Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation!

Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter
0

 Η Μαρί- Μαργκώ Τσακίρη Σκανάτοβιτς, δημιουργός του όμορφου animation "My mother's coat" που έχει λάβει το Μέγα Βραβείο στο φεστιβάλ Animasyros, μας μιλά από το Λονδίνο για την πολυβραβευμένη κολεκτίβα Moth Collective και για το καινούριο τους φιλμ "Planet Under Pressure" που αφορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Who is who:
H Μαρί- Μαργκώ ζει τα τελευταία δέκα χρόνια κι εργάζεται στην Αγγλία, όπου σπούδασε Εικονογράφηση και Animation. Δουλεύοντας παράλληλα ως freelancer και διδάσκοντας σε πανεπιστήμια της χώρας ως visiting tutor, η Μαρία δημιούργησε το 2010 με τους Daniel Chester και Dave Prosser την animation κολεκτίβα Moth Collective ως ένα δημιουργικό side project. Από φέτος το καλοκαίρι η Moth Collective λειτουργεί ως ένα full time animation studio.

Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter
Η Μαρία- Μαργκώ με τους Daniel Chester και Dave Prosser στην απονομή του βραβείου "Young Guns"- Art Directors Club, στην Νέα Υόρκη.

Τι είναι η Moth Collective, και με τι είδους animation πρότζεκτ καταπιάνεστε συνήθως;
Η Moth Collective δημιουργήθηκε αρχικά ως μία πλατφόρμα μη εμπορικών πρότζεκτ που έχουν για μας ιδιαίτερη καλλιτεχνική ή ιδεολογική αξία.

Έχουμε δουλέψει πάνω σε editorial animation, σε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, σε animation για φιλανθρωπικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF, η NSPCC (Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού )και η περιβαλλοντική Global Canopy Programme, ενώ το 2010 δημιουργήσαμε τα Wikiman animation για τα TED talks.

Δεν έχουμε ποτέ δεχθεί δουλειά με την οποία δεν αισθανόμαστε καλά από ηθικής άποψης, και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε δουλεύοντας για εταιρείες που σεβόμαστε.
Το ντοκιμαντέρ 'Maidentrip' που έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ SXSW, στο Όστιν του Τέξας το 2013 έστρεψε την προσοχή του αμερικάνικου κοινού πάνω στη δουλειά μας, και μας άνοιξε τη πόρτα στον κόσμο των ντοκιμαντέρ.


Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter


Τα φιλμ των Moth Collective έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις.

Το 2011 κερδίσανε ένα Bafta Nomination για το animation "Matter Fisher", ενώ πέρσι παρέλαβαν το βραβείο Young Creative Network στο Λονδίνο καθώς και το βραβείο του Art Directors Club, "Young Guns" στην Νέα Υόρκη.
Τελευταία τους δουλειά είναι το ολοκαίνουριο "Planet Under Pressure" που προβλήθηκε στο Climate Change Conference στο Περού τον περασμένο Δεκέμβριο.


Μιλήστε μας για το καινούριο σας φιλμ, "Planet Under Pressure".

Περί τίνος πρόκειται;
To Planet Under Pressure παρουσιάζει μία νέα ατζέντα κλιματολογικής ασφάλειας.

Σήμερα ο άνθρωπος ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στους φυσικούς πόρους της γης, πρόβλημα που επιδεινώνεται και από το ήδη υφιστάμενο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Το νερό, η φυσική ενέργεια, αλλά και η ίδια η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζονται βαθιά από αυτή την κατάσταση που αφορά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη. Το φιλμ μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το δάσος του Αμαζονίου και καταλήγοντας στην Λίμα όπου οι πολιτικοί υπογράφουν την συμφωνία ενημερωμένοι πλέον για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αντιμετώπισή της.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που μας καταδιώκει εδώ και χρόνια, κάτι που πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδεχθούν.

Ένα animation δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να κινητοποιήσει μερικούς πολιτικούς ή να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους να ζουν πιο οικολογικά


Τι σας ενέπνευσε για την δημιουργία του φιλμ;
Η GCP μας έδωσε έτοιμο το σενάριο, και πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία για το "look" του έργου.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύχρωμο, έντονο και κάτι που θα ενέπνεε θετικότητα. Όχι μόνο για να εικονογραφήσουμε σωστά το δάσος του Αμαζονίου, αλλά και για να εμπνεύσουμε ένα μήνυμα θετικότητας και ελπίδας.

Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter

Και τι είδους τεχνικές χρησιμοποιήσατε, και πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του;
Είχαμε έξι εβδομάδες για την παραγωγή του έργου, αλλά αφού το παραδώσαμε είχαμε άλλες δυο τρεις εβδομάδες για να το τελειοποιήσουμε.
Όλα τα backgrounds είναι σχεδιασμένα στο Photoshop, το character animation είναι φτιαγμένο στο Flash και το After Effects, και όλο το compositing στο After Effects επίσης.

Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter


Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον περιβαλλοντικό οργανισμό GCP, μιας που πέρσι δημιουργήσατε το εξίσου όμορφο "Amazonia Security Agenda".

Τι σας προσφέρει ως δημιουργούς η πραγματοποίηση τέτοιων φιλμ που καταπιάνονται με τέτοια θέματα;
Είναι πολύ σημαντικό για μας να δημιουργούμε για θέματα που μας απασχολούν σε κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που μας καταδιώκει εδώ και χρόνια, και ένα πρόβλημα που πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδεχθούν. Ένα animation δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά αν μπορέσει να κινητοποιήσει μερικούς πολιτικούς, ή να ευαισθητοποιήσει κάποιους ανθρώπους ώστε να ζουν πιο οικολογικά, τότε έχουμε ήδη καταφέρει μια μικρή νίκη, και αυτό μας προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση.


Με ποιους τρόπους όμως ένα animation μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή;
Το 'Planet Under Pressure' προβλήθηκε στο Climate Change Conference στην Λίμα του Περού ως εισαγωγή στις ομιλίες που είχαν πολύ θετική αποδοχή.

Οπότε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορέσαμε να συνεισφέρουμε έστω και σε μικρή κλίμακα.

Τα animations που παρουσιάζονται σε αυτές τις συνεδριάσεις είναι συνήθως σε μορφή infographics, έτσι μία πολύ πιο narrative-based παρουσίαση μπορεί και να "αγγίξει" τους πολιτικούς εκτός από να τους ενημερώσει απλά γύρω από στατιστικά στοιχεία.
Επιπλέον, το έργο μας για την WWF (μέρος μίας μεγάλης καμπάνιας για την υπεραλιεία στην Ευρώπη) ήταν σύμφωνα με τον ίδιο τον οργανισμό η πιο επιτυχημένη καμπάνια που είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο αντίκτυπο.

Σώζοντας τον πλανήτη με ένα animation! Facebook Twitter


Για ποιο άλλο κοινωνικό /πολιτικό/ περιβαλλοντικό ζήτημα θα θέλατε να δημιουργήσετε ένα animation με μήνυμα;
Το 2011 δουλέψαμε πάνω σε ένα βίντεο κλιπ που ονομάζεται "Freedom for Palestine", ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, οπότε θα ήταν δύσκολο να διαλέξουμε ένα συγκεκριμένο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη φτιάξει μια τέτοια εικόνα ως εταιρεία ώστε να μας προσεγγίζουν εταιρείες και πελάτες μιας συγκεκριμένης κοινωνικής και ηθικής αξίας.

____________________________________

Περισσότερα animation φιλμ των Moth Collective, εδώ

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

ADM 5 - The Green Issue / The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

Στα νότια της πρωτεύουσας περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν πάρει ήδη μια πρώτη γεύση για το πώς η LAMDA Development δημιουργεί μια πόλη-πρότυπο μέσα από την κατασκευή ενός καινοτόμου πάρκου.
THE LIFO TEAM
ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

Αφιερώματα / ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
THE LIFO TEAM
Η «εξωτική» πλευρά της Ερμού

ADM 5 - The Green Issue / Έτσι θα γίνει η Οδός Ερμού - Τα νέα σχέδια για τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και το γραφείο Tense Architecture Network αλλάζουν τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου. Με συνέπεια απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και στο μέλλον της Αθήνας, πραγματοποιούν μια αισθητική αλλά και λειτουργική παρέμβαση από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου. Η ευρύτερη πρόταση του γραφείου για την πόλη διεγείρει τη φαντασία, δείχνοντας νέους τρόπους βίωσής της.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

ADM 5 - The Green Issue / Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

Σε μια εποχή που η υψηλή αισθητική πρέπει να είναι ταυτόσημη της ηθικής, η Aluminco συνεχίζει να δημιουργεί καινοτομώντας, μαθαίνοντάς μας από την αρχή πως το αλουμίνιο δεν είναι απλώς φιλικό προς το περιβάλλον αλλά πλέον οφείλει και να αγαπάει τον πλανήτη.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

ADM 5 - The Green Issue / EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

Ως μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην προϊοντική βεντάλια της Europa, το σύστημα καθιερώνεται ως κορυφαία επιλογή όσων επιθυμούν υλικά και λύσεις που ξεπερνάνε κάθε περιορισμό σχεδιασμού και πρωτοτυπίας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

ADM 5 - The Green Issue / Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

Ο επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners μιλά για τις σύγχρονες προκλήσεις στον σχεδιασμό και τα νέα παραδείγματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι αρχιτέκτονες, όταν τους απασχολούν η αειφορία και ο ανασχηματισμός των τόπων όπου ζούμε, με γνώμονα τη φύση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Design / Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Μια ομαδική έκθεση των πέντε υποτρόφων αρχιτεκτονικής της Rolex μάς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα στην Ιορδανία και τον Νίγηρα, από την Ελβετία στην Παραγουάη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Αρχιτεκτονική / Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Μιλούν στη LiFO οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton, Gloria Gabral και Ηλίας Παπαγεωργίου με αφορμή τη συζήτησή τους στο Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Πέμπτη για την αρχιτεκτονική στον δημόσιο χώρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ