Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter
0

 

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter
Dennis Hopper, Andy Warhol,Taylor Mead, Gerard Malanga, Jack Smith και Gregory Markopoulos στο Factory to 1963

Τον τοποθετούν πλάι στους Τζόνας Μίκας, Κένεθ Άγκερ, Μάγια Ντέρεν, Άντι Γουόρχολ. Του αναγνωρίζουν ότι έδωσε πολλά «φώτα» τόσο στο νεότερο αβάν γκαρντ σινεμά όσο και στη video art. Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, έναν τεχνικά κι αισθητικά πρωτοπόρο δημιουργό που αδιαφορώντας για τις ευκολίες της σύμβασης και την εμπορική καταξίωση, παρέμεινε πιστός στο ιδιόμορφο καλλιτεχνικό του όραμα όπου μύθος και τεχνολογία, παράδοση και μοντερνισμός, αγνότητα κι αισθησιασμός «συμφιλιώνονται» κι αλληλοδιαχέονται.

Τον γοήτευε, η έννοια της συναισθησίας όπου διαφορετικά αισθητικά ερεθίσματα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα. Λάτρευε το χρώμα, το εξίσωνε, λέει, με τον έρωτα.


Γόνος Αρκάδων μεταναστών, γεννημένος στο Τολέδο του Οχάιο στις 12/3/1928 είχε «ψώνιο» με την κινούμενη εικόνα από μικρός, γύρισε μάλιστα το πρώτο του φιλμάκι με μια κάμερα 8mm σε ηλικία μόλις 12 ετών. Εντέλει διέκοψε τις πολλά υποσχόμενες σπουδές του στην ιατρική για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σκηνοθεσία. Σπούδασε σε ΗΠΑ και Ρωσία, υπήρξε μαθητής του Τζόζεφ Φον Στένμπενγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, παρακολούθησε κιόλας «ζωντανά» γυρίσματα ταινιών των Φριτς Λανγκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ζόλταν Κόντρα, Μίκαελ Κούρτιζ. Το 1947 προβάλλει την Ψυχή (Psyche), την πρώτη του επαγγελματική δουλειά που βασίστηκε σε μια λεσβιακής θεματολογίας νουβέλα της Πιέρ Λουϊς. Η ταινία αυτή μαζί με άλλες δύο αποτέλεσαν την queer τριλογία «Το Αίμα, η Φιληδονία και ο Θάνατος», μια εξαιρετικά τολμηρή για την εποχή ματιά πάνω στην τέχνη, το συναίσθημα και την ομοφυλόφιλη επιθυμία. Άλλες ταινίες του που ξεχώρισαν είναι η μαυρόασπρη The Dead Ones, ένα υπαρξιστικό-αυτοβιογραφικό φιλμ εμπνευσμένο από τον Ζαν Κοκτό, η βραβευμένη μυθιστορία Swain, η βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ηλία Βενέζη «Γαλήνη» που γυρίστηκε στην Ελλάδα (1961), το θεωρούμενο ως αριστούργημά του Δυο Φορές Άνθρωπος (1963) όπου «πρωταγωνιστούν» η Φαίδρα, ο Ιππόλυτος κι ο Ασκληπιός, το Illiac Passion (1967) που διαπραγματεύεται τον προμηθεϊκό μύθο, ο Γαμηλιών (1968) και βέβαια το επικών διαστάσεων Ενιαίος, μια 8ωρη σύνοψη του έργου του που δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο. Έγραψε και τρία βιβλία, τα Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ και Βουστροφηδόν (Άγρα 2004) όπου καταθέτει την κινηματογραφική θεωρία και την προσωπική του φιλοσοφία.

 Ο μυστηριώδης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος στην Tate Modern Facebook Twitter


Τον γοήτευε, διαβάζω, η έννοια της συναισθησίας όπου διαφορετικά αισθητικά ερεθίσματα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα, ενώ διακρινόταν για την εφευρετικότητα και λιτότητα των μέσων του. Λάτρευε το χρώμα, το εξίσωνε, λέει, με τον έρωτα. Τέλη δεκαετίας του '60 αφήνει την Αμερική για την Ευρώπη και το 1980 μαζί με τον επίσης κινηματογραφιστή και σύντροφό του Ρόμπερτ Μπίβερς εγκαθίστανται μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, τη Λυσσαρέα της Αρκαδίας όπου δουλεύουν τον Ενιαίο και ιδρύουν το Τέμενος, έναν αμφιθεατρικό υπαίθριο χώρο προβολών που εξακολουθεί να είναι σε χρήση. Εκεί παραμένει μέχρι το τέλος, που έρχεται στις 12/11/92. Στο Starr Auditorium της Tate Modern ο επιμελητής Μαρκ Βέμπερ παρουσιάζει σήμερα το βιβλίο Film as Film: The Collective Works of Gregory Markopoulos που εκδόθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο (The Visible Press) ενώ προβάλλονται οι ταινίες του Ψυχή, Bliss και Γαμηλιών (έναρξη εκδήλωσης 6.30).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ