Prodea Ιnvestments: Βιωσιμότητα στην πράξη

eLement Facebook Twitter
Το βιοκληματικό κτίριο eLement στο Μαρούσι, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε.
0

O όρος ESG περιλαμβάνει παράγοντες περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίοι διαμορφώνουν τη στρατηγική της επιχείρησης που δημιουργεί αξία και στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ακολουθεί τα κριτήρια ESG και σε έργα που ολοκληρώθηκαν, αλλά και σε νέα projects που ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών PRODEA Investments, με ενεργητικό άνω των 2,9 δισ. ευρώ, έχει υιοθετήσει μια επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί τη φιλοσοφία ESG. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση πράσινων και ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως σε γραφεία αλλά και logistics centers, ξενοδοχεία και, επιλεκτικά, σε οικιστικά projects.

Οι διεθνείς αρχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης που ακολουθεί η PRODEA Investments στον χώρο του real estate στην Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμου επιχειρείν με στόχο τη μετάβαση στη νέα γενιά κτιρίων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εργασιακών χώρων στους χρήστες.

Το επενδυτικό πλάνο, που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, στοχεύει να προσφέρει ακίνητα νέας γενιάς ώστε να καλύψει τις ανάγκες των εταιρειών που αναζητούν σύγχρονους και βιοκλιματικούς χώρους, συγκροτήματα γραφείων και άλλες εγκαταστάσεις με πράσινο αποτύπωμα σε μια αγορά όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχει σημαντική έλλειψη τέτοιου είδους ακινήτων.

PRODEA Facebook Twitter
Ανάμεσα στα πράσινα κτίρια που αντιπροσωπεύουν τη στρατηγική της PRODEA συγκαταλέγεται το ακίνητο Καρελά.

Οι αριθμοί περιγράφουν χωρίς αμφιβολία την αξία της φιλοσοφίας ESG. Οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει παγκοσμίως άνοδο κατά 60%. Το 2014 υπήρχαν τέτοιες επενδύσεις αξίας μόλις 15 τρισ. δολαρίων, ενώ για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 53 τρισ. δολάρια.

Η PRODEA Investments διαθέτει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα με πράσινη πιστοποίηση αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 550 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα-δεκαοκτώ μήνες. Ανάμεσα στα πράσινα κτίρια που αντιπροσωπεύουν τη συγκεκριμένη στρατηγική της εταιρείας συγκαταλέγονται το Ακίνητο Καρελά που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Cosmote στην Παιανία, το κτίριο πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα και τα κεντρικά γραφεία της PRODEA στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, εκτός Ελλάδας, η PRODEA έχει να επιδείξει το πλέον σύγχρονο κτίριο γραφείων στο κέντρο της Σόφιας (Sofia City Tower).

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού έρχονται μεγάλα πράσινα πρότζεκτ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον. Ένα από αυτά είναι το eLement, στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησιάς, το οποίο προμισθώθηκε πριν καν αποπερατωθεί. Για τον σχεδιασμό του κλήθηκαν ειδικοί σύμβουλοι από τη Σουηδία, οι οποίοι μελέτησαν πόσο επηρεάζει ο ήλιος το κτίριο έτσι ώστε να δοθούν λύσεις σκίασης που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και θερμική άνεση των χρηστών. Επίσης, το Moxy, το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο, στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις αρχές του 2022, όπως και το ακίνητο στο πρώην οικόπεδο της Ιmportex στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, με το ένα να έχει προπωληθεί και το άλλο να βρίσκεται στη διαδικασία μίσθωσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Wave, ένα παλιό κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού 44, που επανακατασκευάζεται για να μετατραπεί σε πιστοποιημένο πράσινο κτίριο. Εξαιρετικής σημασίας είναι και το εμβληματικό έργο του Πύργου Πειραιά, ο οποίος ανακατασκευάζεται σε συνεργασία με την Dimand, ώστε να γίνει ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στη χώρα και ο οποίος ήδη ελκύει το ενδιαφέρον από μισθωτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα διαθέσιμα γραφεία ή πολυτελείς κατοικίες, με θέα στο πρώτο λιμάνι της χώρας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Wave Facebook Twitter
Το Wave, στη λεωφόρο Συγγρού 44, μετατρέπεται σε σύγχρονο, πιστοποιημένο πράσινο κτίριο γραφείων και συμβάλλει στην ανάπλαση της λεωφόρου Συγγρού.

Οι διεθνείς αρχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης που ακολουθεί η PRODEA Investments στον χώρο του real estate στην Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμου επιχειρείν με στόχο τη μετάβαση στη νέα γενιά κτιρίων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εργασιακών χώρων στους χρήστες. Κι αυτό είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο άμεσο μέλλον.

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Design / Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Το σπουδαίο ιταλικό περιοδικό για το interior design και την αρχιτεκτονική συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα δημόσιο ίδρυμα. Εμπνέεται από τον ευφάνταστο διάκοσμο υφασμάτων και κεραμικών του νεοελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει στο σήμερα μέσα από μια σειρά αντικειμένων, με τραπεζομάντιλα, κεντημένα μαξιλάρια και σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι που μπορούν να γίνουν μέρος ενός σύγχρονου σπιτιού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ