«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο»

«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο» Facebook Twitter
0

«Το κόστος κάθε λεπτού μiας ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο» Facebook Twitter

Η ταινία πραγματεύεται τον ρατσισμό και η προβολή της συνέπεσε χρονικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επηρεάστηκες από την πολιτική κατάσταση της χώρας γυρίζοντάς τη;

Από καιρό με απασχολούσαν τα φαινόμενα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού, τα οποία είναι ορατά εδώ και χρόνια, ακόμα και πριν από την εκλογική τους έκρηξη. Επιπλέον, το θέμα της ταινίας (η επιδίωξη του ατόμου για αποδοχή και ένταξη που συχνά οδηγεί σε ολέθριους συμβιβασμούς και στρεβλώσεις) αποτελεί ένα βαθύτερο ιδεολογικό-αξιακό-φιλοσοφικό-υπαρξιακό ζήτημα που με απασχολεί και νομίζω ότι δεν είναι ανεπίκαιρο στην εποχή μας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς δημιουργώντας μια ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα σήμερα;

Άπειρες. Το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη αισθητικής αγωγής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Πέρα από αυτό, η κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των ταινιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, άσχετα από το πόσο καλά λειτουργούσαν κάποιοι φορείς, που μέχρι τώρα πρόσφεραν στήριξη. Τώρα πέφτει ψαλίδι παντού – είδατε τι έγινε με την ΕΡΤ και το Microfilm.

Πόσο έχει επηρεάσει τους νέους Έλληνες δημιουργούς (πρακτικά αλλά και ψυχολογικά) η πρόσφατη άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου και η ευρεία αποδοχή του από τα ξένα φεστιβάλ;

Δεν ξέρω αν έχει επηρεάσει τους Έλληνες δημιουργούς «η μεγάλη αποδοχή τους από τα ξένα φεστιβάλ», αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι πόσο και πώς οι νέοι δημιουργοί (ή και γενικά οι δημιουργοί) θα επηρεάσουν την πραγματική άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου και όχι το αντίστροφο.

Ποια εφόδια σου έδωσαν οι σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ; Μίλησέ μου λίγο για την εμπειρία σου.

Στην ΑΚΜΗ παρακολούθησα και ολοκλήρωσα το τελευταίο (3ο) έτος των σπουδών μου με την υποτροφία που είχα κερδίσει στο online διαβαλκανικό φεστιβάλ του AltCine, τον Οκτώβριο του 2012. (http://altcineaction.com/altcine/2012/home.action). Είχα εξαιρετικούς καθηγητές (Ευθύμη Χατζή, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, Ηλέκτρα Βενάκη), οι οποίοι με βοήθησαν σε όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας (σενάριο, casting, διεύθυνση ηθοποιών, ύφος, ντεκουπάζ, μοντάζ κ.λπ.). Οι καθηγητές είχαν στόχο τους όχι απλώς να ολοκληρώσουμε την πτυχιακή μας ταινία αλλά να αφήσουμε στις ταινίες μας τη δική μας σκηνοθετική σφραγίδα. Αν δείτε όλες τις ταινίες του έτους, θα διαπιστώσετε ότι σπουδαστές και καθηγητές, μέχρι ένα σημείο, το έχουμε επιτύχει.

Έχεις σπουδάσει επίσης χορό και μουσική. Αντιμετωπίζεις την καλλιτεχνική έκφραση ως ολότητα;

Ο κινηματογράφος δανείζεται εκφραστικά μέσα από τις υπόλοιπες τέχνες. Υπάρχει, για παράδειγμα, σχέση ανάμεσα στο κινηματογραφικό κάδρο και τη ζωγραφική, ανάμεσα στο μοντάζ και τον ρυθμό της μουσικής. Παράλληλα, υπάρχει μια εσωτερική σχέση ανάμεσα σε όλες τις τέχνες, ακόμα και αν τα εκφραστικά τους μέσα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο κινηματογράφος απαιτεί νομίζω ολόπλευρη καλλιέργεια. Πολύ πιο εύκολα θα συνεργαστείς με τον συνθέτη της ταινίας, αν κι εσύ έχεις γνώσεις μουσικής, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και απαραίτητο – ο κάθε σκηνοθέτης έχει τον δικό του τρόπο να κάνει ταινίες.

Εργάζεσαι και ως οικονομολόγος, εκτός από τη σκηνοθεσία. Ανάγκη βιοπορισμού ή αγάπη για μια πιο πρακτική εργασία;

Προφανώς, ανάγκη βιοπορισμού και επιπλέον χρηματοδότησης της κινηματογραφικής παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι το 3ο έτος των σπουδών μου στο AMC αλλά και το 50% σχεδόν του κόστους του Red Hulk καλύφθηκε από το βραβείο που κέρδισα πέρσι στο ΑltcineΑction, τελικά το κόστος κάθε λεπτού της ταινίας ισοδυναμεί με πολλά μεροκάματα στο γραφείο. Άλλωστε, το να είσαι σκηνοθέτης και παραγωγός μια ανεξάρτητης δημιουργίας έχει πάρα πολλή πρακτική δουλειά.

Σκηνοθέτες που σε έχουν επηρεάσει;

Tριφό, Κουστουρίτσα, Φελίνι, ακόμα κι αν δεν φαίνεται στη συγκεκριμένη ταινία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και πώς θα αξιοποιήσεις το βραβείο σου;

Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι θέλω η ταινία να συνεχίσει την πορεία της (συμμετοχή σε φεστιβάλ, άλλες προβολές κ.λπ.) μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Έχω κάποιες ιδέες για επόμενες ταινίες, όμως βρίσκονται σε πολύ εμβρυακό στάδιο. Το χρηματικό έπαθλο σίγουρα θα αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες επόμενης παραγωγής.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM