Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
DISNOVATION.ORG, Διαδικτυακοί πόλεμοι αξιών, 2018-2019.
0

Το φάντασμα του λαού

Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 διερευνά, μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο, τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού, θέτοντας ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει (και, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς, πότε και για πόσο καιρό), αν μπορεί να αποτυπωθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας ή τρόμου, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες. Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο διαφορετικούς χώρους και αναπτύσσεται σε τέσσερις κύριες αλληλένδετες ενότητες. Η πρώτη αφορά την αμφισβητούμενη αναπαράσταση της κυρίαρχης πολιτικής, ειδικά όταν βρίσκεται σε κρίση, η δεύτερη εστιάζει στους λαϊκιστές ηγέτες και τους οπαδούς τους, η τρίτη αφορά όσους αποκλείονται από την κατηγορία του «λαού» και το πώς φρουρούνται τα όρια αυτής της κατηγορίας. Η τέταρτη ενότητα επικεντρώνεται στη λαϊκιστική διαμαρτυρία και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Έως 11/2

Γιάννης Γαΐτης - Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Χωρίς τίτλο.02, 1966. Λάδι σε μουσαμά, 130 x 97 εκ. Ιδιωτική Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης τιμάει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη με μια μεγάλη έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα, επιτοίχια, γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα-παιχνίδια, αρχειακό υλικό, ενώ γίνεται και μια ιδιαίτερη μνεία στις αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προβολή του επεισοδίου-αφιερώματος στον Γιάννη Γαΐτη από τη σειρά «Μονόγραμμα» (1984) σε παραγωγή των Γιώργου και Hρώς Σγουράκη, παραχώρηση του αρχείου της ΕΡΤ.

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca
Έως 10/3

Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις

Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Μιχάλης Κατζουράκης, αφίσα για την εταιρεία «Ολυμπιακές Κρουαζιέρες», 1959, 100x70 εκ.
Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Αφίσα για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Φ. Κάραμποττ, 1963.

Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την «καθαρή» τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θέτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο, τιμάται σε αυτή την έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες. Όπως λέει η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, «η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά, οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία».

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Έως 10/1

50+1 ιστορίες από τη Συλλογή Κωστάκη

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
© Μikhail Larionov

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα και αρχειακού υλικού από τη Συλλογή Κωστάκη. Εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη. Καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ταξίδια, προσωπικές ιστορίες με εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός, η ίδρυση εικαστικών σχολών, οι μελέτες για ανακαινίσεις κτιρίων και κατασκευή μνημείων που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές, επιδιώκουν να αποτελέσουν σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής.

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών
Έως 26/11

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ωρολόγιον. Τέλη 15ου αιώνα. Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ (Συλλογή Πέζαρου, χφ. 31)

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας; Πώς διατηρήθηκαν η γλώσσα και η ελληνική παιδεία μέσα στους τέσσερις αιώνες υποταγής; Τι γνωρίζουμε για τους ανώνυμους ιερωμένους και δασκάλους και για τους μαθητές που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι ήταν τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα και πώς η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία; Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές αποπειρώνται να δώσουν απαντήσεις στην ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν από την Επανάσταση του 1821. Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του δίπλα σε σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Παράρτημα ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή
Έως 31/1

Αλέξανδρος και Δημήτρης Καπετάνου: «τυφλή απαγόρευση»

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
© Αλέξανδρος Καπετάνου

Τα συνεργατικά έργα της έκθεσης επιχειρούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, δρώντας με ευχέρεια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το κοινωνικό πεδίο. Αναζητώντας νέες, δημιουργικές διεξόδους, οι δύο εικαστικοί διαμορφώνουν installations, παίζουν με την υλικότητα και τις επιφάνειες, αγγίζοντας τα «όρια» της σημειολογίας, ενώ η επαναλαμβανόμενη γραφή braille στα επιτοίχα έργα εμπνέεται από τον ομώνυμο κώδικα και συναντά τους σημειωτικούς κόμπους της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας των γλυπτικών εγκαταστάσεων. Ο θεατής δεν διαθέτει οποιαδήποτε δυνατότητα συμβατικής ανάγνωσης του περιεχομένου της εγκατάστασης, ενώ οι επιφάνειες αλουμινίου είναι κλειστές στην ανάγνωση, ταυτόχρονα όμως απόλυτα ανοιχτές στην ερμηνεία, εξετάζοντας το πλαίσιο της καθολικής απαγόρευσης και της απόλυτης ελευθερίας.

Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Έως 30/11

«Μπετόν»: Ομαδική έκθεση από την γκαλερί BRAGGART

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Sisqo Ndombe, “Mobondo”, 80 Χ 60 εκ., ακρυλικά σε καμβά, 2023.

Δεκαεπτά καλλιτέχνες επεξεργάζονται με την προσωπική τους εικαστική γλώσσα το λογοτεχνικό έργο Μπετόν του Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, σε μια προσπάθεια να μπουν στη θέση του πρωταγωνιστή Ρούντολφ. Μέσα από την εγκατάσταση, τη φωτογραφία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική υλοποιούν και συμβολοποιούν τον εσωτερικό τους μονόλογο, ορμώμενοι από τους εγκλεισμούς που πυροδοτεί και τροφοδοτεί για τον καθένα το Μπετόν.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
10-24/11

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

powered by:

aegean-logo

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ