Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Κουτί από καραμέλες που δείχνει το τρένο Κόκκινη Σημαία στην ανατολική ακτή της Κορέας.

Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα

0

Η Βόρεια Κορέα, παρόλο που βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις απειλές πυρηνικού πολέμου, είναι μια χώρα που ο δυτικός κόσμος γνωρίζει ελάχιστα.


Εκτός από τις ανταλλαγές μεγαλοστομιών του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ-ουν, με τον Αμερικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την προσπάθεια επικοινωνίας με την Νότια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα βρίσκεται πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου για τον περισσότερο κόσμο -ειδικά όσον αφορά τη γραφιστική της. Για το graphic design των καθημερινών αντικειμένων της είναι ελάχιστα γνωστά.


Τα αντικείμενα αυτά που φωτογράφιζε για χρόνια ο Nicholas Bonner και τα συγκέντρωσε σε μια θαυμάσια έκδοση της Phaidon, με τίτλο Made in North Korea (κυκλοφόρησε το 2017), παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση στο London's House of Illustration πέρσι τέτοια εποχή. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η -εκπληκτική- γραφιστική της Βόρειας Κορέας σε έκθεση στη Βρετανία.

Ο σχεδιασμός των καθημερινών αντικειμένων που παρουσιάζεται στις εικόνες μπορεί να φαίνεται εξωτικός και ιδιαίτερος στα μάτια ενός δυτικού, αλλά είναι παντού στη Βόρεια Κορέα και φανερώνουν μια εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες που είναι αξιόλογη, τελειοποιώντας συνεχώς το design σε μια κοινωνία που είναι πολύ κλειστή.


Ο σχεδιασμός των καθημερινών αντικειμένων που παρουσιάζεται στις εικόνες μπορεί να φαίνεται εξωτικός και ιδιαίτερος στα μάτια ενός δυτικού, αλλά είναι παντού στη Βόρεια Κορέα, από τα περιτυλίγματα των συσκευασιών, τα χαρτιά που τυλίγονται οι καραμέλες, τα γραμματόσημα, τις αφίσες, και φανερώνουν μια εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες που είναι αξιόλογη, τελειοποιώντας συνεχώς το design σε μια κοινωνία που είναι πολύ κλειστή. Πολλά από αυτά τα σχέδια θυμίζουν την διαφήμιση στις δυτικές χώρες της δεκαετίας του '60.


Ο Nicholas επισκέπτεται το απομονωμένο αυτό κράτος συνεχώς από το 1993, και παρόλο που αυτή τη στιγμή ζει στο Πεκίνο, γράφει και σχολιάζει την πολιτική και πολιτιστική καταπίεση και την απειλή του πυρηνικού πολέμου σε πολλά μέσα.


Τα περισσότερα από τα σχέδια στο βιβλίο του δεν δείχνουν διαφημίσεις, είναι απλά καθημερινά προϊόντα, και δείχνουν πόσο ίδιο έχει μείνει το στυλ και η αισθητική τα τελευταία 20 χρόνια επειδή δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Πρόσκληση για την 55η επέτειο της ίδρυσης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας
Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Πρωτοχρονιάτικη κάρτα που δείχνει εργάτρια σε εργοστάσιο που παρουσιάζει την ποικιλία από προϊόντα φτιαγμένα από φασόλια σόγιας.
Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Πακέτο από καραμέλες, αρχές της δεκαετίας του '90.
Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Χαρτινη συσκευασία πιπεριού στις πτήσεις της Air Koryo.
Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Χαρτί περιτυλίγματος που δείχνει τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα στην Pyongyang.
Να πώς μοιάζει η γραφιστική στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Ετικέτες από κονσέρβες χοιρινού και μήλου.
Design
0

M. Hulot

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ