Οι εκρηκτικοί πίνακες του Νίκου Τσιαπάρα δίνουν χρώμα στις βιτρίνες του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Οι εκρηκτικοί πίνακες του Νίκου Τσιαπάρα δίνουν χρώμα στις βιτρίνες του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Άτιτλο ©Νikos Tsiaparas
0

Στην κλισέ ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» όταν ήμουνα μικρός, εκεί γύρω στα πέντε, θυμάμαι να απαντάω «αρχιτέκτονας». Όχι ότι ήξερα ακριβώς τι σήμαινε, πρέπει να το είχα ακούσει από μια συμμαθήτριά μου και μου είχε αρέσει, ίσως και ως λέξη... Πάντως, δεν απείχε και πολύ από τα εικαστικά. Ακόμη και σ' εκείνη την ηλικία όμως μου άρεσε να σχεδιάζω και να κατασκευάζω αντικείμενα με χαρτί, παιδικές χειροτεχνίες γενικότερα.


Όσο μπορώ θυμηθώ, πάντα ζωγράφιζα. Η οικογένεια μπορεί να συζητούσε, να παρακολουθούσε τηλεόραση, ενώ εγώ ζωγράφιζα στο τραπεζάκι του καθιστικού ή της κουζίνας. Ώσπου κάπου κοντά στα δέκα μου χρόνια με παίρνει από τ' αυτί ο θείος μου, που έμενε στην Ελβετία (ίσως πιο ανοιχτόμυαλος για την εποχή), και με γράφει σε μαθήματα ζωγραφικής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια. Μαθήτευσα για πολλά χρόνια δίπλα στον ζωγράφο Θωμά Βαφείδη, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος μου μέντορας, αυτός μου έδειξε και μου μίλησε πρώτη φορά για την Τέχνη. Στα χρόνια του λυκείου, και ενώ προβληματιζόμουν σχετικά με το τι θα έκανα στη ζωή μου, αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου. Ακολούθησαν πενταετείς σπουδές εκεί κι έπειτα δύο μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και μια διδακτορική διατριβή με θέμα το παιδί, την οποία ολοκλήρωσα πέρυσι.

Θα μπορούσα να πω ότι η ζωγραφική μου είναι παραστατική, συχνά ανθρωποκεντρική, με πολλές αναφορές στην ποπ και μετα-ποπ κουλτούρα.


Είχα τη μεγάλη τύχη να συναντήσω στις μεταπτυχιακές μου σπουδές τον Jon Thomson (υπήρξε καθηγητής στο Goldsmiths, όλης της σκηνής των Young British Artists) και έπειτα να τον έχω επιβλέποντα στη διατριβή μου. Απ' αυτόν έμαθα να αποκωδικοποιώ τα καθημερινά ερεθίσματα και τις προσλαμβάνουσες ώστε να τα μεταπλάθω σε τέχνη. Φευγαλέες εικόνες στο Διαδίκτυο, περιοδικά, τρας υλικό, παλιά οικογενειακά άλμπουμ, δικό μου φωτογραφικό υλικό, βόλτα στην πόλη... Όλα αυτά, όμως, χωρίς μεγάλη εκλογίκευση, γιατί αλλιώς χάνεται η μαγεία της μετάβασης, η οποία δεν περιγράφεται με λέξεις – άλλωστε ο οπτικός κώδικας είναι εντελώς διαφορετικός.

Οι εκρηκτικοί πίνακες του Νίκου Τσιαπάρα δίνουν χρώμα στις βιτρίνες του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Άτιτλο ©Νikos Tsiaparas


Είναι αρκετά δύσκολο να τοποθετήσω τον εαυτό μου σε κάποιο «είδος» ζωγραφικής, αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς των θεωρητικών της Τέχνης. Θα μπορούσα να πω ότι η ζωγραφική μου είναι παραστατική, συχνά ανθρωποκεντρική, με πολλές αναφορές στην ποπ και μετα-ποπ κουλτούρα.


Αυτό το διάστημα παρουσιάζω τρία έργα στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρόσκλησης του υπεύθυνου του προγράμματος Γιάννη Αργυριάδη. Αυτά τα τρία έργα αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ενότητας, διάρκειας πάνω από μια δεκαετία, και μέρος της διδακτορικής μου διατριβής με τίτλο «Picturing the child: From photographing images to painting». Η έκπληξή μου υπήρξε μεγάλη, γιατί για πρώτη φορά μπορώ να δω τη ζωγραφική μου, όπως και οι θεατές, μέσα σε έναν συνεχή διάλογο, στην καρδιά ενός αστικού τοπίου. Αυτή η αμεσότητα και η επικοινωνία καθιστούν το πρότζεκτ μοναδικό.

Οι εκρηκτικοί πίνακες του Νίκου Τσιαπάρα δίνουν χρώμα στις βιτρίνες του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ο Νίκος Τσιαπάρας σε μια από τις βιτρίνες του ΟΤΕ.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ