Ηλιακοί συλλέκτες και νερό της βροχής δίνουν ενέργεια σε αυτή την εξοχική κατοικία από τον αρχιτέκτονα Prashant Ashoka, που σχεδιάστηκε για να είναι αυτάρκης και σε αρμονία με το περιβάλλον.

 

Η Casa Etérea βρίσκεται στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου στα υψίπεδα του Los Picachos, κοντά στην πόλη San Miguel de Allende του Μεξικού, και περιβάλλεται από 10.000 εκτάρια τραχιάς, παρθένας φύσης.

 

Η καμπίνα 75 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται εκτός δικτύου είναι κατασκευασμένη από τοπικά υλικά, σύμφωνα με τον στόχο του Ashoka να σχεδιάσει το καταφύγιο «σαν να γεννήθηκε από την ίδια την πλαγιά του βουνού».

 

Τα θεμέλιά του σχηματίζονται από ηφαιστειακά πετρώματα που συλλέχθηκαν επί τόπου και τα τοιχώματά του από τούβλα που κατασκευάστηκαν στην περιοχή και επενδύθηκαν με τσιμέντο, πριν ντυθούν με καθρέφτες.

 

Η καμπίνα εκτός από την ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιεί και τη συλλογή του βρόχινου νερού έχει και προσανατολισμό που βοηθά στη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 

«Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την ιδέα των κτιρίων με καθρέφτες, η Casa Etérea κάνει κάτι διαφορετικό βάζοντας πάνω απ' όλα τη βιωσιμότητα» δήλωσε ο Ashoka.

 

«Σέβομαι ιδιαίτερα την αυτοσυντηρούμενη αρχιτεκτονική, ειδικά στην εποχή της κλιματικής κρίσης, και πιστεύω ότι τα σπίτια εκτός δικτύου αντιπροσωπεύουν την απόλυτη ένταξή μας στο περιβάλλον».

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Αυτή η καμπίνα είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Ashoka.

 

Η καμπίνα αποτελείται από δύο ευθύγραμμους όγκους που συναντιούνται για να σχηματίσουν ένα ευρύ σχήμα V, πλαισιώνοντας μια εσωτερική αυλή με αίθριο και μια μικρή πισίνα επενδυμένη με ψηφιδωτά πλακάκια.

 

Η πλευρά του κτιρίου που βλέπει στο ηφαίστειο Palo Huérfano έχει πανοραμικές γυάλινες πόρτες και έχει σχεδιαστεί από την Ashoka για να λειτουργεί σαν «θεατρική σκηνή στη φύση», ενώ η εξωτερική πρόσοψη που βλέπει στην κοιλάδα είναι εντελώς καλυμμένη με καθρέφτες.

 

Πέρα από την προστασία της ιδιωτικής ζωής στους επισκέπτες, αυτό επιτρέπει στη δομή να ενεργεί σαν μια απρόσκοπτη επέκταση του περιβάλλοντος, αντανακλώντας το μεταβαλλόμενο φως των ημερών και των εποχών.

 

Με σκοπό να αφήσει τη φύση σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητη, ο αρχιτέκτονας τοποθέτησε στους καθρέφτες μια επικάλυψη με ένα υπεριώδες μοτίβο, σηματοδοτώντας το σπίτι για να το αντιλαμβάνονται τα πουλιά και να αποτραπούν οι συγκρούσεις, ενώ για τους ανθρώπους η επικάλυψη αυτή είναι αόρατη.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Στο εσωτερικό υπάρχουν παντού εκτεθειμένα ξύλινα δοκάρια.
Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Το σπίτι βρίσκεται στις πλαγιές του ηφαιστείου Palo Huérfano.

 

Η καμπίνα εκτός από την ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιεί και τη συλλογή του βρόχινου νερού έχει και προσανατολισμό που βοηθά στη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας του εσωτερικού αέρα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 

«Το σπίτι βλέπει ανατολικά οπότε ο ήλιος θερμαίνει φυσικά τον χώρο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι» εξήγησε ο Ashoka. «Αυτή η θερμότητα παγιδεύεται στη συνέχεια από τα διπλά τζάμια και τις μονωμένες γυάλινες συρόμενες πόρτες διατηρώντας τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».

 

Το εσωτερικό, που έχει σχεδιαστεί από το τοπικό στούντιο NAMUH, έχει ανοιχτή διαρρύθμιση με εμφανή δοκάρια οροφής και στον χώρο κυριαρχούν φυσικά υλικά όπως πέτρα, ξύλο και δέρμα.

 

Μια μπανιέρα από χαλκό βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι και, όπως και η υπόλοιπη περιοχή του μπάνιου, αφήνεται εντελώς εκτεθειμένη στη θέα από παράθυρα που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

 

Ο Ashoka είναι βασικά φωτογράφος και συγγραφέας που μετανάστευσε από τη Σιγκαπούρη στο Μεξικό το 2017. Έφτιαξε την Casa Etérea σε τρία χρόνια, μαζί με μια ομάδα έξι συνεργατών, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική ή τον σχεδιασμό.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Πανοραμικές μπαλκονόπορτες ανοίγουν και οδηγούν από την κρεβατοκάμαρα στον κήπο.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Η μικρή πισίνα είναι επενδυμένη με πλακάκια.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Μια χάλκινη μπανιέρα βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Το σπίτι σχηματίζει ένα V, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο κήπος.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Το μπάνιο διαθέτει παράθυρο από το δάπεδο έως την οροφή.
Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Η καμπίνα είναι επενδυμένη με καθρέφτες.

 

Ένα σπίτι από καθρέφτες στις πλαγιές ενός ανενεργού ηφαιστείου
Η Casa Etérea τη νύχτα.

 

Με πληροφορίες από το Dezeen