Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής

Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
5

 

Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Αποφάσισα να ανατρέψω το τυπικό οικογενειακό πορτραίτο που είχα αρχικά στο κεφάλι μου και να δώσω στην αρχέτυπη ευτυχισμένη οικογενειακή φωτογραφία περιεχόμενο και μια σκοτεινή κατεύθυνση...Happy Days, 2012

Η Susan Copich είναι  επαγγελματίας χορογράφος με καριέρα χρόνων στον μοντέρνο χορό. Εξερευνώντας διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης σπούδασε αργότερα φωτογραφία. Το προτζεκτ «Domestic Bliss» έχει ως πρωταγωνίστρια την ίδια και την οικογένεια της. «Προσπαθώ να είμαι ως καλλιτέχνης ο καθρέφτης της κοινωνίας, αντανακλώντας καθετί που βλέπω» λέει στο LIFO.gr. Ίσως για αυτό αρνήθηκε ευγενικά να απαντήσει σε κάπως πιο προσωπικές ερωτήσεις. Στις εικόνες του «Domestic Bliss» θα βρείτε κομμάτια του εαυτού σας. Και αυτό είναι το μόνο ζητούμενο.

 Η μητρότητα είναι σαν το σύμπαν, περιλαμβάνει τα πάντα

Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία σας με τίτλο «Witching Hour». Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ιδέα πίσω από αυτή;

Όλες οι φωτογραφίες είναι μια κοινωνική περιγραφή βασισμένη σε αυτά που είδα και διάβασα άλλα και στην εμπειρία μου. Καθετί επηρεάζει την δουλειά μου: Ένα παλιό σχόλιο, ένα βιβλίο, μια ταινία, το πρόβλημα ενός φίλου, το δελτίο ειδήσεων, ένα παροδικό συναίσθημα, η τέχνη κάποιου άλλου, Λίγο-πολύ καθετί από αυτά συμβάλει στην δημιουργία κάθε φωτογραφίας.

Η δουλειά μου εν μέρει έχει να κάνει με το να δημιουργώ και να κρατάω την ένταση σε μια φωτογραφία και για να το κατορθώσω αυτό κρατάω αντίθετες θέσεις σε μια εικόνα. Το «Witching Hour» είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα έλξης ανάμεσα σε αντίθετα στοιχεία. Δημιούργησα την εικόνα για να παντρέψω δυο αντίθετες θέσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Από την μια η χαλαρή, cool, η μαμά- καλύτερη φίλη, με λίγη ως καθόλου άσκηση του γονικού της ελέγχου και από την άλλη μια μαμά που ενδιαφέρεται για την επιτυχία των παιδιών της, προσκολλημένη από πάνω τους, χωρίς να την νοιάζει το κόστος αυτής της στάσης της.

Ως μητέρα έχω παρατηρήσει και τα δυο στυλ γονικής ανατροφής και ως καλλιτέχνης προσπαθώ να είμαι ο καθρέφτης της κοινωνίας, αντανακλώντας καθετί που βλέπω. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να δούμε  τους εαυτούς μας μέσα σε αυτούς τους τύπους των αρχέτυπων μητέρων(συμπεριλαμβάνονται και οι άντρες).

Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Baggage
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Anger Management, 2013
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Bath Time
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Δημιούργησα την εικόνα για να παντρέψω δυο αντίθετες θέσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Από την μια η χαλαρή, cool, η μαμά- καλύτερη φίλη, με λίγη ως καθόλου άσκηση του γονικού της ελέγχου και από την άλλη μια μαμά που ενδιαφέρεται για την επιτυχία των παιδιών της, προσκολλημένη από πάνω τους, χωρίς να την νοιάζει το κόστος αυτής της στάσης της...Witching Hour, 2014
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Good Thing

Στις φωτογραφίες σας δεν βλέπουμε το πρόσωπο του άντρα. Είναι ένα σχόλιο για την πατρότητα;

Όταν διαλέγεις αντικείμενο για τις φωτογραφίες σου σε μεγάλο βαθμό επιλέγεις κάτι που αγαπάς. Διάλεξα την οικογένεια μου που είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη. Η οικογένεια μου και εγώ ήμασταν απίστευτα άνετοι με αυτό και ταίριαζε το προτζεκτ με την επιθυμία μου να είμαι στο σπίτι και να μεγαλώνω τις κόρες μου. Και τότε αποφάσισα να ανατρέψω το τυπικό οικογενειακό πορτραίτο που είχα αρχικά στο κεφάλι μου και να δώσω στην αρχέτυπη ευτυχισμένη οικογενειακή φωτογραφία περιεχόμενο και μια σκοτεινή κατεύθυνση. Το να κρατάω το κεφάλι του άντρα έξω από το πορτραίτο ξεκίνησε με την επιθυμία μου να κρατήσω την ανωνυμία του συζύγου μου, το αποτέλεσμα ήταν όμορφο και μέσα από αυτό συνέχιζε να δίνει κάθε φορά μια νέα πληροφορία για το προτζεκτ.

Θα έλεγα ότι έχει να κάνει λιγότερο με την πατρότητα και περισσότερο με την μητρότητα, και με το γεγονός ότι η μητρότητα είναι σαν το σύμπαν που για πάντα θα επεκτείνεται, περιλαμβάνει τα πάντα σε ένα ποσοστό 110% και περισσότερο. Όμως πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τον ρόλο του γονιού, όχι απαραίτητα την γυναίκα, αλλά με κάποιον που οι υποχρεώσεις των παιδιών του μέρα με την μέρα τον ρίχνουν κάτω. Αυτή είναι η επιτυχία ή αν θέλετε η μαγεία της δουλειάς μου. Οι θεατές-ανεξάρτητα από το φύλο- συνδέονται άμεσα, γελούν και αισθάνονται το συναίσθημα και κατανοούν, ενδεχομένως τοποθετώντας τους εαυτούς τους στην θέση του χαρακτήρα των φωτογραφιών μου.

Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Let Go
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Mommy Time
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Η μητρότητα είναι σαν το σύμπαν που για πάντα θα επεκτείνεται, περιλαμβάνει τα πάντα σε ένα ποσοστό 110% και περισσότερο...Mother's Day , 2014
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Old Habits, 2011
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη:

Χριστούγεννα- Αγαπημένη Μέρα

Καλοκαιρινές διακοπές-Αγάπη

Παιδικά πάρτι- Πάρα πολλά (Πιστεύω ότι είμαι πάσχουσα από τα πολλά τρελά παιδικά πάρτι γενεθλίων του Μανχάταν)

Ροκ μουσική- Ο σύζυγος μου

Brooklyn-Hip

Coney Island- Μακάβριο

Ευτυχία- Σπίτι

Σχολείο- Βαρετό, ανακατεμένο στομάχι

Μοναξιά- 20 και κάτι χωρίς σχέση

Τέχνη-Τα πάντα

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σας είχα την αίσθηση ότι σας αρέσουν πολύ οι δουλειές του David La Chapelle. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας φωτογράφοι;

Ο David La Chapelle δεν ήταν στις επιρροές μου όταν ξεκίνησα το προτζεκτ. Πέρα από αυτό μπορώ να δω την σύνδεση που μπορεί να γίνει με την δουλειά μου. Η δουλειά του La Chapelle εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Κάποιες από τις άμεσες επιρροές μου είναι οι φωτογράφοι: Cindy Sherman, Gregory Crewdson, Sally Mann, Julie Blackmon, Eillen Cowin, Annie Leibovitz, Rinkeke Dijkstra, Catrine Val, Chris Wall. Δεν είναι όμως δίκαιο να αναφέρω μόνο φωτογράφους, η ιστορία μου έχει να κάνει με τον χορό, την ηθοποιία, και το πώς ζω. Αρκετοί χορογράφοι, σκηνοθέτες, συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στις δουλειές μου ως φωτογράφος και ως καλλιτέχνης. Pina Bausch, Trisha Brown, Vim Vandekeybus, David Lynch, Mike Leigh, Edward St Aubyn, Andy Warhol, μπορώ να ονομάσω αρκετούς ακόμα.

Τι θα λέγατε στον 16χρονο εαυτό σας εάν τον συναντούσατε σήμερα;

Να είσαι υπομονετική, δούλεψε σκληρά, να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, ζήσε, όμως όλα στη σωστή τους ώρα, τα πάντα συμβαίνουν όπως θα έπρεπε να συμβούν

Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Spare the Rob, 2011
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Split Milk, 2010
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Sugar Rush, 2014
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Take 2, 2012
Domestic Bliss: Η διαφορετική πλευρά της οικογενειακής ζωής Facebook Twitter
Toy, 2013

Όλες οι φωτογραφίες του Domestic Bliss παραχωρήθηκαν από την Moen Mason Gallery για αποκλειστική χρήση από το LIFO.gr


Susan Copich 

Moen Mason Gallery

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Στην εικόνα με τίτλο "Toy" η έμπνευση προέρχεται απο τα δελτία ειδήσεων και τις ειδήσεις που αφορούν παιδιά που βρέθηκαν δίπλα σε ένα όπλο που εκπυρσοκρότησε ή που πυροβόλησαν κάποιον(όπως΄εγινε τελευταία με την μητέρα και τον γιο στο σουπερ μαρκετ) καθώς οι γονείς είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο. Το "άλλο" μπορεί να είναι η τηλεόραση, ένα βιβλίο, μια συζήτηση, οτιδήποτεΠαρατηρήστε το παιδί που κρατάει ένα όπλο στην φωτογραφία. Το γράφω για την συγκεκριμένη φωτογραφια που πολλοί μπορεί να θεωρούν "προκλητική" και να μιλούν περι σεξουαλικότητας. Είναι πληροφορίες απο το δελτίο τύπου που δίνεται στα media απο την γκαλερί Moen Mason όταν γίνεται συνέντευξη.Η Susan Copich αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν είχαν σχέση με το προτζεκτ και ακουμπούσαν έστω και το παραμικρό που έχει σχέση με την οικογένεια της. Για παράδειγμα δεν απάντησε στην ερώτηση "Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχει για τις κόρες της" ή ακόμα και στην ερώτηση που έχει σχέση με το προτζεκτ "Πως αντέδρασαν οι κόρες της όταν ξεκίνησε το προτζεκτ". Την ενδιαφέρει όπως λέει στην συνέντευξη να γίνει ο "καθρέφτης της κοινωνίας" και όχι να μιλήσει για την ίδιαΤο προτζεκτ της δεν στήθηκε απο την μια μέρα στην άλλη. Έχει ξεκινήσει απο το 2010 και συνεχίζεται παρακολουθώντας το πως μεγαλώνουν οι κορες της και τον ρόλο της ως μητέρα. Δεν στήθηκε μέσα σε λίγους μήνες με συγκεκριμένες ιδέες. Οι ιδέες γεννιούνται στην πορεία. Το λέω αυτό για όσους έχουν την άποψη ότι έβγαλε τις φωτογραφίες με συγκεκριμένες ιδέες και στόχο να προκαλέσει.
Φυσικο ειναι. Εχεις μεγαλωσει σε μια ελληνικη οικογενεια που η μανα ειναι κατι ιερο! Ο ρολος της ειναι να μεγαλωνει τα παιδια. Οε και αλιμονο αν δειξει τη σεξουαλικοτητα της....
Η δυσφορία μου δεν έχει να κάνει με το αν δικαιούται η μητέρα να εκφράζει τη σεξουαλική της πλευρά - αυτό εννοείται. Εδώ άλλο είναι το θέμα κατά τη γνώμη μου. Το ότι σεξουαλικότητα και μητρότητα παρουσιάζονται ανταγωνιστικές. Στις φωτογραφίες η μάνα παλεύει να βρει διέξοδο για να εκδηλώσει την παραφορτωμένη με φετιχιστικά στερεότυπα σεξουαλικότητά της ενώ αρνείται να κοιτάξει τα παιδιά. Αυτό μου προκαλεί μια αλλόκοτη αίσθηση και την εντύπωση ότι η γυναίκα παρουσιάζεται επιφανειακή και χαμένη ανάμεσα στις κουτάλες της και τους κοιλιακούς του συντρόφου της. Και γι'αυτό νομίζω ότι η καλλιτέχνης στοχεύει πρώτα στην αυτοπροβολή και τον εντυπωσιασμό παρά στην ουσία του μηνύματος. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου μετάφραση.