ΑΘΗΝΑ

Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση

Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
Το πρότζεκτ ονομάζεται Omega Project και πίσω από αυτό κρύβεται ένας από τους πιο δημοφιλείς street artists της πόλης. Φωτο: Courtesy of Rone
0

Τα τελευταία χρόνια η Μελβούρνη έχει αλλάξει ριζικά. Κάθε βδομάδα o αριθμός όσων αποφασίζουν να μείνουν εκεί αυξάνεται κατά 2.000. Τα παλιά σπίτια κατεδαφίζονται για να δώσουν χώρο στους νέους κατοίκους. Οι τοίχοι ενός τέτοιου σπιτιού έγιναν έργο τέχνης.


Το πρότζεκτ ονομάζεται Omega Project και πίσω από αυτό κρύβεται ένας από τους πιο δημοφιλείς street artists της πόλης. Ο Rone ζωγράφισε στο εσωτερικό ενός σπιτιού τα πρόσωπα άγνωστων γυναικών που σε κοιτούν καθώς περνάς τα δωμάτια. Η ιδέα ήταν του ιδιοκτήτη. Ο Len Warson, που είναι συλλέκτης έργων του Rone από το 2011, συνεννοήθηκε με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την κατεδάφιση κι έτσι γεννήθηκε το πρότζεκτ. Ο Rone προσέλαβε μια σκηνογράφο για να διακοσμήσει το σπίτι, ώστε να μοιάζει με το set μιας ταινίας ή με μια θεατρική σκηνή. Το έργο βγάζει μια σκοτεινή νοσταλγία, σαν τις ταινίες της Σοφία Κόπολα και του Wes Anderson, μια και τα δωμάτια βρίσκονται στην απόλυτη παρακμή, με τους σοβάδες να πέφτουν από τους τοίχους και τη μοκέτα να έχει μουχλιάσει, ενώ παντού βρίσκεις σπασμένα έπιπλα και πεταμένα αντικείμενα. Ο Rone, που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το στυλ του κι έχει ως υπογραφή του τα γυναικεία πρόσωπα, φαντάζεται ότι το παιδικό δωμάτιο ανήκε στο κορίτσι της εικόνας που «μεγάλωσε και έφυγε, αλλά το δωμάτιό του έμεινε το ίδιο, ακριβώς όπως όταν ήταν ακόμη μικρό».


Μέχρι στιγμής, το σπίτι παραμένει ανοιχτό για το κοινό. Έχει ελεύθερη είσοδο και περίπου 2.000 άτομα έχουν περάσει ήδη από κει. Θα κατεδαφιστεί στο τέλος του μήνα. 

Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Rone


Ο 36χρονος καλλιτέχνης είχε ξαναζωγραφίσει σπίτια στο παρελθόν, αλλά ποτέ νόμιμα. Το πρότζεκτ ήταν κρυφό μέχρι τα εγκαίνια και είναι το πιο ακριβό έργο που έχει ποτέ φτιάξει σε έναν χώρο.


«Βασίζεται στο concept ότι η ομορφιά είναι κάτι εύθραυστο, κάτι που έχουμε για μικρό χρονικό διάστημα και έχει μεγαλύτερη αξία. Υπάρχει μια ένταση, καθώς πρόκειται για κάτι που θα καταστραφεί και σε καλεί να το βιώσεις για μια τελευταία φορά» λέει στην «Guardian».


Ζωγραφίζει γυναίκες εδώ και δέκα χρόνια, αλλά όχι με σεξουαλικό τρόπο. To Omega Project είναι ένας φόρος τιμής σε μια Αυστραλία που εξαφανίζεται. Οι αυλές είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στην πόλη και η αισθητική των σπιτιών αλλάζει πολύ γρήγορα. Δεν βλέπεις πια σπίτια διακοσμημένα έτσι.


«Προέρχομαι από μια γενιά που θυμάται αυτά τα σπίτια. Όταν πήγαινα να επισκεφτώ τους παππούδες των φίλων μου, υπήρχε ένα "καλό" δωμάτιο, όπου δεν καθόταν κανείς και τα πάντα ήταν σκονισμένα. Δεν το βλέπεις πια αυτό. Ποιος έχει πιάνο πλέον στο σπίτι του;» ρωτάει ο Rone.

Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
Το έργο βγάζει μια σκοτεινή νοσταλγία, σαν τις ταινίες της Σοφία Κόπολα και του Wes Anderson, μια και τα δωμάτια βρίσκονται στην απόλυτη παρακμή, με τους σοβάδες να πέφτουν από τους τοίχους και τη μοκέτα να έχει μουχλιάσει, ενώ παντού βρίσκεις σπασμένα έπιπλα και πεταμένα αντικείμενα. Φωτο: Courtesy of Rone
Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
Μέχρι στιγμής, το σπίτι παραμένει ανοιχτό για το κοινό. Έχει ελεύθερη είσοδο και περίπου 2.000 άτομα έχουν περάσει ήδη από κει. Θα κατεδαφιστεί στο τέλος του μήνα. Φωτο: Courtesy of Rone
Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Rone
Εκεί που η ομορφιά συναντά τη φθορά: ο Rone ζωγραφίζει τοίχους σπιτιών υπό κατεδάφιση Facebook Twitter
To Omega Project είναι ένας φόρος τιμής σε μια Αυστραλία που εξαφανίζεται. Φωτο: Courtesy of Rone
Design
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

ADM 2025: The Urban Issue / Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

Ιδέες που ζυμώνονταν αργά εδώ και μερικά χρόνια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ωρίμασαν και μας αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2025, ως οδηγός για τους χώρους στους οποίους θα κατοικήσουμε στο μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οbjects of Common Interest: «Θέλουμε να σου κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε ένα συναίσθημα»

ADM 2025: The Urban Issue / Κίνηση, ελευθερία, ρευστή ταυτότητα: Το design των Οbjects of Common Interest

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης τρέχουν ένα από τα πιο design studios της Ελλάδας. Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν τα φημισμένα projects τους, όπως την εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού που λατρεύουμε στην είσοδο της Πειραιώς 260;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

ADM 2025: The Urban Issue / Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

Το εμφανές σκυρόδεμα και οι γκρι τόνοι επανέρχονται στον αθηναϊκό αστικό ιστό, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο αισθητικής ιστορίας, κοινωνικών μετατοπίσεων και ψηφιακής επιρροής. Από τον μπρουταλισμό στην εποχή των hashtags, πότε η χρήση του γκρι είναι ζήτημα λειτουργίας, πότε συνήθειας και πότε συνειδητής εικόνας για το τι σημαίνει σύγχρονο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

ADM 2025: The Urban Issue / Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

Μπορούμε να δούμε την Αθήνα ως ένα δίκτυο με «πάρκα», συνεπή όμως απέναντι στη φύση και στην ουσία της πόλης; Πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα» του Δημήτρη Φιλιππίδη είναι μια πηγή έμπνευσης που μας δίνει μια άλλη οπτική για την πόλη και το πράσινό της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR