To καινοτόμο πρότζεκτ των Pila Studio σε μια παλιά βιομηχανική ζώνη στο Παρίσι

PILA STUDIO Facebook Twitter
0

O Hλίας Παπαγεωργίου και η Χριστίνα Παπαλεξανδρή, οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες του γραφείου PILA studio μιλούν στο αφιέρωμα του ADM The Green Issue για το καινοτόμο έργο ανάπλασης της περιοχής MBK στο Bobigny, σε μία παλιά βιομηχανική ζώνη στις όχθες καναλιού στο Παρίσι.

Tο αρχιτεκτονικό γραφείο PILA, σε συνεργασία με την ομάδα του MKNO επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν το γενικό σχέδιο και την ανάπλαση της περιοχής μετά από διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την πόλη του Bobigny και την περιοχή Est Ensemble στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος Reinventing Cities, ενός διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας του C40 - Cities Climate Leadership Group, που στοχεύει στην ανάπλαση αστικών περιοχών με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης.

pila

Aπό τους Pila Studio:

Με την αύξηση του αστικού πληθυσμού, της πυκνότητας του στο χώρο και την κλιματική αλλαγή οι στρατηγικές προσαρμογής ως προς πιο βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης και σχεδιασμού αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των πόλεων σήμερα.

Ως αρχιτέκτονες καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Σημαντικός φυσικά είναι ο θεσμικός ρόλος προς αυτή την κατεύθυνση ώστε οι αντίστοιχες προτάσεις να περνάνε από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση και να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής.

Το έργο ΜΚΝΟ αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς επιλέχθηκε σε διαγωνισμό στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος Reinventing Cities, ενός διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας του C40 - Cities Climate Leadership Group, που στοχεύει στην ανάπλαση αστικών περιοχών με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. 

PILA STUDIO Facebook Twitter

Η συγκεκριμένη πρότασή δημιουργεί ένα περιβαλλοντικό, αστικό και κοινωνικό κέντρο για την περιοχή, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 22% καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Η υλοποίηση βασίζεται στην εκτενή χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών και στη χρήση πάνω από 50% ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, εφαρμόζοντας ένα πλήρες πλάνο με ήπιες λύσεις μετακίνησης. Τέλος, τα κτίρια θα σχεδιαστούν με ευέλικτες κατόψεις ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν πληθώρα διαφορετικών χρήσεων με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των χωρικών δυνατοτήτων τους και την αύξηση της διάρκειας ζωής τους. Με την αναδημιουργία 5.000 τ.μ. φυτεμένων εκτάσεων που συμπεριλαμβάνουν φυτεμένα δώματα, το MKNO θα αυξήσει την ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες με την φυσική διαχείριση των όμβριων υδάτων, προσφέροντας παράλληλα στους κατοίκους ένα ευχάριστο περιβάλλον ζωής.      

 

PILA STUDIO Facebook Twitter
                           

               

Όσον αφορά την περίπτωση της Αθήνας, θεωρούμε σημαντική την ύπαρξη ενός συνολικού οράματος. Από πλευράς μας, πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, ως προς τη διαχείριση και τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Σημαντικός άξονας σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προστασία των μοναδικών φυσικών στοιχείων ανάμεσα στα οποία η Αθήνα έχει την τύχη να βρίσκεται, όπως η θάλασσα και τα βουνά που την περικλείουν, αλλά και η ουσιαστική ένταξη τους στη ζωή της πόλης. Επίσης, η ένταξη του πράσινου σε όλες τις γειτονιές μέσω του ανασχεδιασμού των δρόμων και των πεζοδρομίων και οι ήπιες, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, μπορούν να δημιουργήσουν νέες μορφές ελεύθερων χώρων. Πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των κενών, εγκαταλελειμμένων κτιρίων της πόλης με σκοπό την επανάχρηση τους. Τέλος, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, ώστε να γίνει πιο φιλική, πιστεύουμε πως είναι η ανάπτυξη δικτύων που διευκολύνουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. 


www.pila.studio

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΩ 2023 MULTIVERSE: Η μεγαλύτερη γιορτή για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2023 MULTIVERSE: Η μεγαλύτερη γιορτή για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική Multiverse.
NEWSROOM
Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ / Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα;

Μία έρευνα της LiFO για τα «άτυχα» κτίρια της πόλης και για τις ιστορικές κατοικίες του Μεσοπολέμου που χάνονται εξαιτίας των κατεδαφίσεων που αυξάνονται ραγδαία. Ποιες είναι οι λύσεις για τη διάσωσή τους και γιατί δεν εφαρμόζονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ «Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου»

Design / Η αέναη πρωτοπορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη

Αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά οράματα, καινοτόμοι σχεδιασμοί και τεχνολογικές ευτοπίες και δυστοπίες συνδιαλέγονται στην έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ