Τα κόμικς του φθινοπώρου

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter
1

 

Εδώ Ελεύθερα Εξάρχεια

Σενάριο: Νίκος Κουφόπουλος, Σκίτσα: Νικόλας Αγάθος, Eκδόσεις των Συναδέλφων.

2024 μ.Χ.: Όλη η Ελλάδα είναι υποδουλωμένη κάτω από την Γερμανο-τροϊκανή κατοχή. Όλη; Όχι! Μια ανυπόταχτη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, αντιστέκεται εδώ και δεκαετίες στους εισβολείς. Mα καλά… Τι πίνουν αυτοί οι Εξαρχιώτες; Τη νύχτα εκείνη που καίγονταν τα Εξάρχεια με πρόσωπα βγαλμένα από φλαμανδικούς πίνακες, με λιγοστούς φωτισμούς σε απαλό κιτρινωπό χρώμα, με μάτια γάτων που βλέπανε στο σκοτάδι, με τον πόθο και το πάθος της ανατροπής στο αίμα, στην ψυχή, στο μυαλό και στα χέρια, γυρνάγανε οι σκιές μας στα αναχώματα και στα οδοφράγματα που είχαμε στήσει.

Γυναίκες Σε Κλιμακτήριο

Σοφία Μαμαλίγγα, εκδόσεις comicon shop.

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter

Γυναίκες σε κλιμακτήριο είναι τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες στο έλεος των ορμονών. Η Λουκία, η Μάνια και η Φώφη είναι τρεις παιδικές φίλες που διανύουν τη «δύσκολη ηλικία». Τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες στο έλεος των ορμονών. Τα νεύρα τσίτα, εξάψεις, εφιδρώσεις, καταθλίψεις, απωθημένα, διαψεύσεις και τα μυαλά στα κάγκελα. Κουράγιο κορίτσια, κλιμακτήριος είναι, θα περάσει. Κρατάει μόνο δέκα χρόνια.

Μαύρη Φουστανέλα

Χρήστος Σταμπουλής, αυτοέκδοση.

Ένα επικό βουκολικό manga πιο πάνω από το ψέμα και την αλήθεια, την κόλαση και τον παράδεισο, τον θάνατο και την Σούλα. Η Μαύρη Φουστανέλα κινείται μέσα σε ένα περιβάλλον ασυδοσίας και παρακμής και θερίζει με το σπαθί του Τούρκους και «σωτήρες», συναντάει την Αρετή και την Κακία, τη Γοργόνα, μάγισσες, παπάδες, την Αθανασία, προσπαθώντας να σώσει την αγαπημένη του Μαυροβουλίτσα από τα χέρια του Γκαυλάμπεη. Μέσα από το αίμα και το μαύρο χιούμορ γίνεται και ένα πολύ καυστικό σχόλιο για την εποχή, «χωρίς τον προστατευτικό μανδύα της ιερότητας» που την έχουν επενδύσει. 

Κροκό

Σπύρος Δερβενιώτης, εκδόσεις Τόπος.

Ένας από τους αρχαιότερους αστικούς μύθους είναι οι «Αλιγάτορες στους υπόνομους». Κι αν δεν είναι μύθος; Τι θα γινόταν αν τρία πεινασμένα για σάρκα και ελευθερία ερπετά ανέβαιναν απ’ τους υπόνομους στη σύγχρονη Αθήνα; Το «Κροκό» παρακολουθεί τον Αρμάντο, τον Δαρείο και τον Ιάκωβο καθώς προσπαθούν να ενταχθούν απαρατήρητοι στη μνημονιακή Ελλάδα. Σύντροφος και οδηγός τους σ’ αυτόν τον άθλο είναι η Βασιλική, μια μοναχική bisexual που καταβάλει εξίσου μεγάλη προσπάθεια να βρει τη θέση της σε μια κοινωνία σε κρίση.

Μέδουσα

Πάνος Καμουλάκος, εκδόσεις comicworld.

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter

Στέκονται καθηλωμένοι, ακίνητοι, το βλέμμα τους κένο, χαμένο στην άβυσσο. Γενναίοι πολεμιστές από κάθε γωνία της Μεσόγειου παγωμένοι στην τελευταία φρικτή στιγμή της ζωής τους. Μια λεπτή εύθραυστη φιγούρα περπατά ανάμεσα στα πέτρινα ασάλευτα κορμιά. Αντί για μαλλιά έχει φίδια στο κεφάλι. Χαυλιόδοντες και μάτια ερπετού. Στέκεται και παρακολουθεί την θάλασσα όπου ένα πολεμικό πλοίο πλησιάζει. Το πλοίο πιάνει στεριά και από μέσα από τα σπλάχνα του αποβιβάζονται πάνοπλοι άνδρες. Δίχως προειδοποίηση οι πολεμιστές ορμούν εναντίον της. Η γυναίκα με τα φίδια για μαλλιά γυρνά προς το μέρος τους για να τους υποδεχτεί. Οι άνδρες σταματάνε ξαφνικά, σωπαίνουν, τα σώματα τους πλέον πέτρινα. Εκείνη γυρνά ανέμελα και συνεχίζει να αγναντεύει προς τη θάλασσα.

The Fixer: A Story From Sarajevo

Joe Sacco, εκδόσεις Ενάντια στη Λήθη.

Βρισκόμαστε στο Σαράγεβο του 2001. Ο Joe Sacco, δημοσιογράφος, προσπαθεί ανεπιτυχώς να ολοκληρώσει την έρευνα του για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, καθώς δεν υπάρχουν πολλά πρόθυμα στόματα να μιλήσουν. Είναι το κατάλληλο άτομο για να σε πάει σε μέρη της εμπόλεμης ζώνης, όπου κανείς άλλος δεν μπορεί. Ψάχνει τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να τον βοηθήσει, τον Neven, ο οποίος είναι «fixer». Αυτό σημαίνει ότι σου κανονίζει να μείνεις κάπου φθηνά, να φας, να πιεις και να ικανοποιήσεις τις όποιες ορέξεις σου. Ταυτόχρονα όμως, είναι το κατάλληλο άτομο για να σε πάει σε μέρη της εμπόλεμης ζώνης, όπου κανείς άλλος δεν μπορεί.

Φιλοσοφία Στην Πισίνα

Ted Benoit, ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ.

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter

Και τότε είναι έτοιμος να θέσει ερωτήματα που ενοχλούν, να ανοίξει τα μάτια στους γύρω του, να πληγώσει τη βλακεία και να δείξει πως είναι να είσαι ελεύθερος! Μετά από μια μέθη και μια καριέρα στα όρια της νομιμότητας, ο Ρεθ Μπανάνα εγκαθίσταται στη νήσο Πίτκαιρν, όπου ανάμεσα σε κάτοικους και επαναστάτες του «Μπάουντυ», αφιερώνεται στην φιλοσοφία: «…να θέσει ερωτήματα που ενοχλούν, να φωτίσει τις μέρες των πλησίον του, να ενοχλήσει τη βλακεία και να διδάξει την ελευθερία» και να μας ενημερώσει επίσης πως ο πόλεμος άρχισε.

Μερικά ακόμη νέα ελληνικά και μεταφρασμένα κόμικ που μπορείς να βρεις το φθινόπωρο:

 

  • «Σοφία Ξανθή Ακούσωμεν…!» (Εκδόσεις comicon shop)

Χιουμοριστικοί προβληματισμοί, στο καθόλου αφελές, έγχρωμο κόμικ από την Σοφία Μαμαλίγγα.

  • «Βάλε Καρπούζι Και… Φύγαμε!» (Εκδόσεις comicon shop)

Το νέο κόμικ του Χρήστου Μακροζαχόπουλου, που ξεχειλίζει από χιούμορ.

  • «Ρίγη: 3» (Εκδόσεις comicon shop)

Το 3ο τεύχος του περιοδικού κόμικς σκοτεινής φαντασίας και τρόμου ΡΙΓΗ, αναμένεται και το Ρίγη:4.

  • «Η Μεγάλη Βδομάδα Του Πρεζάκη», από το ομότιτλο διήγημα του Μ.Καραγάτση (Εκδόσεις Τόπος)

Ένα έγχρωμο κόμικ από την δυνατή ομάδα δημιουργών Πέτρου–Βανέλλη.

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter

  • «Λούκυ Λουκ no80» (Εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ)

Το νέο τεύχος του Μοναχικού Καβαλάρη.

  • «Δον Κιχώτης» (Εκδόσεις Χαραμάδα)

Από τον Rob Davis, μετάφραση Μαρία Χρίστου, Ένα κόμικ πάνω στο αυθεντικό κείμενο του Mιγκέλ ντε Θερβάντες, για τον Δον Κιχώτη Ντελα Μάντσα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1605.

  • «Πάπισσα Ιωάννα» (Εκδόσεις ΚΨΜ)

Του Λευτέρης Παπαθανάση. Ένα ατμοσφαιρικό comic album με την εικονογραφημένη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας, βασισμένη στο γνωστό έργο του μεγάλου Εμμανουήλ Ροΐδη ένα "μεσαιωνικό εικονογραφημένον".

Τα κόμικς του φθινοπώρου Facebook Twitter

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Design / Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Το σπουδαίο ιταλικό περιοδικό για το interior design και την αρχιτεκτονική συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα δημόσιο ίδρυμα. Εμπνέεται από τον ευφάνταστο διάκοσμο υφασμάτων και κεραμικών του νεοελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει στο σήμερα μέσα από μια σειρά αντικειμένων, με τραπεζομάντιλα, κεντημένα μαξιλάρια και σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι που μπορούν να γίνουν μέρος ενός σύγχρονου σπιτιού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Να κάνω και λίγο self promo. Στο τρίτο τεύχος της ΡΙΓΗΣ η μεσαία ιστορία είναι γραμμένη από εμένα. Όχι ότι τώρα που το μάθατε θα τρέξετε να το αγοράσετε, απλά το είπα...