Το οινοποιείο Lahofer, που βρίσκεται σε έναν αμπελώνα κοντά στα χωριά Dobšice και Suchohrdly, σχεδιάστηκε για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στην Τσεχία. Έχει μέγεθος 3.900 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρεις διασυνδεδεμένες κατασκευές: την εγκατάσταση οινοποίησης, τον διοικητικό χώρο και το κέντρο επισκεπτών που διαθέτει και αίθουσα γευσιγνωσίας.

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο πρόσθεσε σκάλες που οδηγούν στην κεκλιμένη οροφή του κέντρου επισκεπτών και κατασκεύασε ένα αμφιθέατρο μεταξύ των δημόσιων χώρων και των τμημάτων του κτιρίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού. Ο οινοπαραγωγός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο ως κοινοτικό χώρο που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις και γιορτές συγκομιδής σταφυλιών.

 

Το κτίριο είναι εξαιρετικά ενσωματωμένο στο τοπίο που το περιβάλλει. Μέσα στο κέντρο επισκεπτών, οι καμάρες από σκυρόδεμα έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη γωνία της οροφής και σε απόσταση ώστε να ταιριάζουν με τις αποστάσεις μεταξύ των σειρών αμπέλων έξω από το οινοποιείο Lahofer. Αυτό καθοδηγεί το βλέμμα των επισκεπτών προς τα χωράφια, τα οποία φαίνονται μέσα από τη γυάλινη πρόσοψη που βρίσκεται στον χώρο γευσιγνωσίας.

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

«Χρησιμοποιήσαμε ακατέργαστες φυσικές ύλες εμπνευσμένες από την τοποθεσία, μπετόν, ξύλινα φινιρίσματα και μια μεγάλη γυάλινη πρόσοψη για τη θέα», είπαν οι αρχιτέκτονες. «Η οροφή είναι διακοσμημένη με ένα έργο τέχνης, που αντανακλά τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος, από τον ντόπιο σύγχρονο καλλιτέχνη Patrik Hábl».

 

Το κτίριο είναι με τέτοιο τρόπο προσανατολισμένο ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Οι χώροι που επικεντρώνονται στην παραγωγή, την αποθήκευση και την εμφιάλωση - συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας ζύμωσης - έχουν τη δική τους πρόσβαση και εξωτερικό χώρο και προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. Για παράδειγμα η αίθουσα ζύμωσης δεν έχει φυσικό φως αφού αυτό θα επηρέαζε τη θερμοκρασία του χώρου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χώρους παραγωγής όπου υπάρχει φυσική παρουσία εργατών και το φως είναι απαραίτητο. — Ν.Γ.

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Chybik + Kristof

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.