κακή ρινοπλαστική). Η Peggy υπήρξε μια επαναστάτης που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της τέχνης.

Στο νέο της ντοκυμαντέρ Peggy Guggenheim: Art Addict, η κινηματογραφίστρια Lisa Immordino Vreeland παρουσιάζει την Peggy ως μία σκανδαλώδη μοιραία γυναίκα του καλλιτεχνικού κόσμου και οραματίστρια που ενέπνευσε τις ζωές καλλιτεχνών όπως ο Max Ernst (τον οποίο και παντρεύτηκε), ο Jackson Pollock(τον οποίο ανακάλυψε και τον μετέτρεψε σε ίνδαλμα) και πολλών άλλων.

Η Peggy Guggenheim υπήρξε μοναδική. Από μικρή ηλικία αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει την δική της ταυτότητα. Ξύρισε τα φρύδια της, είχε εραστές χωρίς να κρύβεται και εδραίωσε την απόλυτη ανεξαρτησία της μετακομίζοντας στο Παρίσι στα 1920's όπου μπορούσε να ζήσει όπως ήθελε. Μια πραγματικά μοντέρνα γυναίκα.

Εν έτει 1978 – 1979 η Jacqueline Bograd Weld πέρασε δύο ολόκληρα καλοκαίρια συζητώντας με την Peggy και παίρνοντας συνεντεύξεις από ακόμα 200 άτομα για να γράψει το βιβλίο της Peggy: The Wayward Guggenheim, την μοναδική βιογραφία που κυκλοφόρησε με την άδεια της ιδίας. Η Lisa Immordino Vreeland που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το βιβλίο, κατά την διάρκεια της έρευνας της ανακάλυψε τις μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις στο υπόγειο της Bograd Weld. Ήταν ένας θησαυρός καθώς επρόκειτο για τις μακροσκελέστερες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ η Peggy και φυσικά αποτέλεσαν τον σκελετό του ντοκυμαντέρ. Εκεί η Peggy αφηγείται η ίδια πως επαναστάτησε στην αυστηρή ανατροφή και τους κανόνες που της επέβαλλαν η κοινωνική θέση και οι Γερμανίδες νταντάδες, διανθίζοντας την με ελάχιστες από τις άπειρες εκκεντρικότητες των Seligman που ήταν η οικογένεια της μητέρας της.

Η φαινομενικά ρόδινη ζωή της όμως σημαδεύτηκε από αρκετά τραγικά περιστατικά. Ο πνιγμός του πατέρα της στον Τιτανικό, ο θάνατος του εραστή της και η πτώση των δύο ανηψιών της από τον ταράτσα του Surrey Ηotel πιθανά οι αιτίες που την έκαναν να αναζητήσει παρηγοριά στην τέχνη και να διοχετεύσει την αγάπη της στα έργα και την συλλογή της.

Οι χαμένες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την Peggy Guggenheim Facebook Twitter
Δεν αποχωριζόταν ποτέ τα σκυλιά της

Η Peggy Guggenheim υπήρξε μοναδική. Από μικρή ηλικία αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει την δική της ταυτότητα. Ξύρισε τα φρύδια της, είχε εραστές χωρίς να κρύβεται και εδραίωσε την απόλυτη ανεξαρτησία της μετακομίζοντας στο Παρίσι στα 1920's όπου μπορούσε να ζήσει όπως ήθελε. Μια πραγματικά μοντέρνα γυναίκα. Όταν το 1946 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο Out of This Century οι συγγενείς της αναφέρονταν σε αυτή ως Out of Her Mind και προσπάθησαν να αγοράσουν κάθε αντίτυπο του βιβλίου στη Νέα Υόρκη για να βγει εκτός κυκλοφορίας. Προφανώς δεν θαύμαζαν το θάρρος της να δημοσιεύσει ένα βιβλίο οπου μαζί με τις εμπειρίες της από την σημαντικότατη αυτή περίοδο για την σύγχρονη τέχνη ανέφερε και όλους τους εραστές της.

 

Συν τω χρόνω η θέση και η προσφορά της στον χώρο της τέχνης αναγνωρίστηκε και έχει πάψει να θεωρείται μια γραφική περσόνα. Δικαίως μάλιστα, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες στον χώρο της ιστορίας της τέχνης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ζωές τόσων πολλών καλλιτεχνών σε τόσες διαφορετικές χώρες. Εξερεύνησε τον κόσμο της τέχνης στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και Βενετία, ήξερε να διακρίνει τους μεγάλους καλλιτέχνες και τους στήριζε παίζοντας με τους δικούς της κανόνες. Ακριβώς όπως και στην προσωπική της ζωή.

Η Peggy έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ζωή και το έργο πολλών καλλιτεχνών όμως εκείνον που θεωρούσε πνευματικό της παιδί ήταν ο Pollock. Τον στήριξε ώστε να δημιουργήσει τα έργα του με πραγματική ελευθερία και όταν οργανώθηκε η πρώτη εκθεση του στο Museo Correr στην Βενετία είχε πει: «Θυμάμαι την υπέρτατη χαρά που ένιωθα καθώς καθόμουν στην Piazza San Marco και κοιτούσα τους πίνακες να λάμπουν μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα του μουσείου, ήταν σαν να τοποθετείται ο Pollock ιστορικά εκεί που άνηκε, ως ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής μας που είχε κάθε δικαίωμα να εκθέτει το έργο του σε αυτό το μεγαλειώδες σκηνικό.»

Οι χαμένες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την Peggy Guggenheim Facebook Twitter
Peggy Guggenheim, φωτ.: Frank Scherschel, 1953

Στην δική της επίδραση αποδίδεται και η στροφή των ζωγράφων Lucio Fontana και Alberto Burri στους μεγάλους καμβάδες όταν με την συμβολή της εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1948 μεγάλα έργα του Pollock και έγχρωμα έργα του Kandinsky. Ως τότε τα είχαν δει μόνο ασπόμαυρα τυπωμένα σε περιοδικά. Πέντε χρόνια νωρίτερα στην έκθεση της Exhibition of Collage ο Robert Motherwell χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το μέσο που θα τον καθιέρωνε. Επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η πρώτη έκθεση στην οποία συμμετείχε ο Lucian Freud ήταν σε μία έκθεση παιδικής τέχνης στην γκαλερύ της στο Λονδίνο.

Μπορεί να μην ήταν μια παραδοσιακή φεμινίστρια αλλά η Peggy Guggenheim ενσάρκωνε τα φεμινιστικά ιδεώδη στον τρόπο που ζούσε και εργαζόταν. Με την έκθεση 31 Women το 1943 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες καλλιτέχνες από όλη την Αμερική με έργα των Louise Nevelson, Leonor Fini, Frida Kahlo, Dorothea Tanning, Gypsy Rose Lee, και της κόρης της Pegeen Vail.

Στο τέλος της ταινίας ο Larry Gagosian λέει πως η συλλογή της την κατέστησε αθάνατη. Το όραμα μιας γυναίκας που λάτρευε την τέχνη ήταν να δημιουργήσει μια συλλογή για να την μοιραστεί με τον κόσμο. Κι αυτή είναι σαφώς μια πράξη αθανασίας.

Οι χαμένες μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την Peggy Guggenheim Facebook Twitter
Η Peggy Guggenheim με τον Jackson Pollock
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ