Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια προκατασκευασμένη καλύβα δίπλα σε ένα ποτάμι στο Puerto Quito του Εκουαδόρ. Κρυμμένη ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, σε μια φάρμα όπου καλλιεργούνται πορτοκάλια, μπανάνες και κακάο, η αγροτική καμπίνα σχεδιάστηκε από τους δύο αρχιτέκτονες ως ένα καταφύγιο που θα τους επιτρέπει να ησυχάζουν και να επανασυνδεθούν με τη φύση.

 

Η δομή και η μορφή του είναι σκόπιμα απλή και προσαρμόσιμη, διασφαλίζοντας ότι έχει χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επικεντρώνεται στο φυσικό περιβάλλον. «Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα γαλήνιο μέρος που να μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε αλλά και να συνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον. Ακούγεται λίγο ρομαντικό, αλλά είναι πραγματικά λυπηρό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η επαφή με τη φύση».

 

Η καλύβα έχει εμβαδόν 40 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο ορόφους. Περιλαμβάνει μπάνιο, καθιστικό και κουζίνα, καθώς και ένα μικρό υπνοδωμάτιο στο οποίο ανεβαίνεις με σκάλα.

 

Το μπάνιο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κατοικίας και διαθέτει ντους που περιβάλλεται από ένα γυάλινο κουτί που προεξέχει από την πρόσοψη της καμπίνας, βυθίζοντας τους χρήστες στη φύση καθώς το χρησιμοποιούν.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της καλύβας επιλέχθηκαν όλα ώστε να έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και να επιτρέψουν στην κατοικία να ανακυκλωθεί πλήρως ή να επαναχρησιμοποιηθεί στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της.

 

Το μικρό μέγεθος της καμπίνας είναι αρκετό για την οικογένεια που επιθυμεί να μένει εκεί μία φορά την εβδομάδα αλλά ταυτόχρονα μπορούν να το νοικιάζουν σε τουρίστες που θέλουν να αποδράσουν για λίγες μέρες.

 

«Η ζωή μας είναι απλή, και έτσι το σπίτι μας είναι αρκετό» δήλωσε η Diana. «Το χρησιμοποιούμε για να βρίσκουμε την ησυχία μας και για τον λόγο αυτό, διαθέτει μόνο τους απολύτως απαραίτητους χώρους για τη διαβίωσή μας».

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Η κύρια δομή είναι κατασκευασμένη από προκατασκευασμένο κόντρα πλακέ, υπερυψωμένο σε συρματοκιβώτια γεμάτα πέτρες. Αυτά τα συρματοκιβώτια προστατεύουν το σπίτι από τη δυνατή βροχή ή τις πλημμύρες του διπλανού ποταμού. Είναι σφραγισμένο με γυάλινα παράθυρα και οροφή και έχει επένδυση σε μορφή κυματοειδών μεταλλικών φύλλων.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της καλύβας επιλέχθηκαν όλα ώστε να έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και να επιτρέψουν στην κατοικία να ανακυκλωθεί πλήρως ή να επαναχρησιμοποιηθεί στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της.

 

Προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση άνθρακα της καλύβας, όταν χρησιμοποιείται, οι Salvador και Mera σχεδίασαν το κέλυφος έτσι ώστε να διευκολύνεται ο φυσικός εξαερισμός, εξαλείφοντας την ανάγκη για κλιματισμό. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διατρήσεις στους τοίχους που επιτρέπουν τον διασταυρούμενο εξαερισμό.

 

Η οροφή διαθέτει επίσης ένα ανασυρόμενο κάλυμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει τον φεγγίτη και να περιορίσει την ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που φτάνει στους εσωτερικούς χώρους και έτσι να διατηρείται πιο δροσερή η καμπίνα.

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Φωτ.: JAG Studio

 

Με πληροφορίες από το Dezeen