Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

0

Στο Fondanellato, μια μικρή πόλη στην Πάρμα της Ιταλίας, βρίσκεται ο «Labirinto della Masone», ο μεγαλύτερος λαβύρινθος στον κόσμο.


Ο Ιταλός εκδότης Franco Maria Ricci είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού, καταπράσινου κήπου. Μάλιστα, η ιστορία λέει πως πρόκειται για μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Ricci στον Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες το 1977, ο οποίος πάντοτε γοητευόταν από το σύμβολο του λαβυρίνθου ως μια μεταφορά της ανθρώπινης κατάστασης.


«Σκέφτηκα, για πρώτη φορά, να δημιουργήσω αυτό τον λαβύρινθο πριν από περίπου τριάντα χρόνια», αναφέρει ο Franco Maria Ricci.

«Είναι γνωστό ότι ο λαβύρινθος ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του Μπόρχες. [...] Νομίζω ότι το να τον βλέπω και να του μιλάω για τα περίεργα ταξίδια που κάνουν οι άνθρωποι αποτέλεσε το πρώτο έμβρυο γι'αυτό το πρότζεκτ, που άνοιξε για το κοινό τον Ιούνιο του 2015».

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter


Ο «Labirinto della Masone» καλύπτει μια έκταση περίπου οκτώ εκταρίων, ενώ το μονοπάτι εκτείνεται συνολικά σε τρία χιλιόμετρα. Ο λαβύρινθος αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτά μπαμπού (περίπου 200.000), με το ύψος τους να ξεκινά από τα 30 εκατοστά και να φτάνει μέχρι και τα 15 μέτρα. Όλα αυτά, φυσικά, καθιστούν την περιπλάνηση και την εξερεύνηση μια ιδανική συνθήκη.


Ο συγκεκριμένος λαβύρινθος είναι πρωτότυπος από κάθε άποψη, ξεκινώντας βασικά από την αρχιτεκτονική του. Υπάρχουν τρεις τύπου κλασικού λαβυρίνθου: ο κρητικός με τις επτά σπείρες, ο ρωμαϊκός που είναι χωρισμένος σε τεταρτημόρια και ο χριστιανικός με τις έντεκα σπείρες. Ο Ricci, αν και κατατάσσει τον δικό του λαβύρινθο στη δεύτερη κατηγορία, ουσιαστικά οι διαφοροποιήσεις που έχει στους κόμβους και τα «σοκάκια» τον καθιστούν μοναδικό.


Η περίμετρος του λαβυρίνθου έχει σχήμα αστεριού, μια φόρμα που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στην αρχιτεκτονική της γειτονικής χώρας την εποχή της Αναγέννησης. Στο κέντρο του ξεχωρίζει επίσης ένα παρεκκλήσι σε σχήμα πυραμίδας, το οποίο συμβολικά απεικονίζει την αρχαία σύνδεση ανάμεσα στον λαβύρινθο και την πίστη.

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Με πληροφορίες από design boom

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ