Όσκαρ 2021: Η χρονιά του «Nomadland»

Frances-Chloe Oscar winners Facebook Twitter
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και η Κλόι Ζάο με τα βραβεία Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και Σκηνοθεσίας ανά χείρας («Nomadland»). Φωτο: EPA
0

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, το Nomadland επικράτησε στην 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ, που μεταδόθηκε ζωντανά και αποκλειστικά για 4η συνεχόμενη χρονιά στην COSMOTE TV, η σκηνοθέτις Κλόι Ζάο έγραψε ιστορία και ο Άντονι Χόπκινς έκανε μια ευχάριστη (αν και όχι τόσο εκτός προγράμματος) έκπληξη την τελευταία στιγμή.

Ο παραγωγός της φετινής τελετής Στίβεν Σόντερμπεργκ προσανατόλισε τη ροή της βραδιάς των Όσκαρ στην εγγύτητα της κινηματογραφικής κοινότητας, την οικειότητα ανάμεσα στα μέλη της και το συναίσθημα της προσωπικής διαδρομής των υποψηφίων, γι’ αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως το βραβείο που θα έκλεινε το τρίωρο show ήταν αυτό του καλύτερου ηθοποιού πρώτου ρόλου. Μόνο στην απονομή του 1972 είχε σπάσει η παράδοση και αντί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, που εύλογα είναι το κλου κάθε οσκαρικής βραδιάς, η τιμή επιφυλάχθηκε στον Τσάρλι Τσάπλιν, στην επιστροφή του στο Χόλιγουντ, μετά από 20 χρόνια αναγκαστικής αυτοεξορίας.

Το φαβορί ήταν, από το ξεκίνημα της ασυνήθιστης σεζόν, ο Τσάντγκουικ Μπόουζμαν, στο κύκνειο άσμα του, τη Θρυλική Μα Ρέινι. Η χήρα του βρισκόταν στο Union Station για να παραλάβει την τιμητική διάκριση, ο συγκινητικός της λόγος θα ήταν ένα ιδανικό φινάλε αλλά ο απονεμητής Χοακίν Φίνιξ ανήγγειλε τον Άντονι Χόπκινς για τη συγκλονιστική ερμηνεία του στον Πατέρα.

Τελικά, η ΜακΝτόρμαντ έφυγε με το τρίτο Όσκαρ πρώτου ρόλου στην καριέρα της (μόνο η Κάθριν Χέπμπορν έχει 4) για μια ερμηνεία ψυχής στο Nomadland, διπλασιάζοντας τα βραβεία της, αφού ως συμπαραγωγός της ταινίας, ανέβηκε ξανά στη σκηνή μαζί με την Κινέζα σκηνοθέτιδά της, την Κλόι Ζάο.

Ο Ουαλός ηθοποιός βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του για διακοπές, ομολογώντας πως δεν περίμενε καθόλου αυτή την εξέλιξη και αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα συνάδελφό του, σε ένα θερμό μήνυμα χαιρετισμού μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Παρόμοια έκπληξη έγινε λίγα λεπτά νωρίτερα, όταν η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ κέρδισε μια ανοιχτή, ρευστή κούρσα, στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου. Από τις συνυποψήφιές της, η Βαϊόλα Ντέιβις είχε αποσπάσει το SAG award, η Κάρεϊ Μάλιγκαν τα βραβεία κριτικών και τα Independent Spirit Awards, η Άντρα Ντέι τη Χρυσή Σφαίρα, και η Βανέσα Κίρμπι το Volpi Cup στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ η πρωταγωνίστρια των Τριών Πινακίδων στο Έμπινγκ και του Φάργκο, το BAFTA.

Τελικά, η ΜακΝτόρμαντ έφυγε με το τρίτο Όσκαρ πρώτου ρόλου στην καριέρα της (μόνο η Κάθριν Χέπμπορν έχει 4) για μια ερμηνεία ψυχής στο Nomadland, διπλασιάζοντας τα βραβεία της, αφού ως συμπαραγωγός της ταινίας, ανέβηκε ξανά στη σκηνή μαζί με την Κινέζα σκηνοθέτιδά της, την Κλόι Ζάο. Εκτός από καλύτερη ταινία της χρονιάς, το Nomadland χρίστηκε καλύτερη ταινία της βραδιάς, και με συνολικά 3 βραβεία, κέρδισε τις εντυπώσεις αφού καμία άλλη ταινία, από το Mank ως το Soul, δεν ξεπέρασε τα 2 βραβεία – η Δίκη των 7 του Σικάγο του Άαρον Σόρκιν δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε ένα.

Η δημιουργός από το Πεκίνο έγραψε ιστορία αφού έγινε η δεύτερη γυναίκα που καταφέρνει να επικρατήσει στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, μετά τη νίκη της Κάθριν Μπίγκελοου για το Hurt Locker, και η πρώτη μη λευκή γυναίκα που το καταφέρνει. Μπορεί να έχασε δυο από τα τέσσερα προσωπικά βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια στην 93 απονομή, αλλά ο θρίαμβος του ποιητικού, συμπονετικού, περίτεχνου οδοιπορικού της στην Αμερική των καταφρονεμένων, με αισιοδοξία και το βλέμμα της στραμμένο στην ανθρωπιά και την ανεπιτήδευτη αισιοδοξία, κρίθηκε από τα μέλη της Ακαδημίας ως το πιο ταιριαστό επίτευγμα σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες και δυσχερείς συνθήκες.

Η Έμεραλντ Φενέλ, συνυποψήφια της Ζάο στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, τελικά κέρδισε το Όσκαρ για το πρωτότυπο σενάριό της στο Promising Young Woman, ενώ στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου, νικητής ήταν ο θεατρικός συγγραφέας που σκηνοθέτησε μαεστρικά τον Πατέρα, ο Φλοριάν Ζελέρ, και ο συνεργάτης του, Κρίστοφερ Χάμπτον, στη δεύτερη νίκη του μετά τις Επικίνδυνες Σχέσεις του Στίβεν Φρίαρς.

Όσο για τους δεύτερους ρόλους, τα φαβορί δεν είχαν αντίπαλο: η Για Τζουν Γιουνγκ έγινε η πρώτη Κορεάτισσα που κερδίζει Όσκαρ για την εγκάρδια ερμηνεία της στο Μινάρι, ενώ ο Βρετανός Ντάνιελ Καλούγια επικράτησε άνετα, ως χειμαρρώδης Φρεντ Χάμπτον στο Judas and the Black Messiah.

Η 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα προβληθεί σήμερα Δευτέρα, 26/4, στις 21:15, υποτιτλισμένη στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ