Ισλανδία, Ρωσία και Ελλάδα παίρνουν τους πόντους στην κωμωδία του Netflix για την Eurovision

Ισλανδία, Ρωσία και Ελλάδα παίρνουν τους πόντους στην κωμωδία του Netflix για την Eurovision Facebook Twitter
Ο Γουίλ Φέρελ (Λαρς) και η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς (Σίγκριτ) αποτελούν το ντουέτο Fire Saga από την Ισλανδία
0



ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΩΜΩΔΙΑ (που υπερβαίνει μάλιστα τις δύο ώρες) με θέμα τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision; Δεν υποτίθεται ότι είναι αδύνατο να σατιρίσεις κάτι που εκ φύσεως βρίσκεται πέρα από την παρωδία; Γι' αυτούς που τον λατρεύουν, είναι μια υπόθεση αν όχι σοβαρή απαραίτητα, σίγουρα σημαντική και αγαπημένη, που δεν της αξίζει η κωμική μεταχείριση, και γι' αυτούς που τον απορρίπτουν ως κραυγαλέο μνημείο αιώνιου ευρω-κιτς (ειδικά από τότε που ξεκίνησαν να συμμετέχουν και τα ορφανά του υπαρκτού σοσιαλισμού), παραείναι εύκολος στόχος. Πραγματική πρόκληση θα αποτελούσε ίσως μια δραματική ταινία (ένα μελόδραμα χαρακτήρων) με φόντο τα παρασκήνια αυτού του αστραφτερού σύμπαντος.

Τελικά όμως, αυτή η ταινία με πρωταγωνιστές τον Γουίλ Φέρελ (Λαρς) και την Ρέιτσελ ΜακΆνταμς (Σίγκριτ) στο ρόλο του ντουέτου Fire Saga, που πέρα από κάθε πρόβλεψη βρίσκεται ξαφνικά να εκπροσωπεί την Ισλανδία στον διαγωνισμό, δεν είναι ακριβώς κωμωδία, και όχι μόνο επειδή πολλά από τα αστεία απλά δεν λειτουργούν – τουλάχιστον όσο σπαρταριστά τα σκεφτόταν στο μυαλό του ο Γουίλ Φέρελ, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο.

Παρά τα εξωφρενικά (αλλά και σπαρταριστά, κάποια από αυτά) τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την ταινία, ουδεμία διάθεση φτηνού σαρκασμού διαφαίνεται στην ταινία και τους συντελεστές της.

Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, ο Φέρελ είναι γνήσιος οπαδός του θεσμού εδώ και μια εικοσαετία, όταν είχε πάει διακοπές στο σόι της γυναίκας του στη Σουηδία και έπεσε πάνω στη ζωντανή μετάδοση του διαγωνισμού που μάλιστα τότε (το 1999) είχε αναδείξει νικήτρια την Σουηδέζα Charlotte Nilsson. Αυτή η σχέση του ίσως, μαζί με την επίσημη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Netflix και στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (Eurοpean Broadcasting Union ή EBU), εξηγεί όχι μόνο την πειστική γενικά αναπαράσταση της ετήσιας εκδήλωσης στην ταινία (που μοιάζει να λειτουργεί ως μυθοπλαστικό υποκατάστατο του ματαιωθέντος για φέτος διαγωνισμού), αλλά και την γεμάτη τρυφερό δέος μεταχείριση που επιφυλάσσει στο θέμα του το "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga."

 

Επιφυλάσσει επίσης και ένα ανεκτίμητο, υποθέτω, δώρο για τους φανατικούς οπαδούς του θεσμού: την σκηνή όπου γνωστοί θριαμβευτές του θεσμού κατά την τελευταία δεκαετία (κοινώς "Eurostars"), εμφανίζονται όλοι μαζί για ένα εντυπωσιακό song-along. Εμφανίζεται επίσης, στο ρόλο της αρχικής επιλογής της Ισλανδίας για τον διαγωνισμό, η ποπ σταρ Demi Lovato, ενώ η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς (η οποία πάντως μοιάζει συγκινητικά αφοσιωμένη στον αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα που υποδύεται) τραγουδά με τη φωνή της νεαρής Σουηδέζας τραγουδίστριας Molly Sanden, που είναι σα να έχει γεννηθεί μέσα στον θεσμό (είχε εκπροσωπήσει την χώρα της στην Junior Eurovision του 2006).

Παρά τα εξωφρενικά (αλλά και σπαρταριστά, κάποια από αυτά) τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την ταινία, ουδεμία διάθεση φτηνού σαρκασμού διαφαίνεται στην ταινία και τους συντελεστές της που μοιάζουν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα γυρίσματα που έγιναν στην Ισλανδία και στο Εδιμβούργο. Αν υπάρχει ένας «κακός» χαρακτήρας στην ιστορία, αυτός είναι ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος φτάνει μέχρι και στο έγκλημα για να ακυρώσει κάθε πιθανότητα να νικήσει η χώρα του στον διαγωνισμό, αναλαμβάνοντας έτσι, σύμφωνα με το καταστατικό, τα έξοδα της επόμενης διοργάνωσης.

Ισλανδία, Ρωσία και Ελλάδα παίρνουν τους πόντους στην κωμωδία του Netflix για την Eurovision Facebook Twitter
Απολαυστικός ο Νταν Στίβενς στο ρόλο του Ρώσου Αλεξάντερ Λεμτόφ

Αυτός που είναι πραγματικά απολαυστικός είναι ο Νταν Στίβενς, ο οποίος απειλεί να κλέψει την ταινία στο ρόλο του υπέρλαμπρου εκπρόσωπου της Μητέρας Ρωσίας στον διαγωνισμό, Αλεξάντερ Λεμτόφ. «Είσαι όμορφη και καλόψυχη, εγώ όμορφος και πλούσιος – συνδυασμός πολύ αποτελεσματικός γενικά», λέει στην Σίγκριτ για να την πείσει να εγκαταλείψει τον Λαρς και να ξεκινήσουν μαζί νέο ντουέτο. «Μπορώ να σου χαρίσω αυγό Fabergé, προσωπικό υποβρύχιο, τίγρη για κατοικίδιο, ό,τι θέλεις». «Είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι γκέι;», τον ρωτά αργότερα εκείνη. «Δεν υπάρχουν γκέι στη Ρωσία, 100%», της απαντά διόλου πειστικά.

Ισλανδία, Ρωσία και Ελλάδα παίρνουν τους πόντους στην κωμωδία του Netflix για την Eurovision Facebook Twitter
Σημαντική η παρουσία της Μελισσάνθης Μαχούτ στο ρόλο της εκπροσώπου της Ελλάδας στον διαγωνισμό, Mita Xenakis (δίπλα της ο Γουίλ Φέρελ)

Σημαντική παρουσία στην ταινία έχει και η δική μας Μελισσάνθη Μαχούτ στο ρόλο της εκπροσώπου της Ελλάδας (που εμφανίζεται ως παραδοσιακή δύναμη) στον διαγωνισμό, Mita Xenakis, η οποία εμφανίζεται ως σούπερ cool αλλά και «κομβικός» χαρακτήρας που συμπληρώνει το ρομαντικό τετράγωνο της ιστορίας, το τέλος όμως την βρίσκει αγκαλιά με τον κολλητό της, τον Αλεξάντερ, τον οποίο προσκαλεί να έρθει μαζί της μόνιμα στην Ελλάδα, όπου θα μπορεί να εκφράσει πιο ελεύθερα απ' ό,τι στην πατρίδα του, την ερωτική του φύση σε όλο της το καταπιεσμένο μεγαλείο.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix

TV / Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix

Στις τρεις μέρες προβολής της, η πολωνική ταινία «365 μέρες» βρίσκεται στο #1 του Netflix σε όλον τον κόσμο, από την Ελλάδα ως τις ΗΠΑ, προκαλώντας συγχρόνως χαλασμό στα social media εξαιτίας των σκηνών άγριου σεξ που περιλαμβάνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ