Το στούντιο Archmongers του Λονδίνου ανακαίνισε ένα διώροφο διαμέρισμα σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της πόλης, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του μπλε για να συμπληρώσει τη μοντέρνα παλέτα υλικών.

 

Η κατοικία, που διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, βρίσκεται στο Hatfield House στο Golden Lane Estate, ένα συγκρότημα που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.

 

Η ανακαίνιση του Archmongers είχε σκοπό να αναδείξει τα βασικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος: τους φωτεινούς και ανοιχτούς χώρους του, την σωστή διαρρύθμιση και σημαντικές λεπτομέρειες όπως οι σκάλες και τα πλακάκια. Με βάση ιστορικές φωτογραφίες πρωτότυπων διαμερισμάτων στο Golden Lane, οι αρχιτέκτονες Margaret Bursa και Johan Hybschmann προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις λεπτομέρειες που είχαν αφαιρεθεί ή καλυφθεί σε μια προηγούμενη ανακαίνιση.

 

Οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν τεράστια ξύλινα κουφώματα για να αναδημιουργήσουν το διαχωρισμό μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού, χωρίς να χαθεί η οπτική σύνδεση. Τοποθετήθηκαν κατά παραγγελία ντουλάπια από χάλυβα, ενώ αποκαλύφθηκαν αυθεντικά κουφώματα από σκληρό ξύλο και παρκέ στα δάπεδα.

 

Οι Bursa και Hybschmann επέλεξαν να εφαρμόσουν βασικά χρώματα σε διάφορες λεπτομέρειες στο ανακαινισμένο διαμέρισμα, ώστε να δημιουργήσουν μια σύνδεση με την εξωτερική όψη του κτιρίου. 

 

«Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν, από πολλές απόψεις, να επαναφέρουμε το διαμέρισμα σε αυτό που ήταν κάποτε», δήλωσε ο Hybschmann. «Όχι γιατί έπρεπε, αλλά επειδή είχε νόημα. Η αρχική παλέτα υλικών ήταν πολύ μοντέρνα οπότε θέλαμε κάθε νέο στοιχείο που θα προσθέταμε να είναι εναρμονισμένο με το σύνολο έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί μακροπρόθεσμα».

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye
Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Οι Bursa και Hybschmann επέλεξαν να εφαρμόσουν βασικά χρώματα σε διάφορες λεπτομέρειες στο ανακαινισμένο διαμέρισμα, ώστε να δημιουργήσουν μια σύνδεση με την εξωτερική όψη του κτιρίου. Οι αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος τονίζουν την μπροστινή πόρτα και την είσοδο. Οι ίδιες αποχρώσεις εμφανίζονται στα υπνοδωμάτια και το μπάνιο του πρώτου ορόφου, μαζί με μπλε αποχρώσεις – η ιδέα ήταν να δοθεί σε κάθε δωμάτιο το δικό του χρώμα, σε στιλπνό φινίρισμα.

 

«Προσπαθήσαμε να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα με τα κόκκινα, κίτρινα, μπλε και σκούρα μπλε πάνελ που κοσμούν το κτίριο εξωτερικά» εξήγησε ο Hybschmann.

 

Άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βοηθούν επίσης στη σύνδεση των χώρων. Η επιφάνεια από γρανίτη στον πάγκο της κουζίνας ταιριάζει με την επιφάνεια που έχουν τα σκαλοπάτια της εσωτερικής σκάλας, ενώ τα μαύρα πλακάκια στην κουζίνα ταιριάζουν με εκείνα των εξωτερικών διαδρόμων.

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Το μπάνιο έχει επίσης αναβαθμιστεί, ώστε να είναι πιο κατάλληλο για τη σύγχρονη ζωή. Περιλαμβάνει ντουζιέρα ιαπωνικού στιλ με καμπίνα και έχει και παράθυρο που επιτρέπει στο φως να μπαίνει μέσα.

 

Το διαμέρισμα ολοκληρώνεται από τα έπιπλα των ενοίκων καθώς και τη μεγάλη συλλογή βιβλίων που διαθέτουν.

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye
Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye
Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye
Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα
Φωτ.: French + Tye

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.