ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

To Τέμενος επιστρέφει στην Αρκαδία

To Τέμενος επιστρέφει στην Αρκαδία Facebook Twitter
Η ταινία προβάλλεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα ξέφωτο κοντά στην Λυσσαρέα Αρκαδίας.
0

 

To Τέμενος επιστρέφει στην Αρκαδία Facebook Twitter
Gregory J. Markpoulos

Με την ένατη και ενδέκατη ενότητα του ΕΝΙΑΙΟΣ να παρουσιάζονται φέτος,  η τοποθεσία Τέμενος έχει γίνει τόπος έλξης από σινεφίλ από όλα τα μέρη της γης που την επισκέπτονται για να δουν από κοντά το κύκνειο άσμα του Gregory J. Markpoulos. Ο ΕΝΙΑΙΟΣ κατά παράκληση του σκηνοθέτη δεν γίνονται πουθενά αλλού στον κόσμο.  Η ταινία προβάλλεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα ξέφωτο κοντά στην Λυσσαρέα Αρκαδίας, μια ιδιαίτερη τοποθεσία αποκλειστικά για το σκοπό αυτό που είχε διαλέξει ένας από τους πιο ιδιαίτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών.    Είναι ένα αριστούργημα του μοντάζ. Μια πειραματική ταινία που διαρκεί 80 ώρες περίπου και χωρίζεται σε 22 κύκλους.

Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται η εκδήλωση. Οι πρώτες οκτώ από τις είκοσι δύο κινηματογραφικές ενότητες του ΕΝΙΑΙΟΣ είχαν παρουσιαστεί στην ίδια τοποθεσία το 2004, το 2008 και το 2012.

Κάθε προβολή ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες ενώ παράλληλα παρατηρείς όλα τα ουράνια σώματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στο Τολέδο στο Οχάιο των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς μετανάστες. Ξεκίνησε να κάνει 8mm φιλμ σε πολύ μικρή ηλικία. Ήταν από τους συνιδρυτές του κινήματος New American Cinema. Θεωρείται κορυφαία μορφή στην ιστορία του πειραματικού και του avant garde κινηματογράφου. Ακόμη και σήμερα η προσωπικότητα του θεωρείται ένα μυστήριο.

Το 1967 αυτοεξορίστηκε μαζί με τον σύντροφο του Robert Beavers στην Ευρώπη και επέλεξε την σιωπή. Απαγόρευσε την προβολή των ταινιών του και σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις. Δεν είχε καταφέρει να δει κανείς την δουλειά του για περίπου 30 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δούλευε απομονωμένος το ΕΝΙΑΙΟΣ. Κατάφερε να τελειώσει το μοντάζ του λίγο πριν το θάνατο του το 1992. Δεν πρόλαβε να δει την τελική κόπια ολοκληρωμένη. Το όραμα του κλήθηκε να πραγματοποιήσει μετά το θάνατο του, ο Beavers.  

Με τον ΕΝΙΑΙΟ, ο Μαρκόπουλος προσπαθούσε να δημιουργήσει μια μυστηριακή εμπειρία για τον θεατή. Επέλεξε την Λυσσαρέα ως «ένα χώρο διαίσθησης» όπως έλεγε,  επειδή ήταν γενέτειρα του πατέρα του, για την άγρια ομορφιά της. Οι εικόνες που προβάλλονται έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με την τοποθεσία που προβάλλονται.  Κάθε κύκλος του ΕΝΙΑΙΟΥ αποτελείται από μυθολογικά θέματα, πορτρέτα ανθρώπων και τόπων. Είναι δουλεμένο με μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία με την χρήση του χρώματος να δημιουργεί στον θεατή σύνθετα συναισθήματα, σαν ένα ψυχεδελικό ταξίδι που σε κλείνει μέσα του. Ο Μαρκόπουλος άντλησε την έμπνευση του από την Ελληνική αρχαιότητα και τον Θεό της Ιατρικής, Ασκληπιό. Τέμενος σημαίνει ιερός χώρος, γη ή κτίσμα που έχει αφιερωθεί σε θρησκευτική λατρεία.

Φέτος στους τρεις συγκεκριμένους κύκλους,  υπάρχουν πορτρέτα των Ελλήνων ζωγράφων όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Γιάννη Τσαρούχης,  συγγραφείς  όπως ο Παντελής Πρεβελάκης, η Λιλίκα Νάκου, και η Πατρίσια Χάισμιθ και άλλες προσωπικότητες, όπως η Nina Kandinsky και Catherine Gide. αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, τη Δωδώνη, τους Δελφούς, και τα Αρχοντικά Σπίτια στη Σιάτιστα.

Κάθε προβολή ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες ενώ παράλληλα παρατηρείς όλα τα ουράνια σώματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κάθε κινηματογραφική ενότητα αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ΕΝΙΑΙΟΣ – δεν χρειάζεται να έχεις δει τα προηγούμενα. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν αλλά είναι δύσκολη η διαμονή στα γειτονικά χωριά λόγω της αυξημένης προσέλευσης κόσμου κάθε φορά. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Οθόνες / Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Η ελληνικής καταγωγής Αυστραλή σκηνοθέτιδα πίσω από το «Ten Pound Poms» μιλά στη LiFO για τη στάση των Αυστραλών απέναντι στους μετανάστες, την ταινία της που εξόργισε την ομογένεια, και το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος ακόμη κι όταν το έργο σου έχει δει πολύς κόσμος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

Οι Αθηναίοι / Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

«Τρεις Χάριτες», «Βίρα τις Άγκυρες», «Δις εξαμαρτείν», «Safe Sex», «Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Μπαμπάδες με ρούμι». Λίγοι μας έχουν κάνει να γελάσουμε τόσο τα τελευταία 30 χρόνια όσο ο Μιχάλης Ρέππας. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που εξαιτίας του «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα» αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM