ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter
0

 

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter
Dennis Hopper, Andy Warhol,Taylor Mead, Gerard Malanga, Jack Smith και Gregory Markopoulos στο Factory to 1963

Τον τοποθετούν πλάι στους Τζόνας Μίκας, Κένεθ Άγκερ, Μάγια Ντέρεν, Άντι Γουόρχολ. Του αναγνωρίζουν ότι έδωσε πολλά «φώτα» τόσο στο νεότερο αβάν γκαρντ σινεμά όσο και στη video art. Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, έναν τεχνικά κι αισθητικά πρωτοπόρο δημιουργό που αδιαφορώντας για τις ευκολίες της σύμβασης και την εμπορική καταξίωση, παρέμεινε πιστός στο ιδιόμορφο καλλιτεχνικό του όραμα όπου μύθος και τεχνολογία, παράδοση και μοντερνισμός, αγνότητα κι αισθησιασμός «συμφιλιώνονται» κι αλληλοδιαχέονται.

Τον γοήτευε, η έννοια της συναισθησίας όπου διαφορετικά αισθητικά ερεθίσματα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα. Λάτρευε το χρώμα, το εξίσωνε, λέει, με τον έρωτα.


Γόνος Αρκάδων μεταναστών, γεννημένος στο Τολέδο του Οχάιο στις 12/3/1928 είχε «ψώνιο» με την κινούμενη εικόνα από μικρός, γύρισε μάλιστα το πρώτο του φιλμάκι με μια κάμερα 8mm σε ηλικία μόλις 12 ετών. Εντέλει διέκοψε τις πολλά υποσχόμενες σπουδές του στην ιατρική για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σκηνοθεσία. Σπούδασε σε ΗΠΑ και Ρωσία, υπήρξε μαθητής του Τζόζεφ Φον Στένμπενγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, παρακολούθησε κιόλας «ζωντανά» γυρίσματα ταινιών των Φριτς Λανγκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ζόλταν Κόντρα, Μίκαελ Κούρτιζ. Το 1947 προβάλλει την Ψυχή (Psyche), την πρώτη του επαγγελματική δουλειά που βασίστηκε σε μια λεσβιακής θεματολογίας νουβέλα της Πιέρ Λουϊς. Η ταινία αυτή μαζί με άλλες δύο αποτέλεσαν την queer τριλογία «Το Αίμα, η Φιληδονία και ο Θάνατος», μια εξαιρετικά τολμηρή για την εποχή ματιά πάνω στην τέχνη, το συναίσθημα και την ομοφυλόφιλη επιθυμία. Άλλες ταινίες του που ξεχώρισαν είναι η μαυρόασπρη The Dead Ones, ένα υπαρξιστικό-αυτοβιογραφικό φιλμ εμπνευσμένο από τον Ζαν Κοκτό, η βραβευμένη μυθιστορία Swain, η βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ηλία Βενέζη «Γαλήνη» που γυρίστηκε στην Ελλάδα (1961), το θεωρούμενο ως αριστούργημά του Δυο Φορές Άνθρωπος (1963) όπου «πρωταγωνιστούν» η Φαίδρα, ο Ιππόλυτος κι ο Ασκληπιός, το Illiac Passion (1967) που διαπραγματεύεται τον προμηθεϊκό μύθο, ο Γαμηλιών (1968) και βέβαια το επικών διαστάσεων Ενιαίος, μια 8ωρη σύνοψη του έργου του που δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο. Έγραψε και τρία βιβλία, τα Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ και Βουστροφηδόν (Άγρα 2004) όπου καταθέτει την κινηματογραφική θεωρία και την προσωπική του φιλοσοφία.

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter


Τον γοήτευε, διαβάζω, η έννοια της συναισθησίας όπου διαφορετικά αισθητικά ερεθίσματα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα, ενώ διακρινόταν για την εφευρετικότητα και λιτότητα των μέσων του. Λάτρευε το χρώμα, το εξίσωνε, λέει, με τον έρωτα. Τέλη δεκαετίας του '60 αφήνει την Αμερική για την Ευρώπη και το 1980 μαζί με τον επίσης κινηματογραφιστή και σύντροφό του Ρόμπερτ Μπίβερς εγκαθίστανται μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, τη Λυσσαρέα της Αρκαδίας όπου δουλεύουν τον Ενιαίο και ιδρύουν το Τέμενος, έναν αμφιθεατρικό υπαίθριο χώρο προβολών που εξακολουθεί να είναι σε χρήση. Εκεί παραμένει μέχρι το τέλος, που έρχεται στις 12/11/92. Στο Starr Auditorium της Tate Modern ο επιμελητής Μαρκ Βέμπερ παρουσιάζει σήμερα το βιβλίο Film as Film: The Collective Works of Gregory Markopoulos που εκδόθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο (The Visible Press) ενώ προβάλλονται οι ταινίες του Ψυχή, Bliss και Γαμηλιών (έναρξη εκδήλωσης 6.30).

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα συναρπαστικό, συγκινητικό ντοκιμαντέρ για την Κάλλας στην Αθήνα

Εκατό χρόνια από τη γέννησή της / Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για την Κάλλας στην Αθήνα

Ο Βασίλης Λούρας φωτίζει την άγνωστη ζωή της μεγάλης ντίβας στα χρόνια της Αθήνας και τη σχέση της με την Ελλάδα, με πραγματικά σπάνιο υλικό και ντοκουμέντα που δεν έχουμε ξαναδεί.
M. HULOT
Μιλώντας με τον Φίλιππο Κουτσαφτή για τους «Ελευσίνιους»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μιλώντας με τον Φίλιππο Κουτσαφτή για τους «Ελευσίνιους»

Έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες από την «Αγέλαστο Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής μιλά στην Αργυρώ Μποζώνη για το νέο του ντοκιμαντέρ, τους «Ελευσίνιους», που θα σηματοδοτήσουν τις τελετές λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Προς τα πού πάει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά;

Pulp Fiction / Πού βαδίζει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά;

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με την κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού για το ελληνικό σινεμά. Ποια είναι η θέση του στην καρδιά του ελληνικού κοινού; Ποια είναι η πορεία του, ο σκοπός του και το μέλλον του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ταινία «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα

Οθόνες / «Underground»: Πώς η ταινία του Κουστουρίτσα επηρέασε τα Βαλκάνια και την Ελλάδα

Αναδρομή σε μια καθοριστική στιγμή για το παγκόσμιο σινεμά των '90s, με αφορμή την ομώνυμη θεατρική παράσταση και τη ρετροσπεκτίβα του Εμίρ Κουστουρίτσα στο 36ο Πανόραμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Έρημη Χώρα

Οθόνες / «Έρημη Χώρα»: Ένα σύγχρονο ελληνικό νεο-γουέστερν στην πλατφόρμα του Ertflix

Η πρώτη μίνι σειρά που θα προβληθεί αποκλειστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ διαδραματίζεται στην αγροτική Βόρειο Ελλάδα και δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο ποίημα του Τ.Σ. Έλιοτ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χοακίν Φίνιξ: Ο πιο ιδιοσυγκρασιακός σταρ της εποχής μας

Οθόνες / Χοακίν Φίνιξ: Ο πιο ιδιοσυγκρασιακός σταρ της εποχής μας

Αυτή την εβδομάδα δεν θα πάμε να δούμε τον «Ναπολέοντα» με τον Χοακίν Φίνιξ, αλλά τον Χοακίν Φίνιξ ως Ναπολέοντα: Μικρή αναδρομή στην πορεία ενός μεγάλου ταλέντου που βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
The Crown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την φωτογραφία που ίσως στοίχισε τελικά την ζωή της Νταϊάνα

Οθόνες / The Crown: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που ίσως στοίχισε τη ζωή της Νταϊάνα

Μιλώντας στους New York Times, o Μάριο Μπρένα, ο φωτογράφος που τράβηξε την «ιστορική» εικόνα του φιλιού της πριγκίπισσας και του Ντόντι Φαγέντ στη θαλαμηγό, δηλώνει ότι τα πράγματα δεν έγιναν ποτέ όπως παρουσιάζονται στο «The Crown».
THE LIFO TEAM
Σκοτεινός “Maestro”: Οι άβολες αλήθειες για τη ζωή του σπουδαίου Λέοναρντ Μπέρνσταϊν

Πολιτισμός / Σκοτεινός “Maestro”: Οι άβολες αλήθειες για τη ζωή του σπουδαίου Λέοναρντ Μπερνστάιν

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας, οι κόρες του χαρισματικού μαέστρου και συνθέτη μιλούν για τη λεπτότητα με την οποία ο Μπράντλεϊ Κούπερ προσέγγισε την ομοφυλοφιλική ταυτότα του Μπέρνσταϊν
NEWSROOM