«Ματωμένος δεσμός»: Η Κρίστεν Στιούαρτ τα δίνει όλα

Ματωμένος δεσμός Facebook Twitter
Η Βρετανή σκηνοθέτις του Saint Maud παντρεύει τη δράση με τη φρίκη σε μια διασκεδαστική, σέξι και αιματοβαμμένη νεονουάρ παραβολή με κόμικ ταμπεραμέντο.
0


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ αν η ερμηνεία της Κρίστεν Στιούαρτ στον Ματωμένο Δεσμό, που έκανε διπλή πρεμιέρα στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Βερολίνου, όπως πέρσι οι Περασμένες Ζωές, είναι η καλύτερή της (έχει αποσπάσει υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για το Σπένσερ, προσκαλώντας μας σε μια άλλη όψη της ψυχής της Νταϊάνα), αλλά στο σκληρό ρομάντσο της Ρόουζ Γκλας τα δίνει όλα, σχεδόν αδιαφορώντας για το μέτρο, τις συνέπειες, ακόμα και την αληθοφάνεια.

Συνάδει πλήρως με την ταινία, την ’80s κινηματογραφική αισθητική της αλλά και με τα όρια της αληθοφάνειας που ηθελημένα υπονομεύει. Υποδύεται τη Λου που είναι λεσβία, κλειστή ως άνθρωπος και απογοητευμένη μάνατζερ γυμναστηρίου στο New Mexico, το οποίο μαθαίνουμε αργότερα πως ανήκει στον γκάνγκστερ πατέρα της (στον ρόλο ο Εντ Χάρις, σπαρταριστός).

Bλέπουμε τη Στιούαρτ να εγκαταλείπει το προφίλ της διστακτικής όμορφης σε μόνιμο καθεστώς κομψής απόγνωσης και να επιδιώκει σωματικότητα και ρίσκο.

Στο σιδεράδικο όπου συνήθως αποφεύγει τους ενοχλητικούς, διώχνοντάς τους όπως - όπως για να επιστρέψει στη μοναξιά της, διασταυρώνεται με την Τζάκι (Κέιτι Ο’Μπράιαν), μια εντυπωσιακά γραμμωμένη συνομήλική της σε αναζήτηση στοιχειώδους μπάτζετ καθ’ οδόν προς το Λας Βέγκας, όπου ονειρεύεται να λάμψει σε διαγωνισμό bodybuilding. Την ερωτεύεται άμεσα και άνευ ορίων και έχει την όχι και τόσο φαεινή ιδέα να την προμηθεύει με ενέσιμα αναβολικά – από αγάπη…

Οι τεταμένες συμπεριφορές χτυπάνε κόκκινο όσο οι άτυχες, μνημειωδώς δυσάρεστες περιστάσεις πυκνώνουν σ’ αυτή την ευδιάκριτη αμερικανική εσχατιά του 1989. Μπλεγμένες σε μια σειρά από φόνους, οι δύο γκέι Θέλμα και Λουίζ βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν, η καθεμιά από τη δική της οπτική.

Ματωμένος δεσμός Facebook Twitter
Οι τεταμένες συμπεριφορές χτυπάνε κόκκινο όσο οι άτυχες, μνημειωδώς δυσάρεστες περιστάσεις πυκνώνουν σ’ αυτή την ευδιάκριτη αμερικανική εσχατιά του 1989.

Το παρασκήνιο της κωμόπολης ξεδιπλώνεται σταδιακά. Ο πατέρας της Λου, αφεντικό της περιοχής και μάστερ της οπλοκατοχής και των βρόμικων συναλλαγών, είναι τόσο διαβολικός όσο αμετανόητα κακοποιητικός εξακολουθεί να είναι ο γαμπρός της (Ντέιβ Φράνκο) απέναντι στην αγαπημένη της αδελφή. Κι ενώ η προστατευτική Λου εξαπολύει την απωθημένη σταυροφορία της εναντίον της καταπιεστικής πατριαρχίας, η Κέιτι ενεργεί με ασυνείδητη μανία, εξαιτίας της ακατάσχετης χημείας που την κυριεύει.

Η Βρετανή σκηνοθέτις του Saint Maud, του ντεμπούτου της από το 2019 με πρωταγωνίστρια μια νοσοκόμας με θρησκευτικές παραισθήσεις, παντρεύει τη δράση με τη φρίκη σε μια διασκεδαστική, σέξι και αιματοβαμμένη νεονουάρ παραβολή με κόμικ ταμπεραμέντο και μια διάθεση για τύπους χαρακτήρων που εξυπηρετούν την από ένα σημείο κι έπειτα φρενήρη πλοκή, παρά μια σοβαρότερη και στιβαρά γραμμένη υπόθεση χαρακτήρων.

Παράλληλα, βλέπουμε τη Στιούαρτ να εγκαταλείπει το προφίλ της διστακτικής όμορφης σε μόνιμο καθεστώς κομψής απόγνωσης και να επιδιώκει σωματικότητα και ρίσκο.

Η ταινία «Ματωμένος δεσμός» (Love Lies Bleeding) προβάλλεται από τις 14/3 στους κινηματογράφους. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ