Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix

Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix Facebook Twitter
Από τις πρώτες σκηνές ακόμα τίθεται ο τόνος του έργου, όταν ο Μάσιμο τη βλέπει για πρώτη φορά από μακριά με τα κιάλια.
0



ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ μέγα ζήτημα παγκοσμίως η απόφαση της πλατφόρμας HBO Max να αποσύρει το «Όσα παίρνει ο άνεμος», για να το επαναφέρει με ειδική προειδοποίηση όπου θα εξηγεί στο ανήλικο (κάθε ηλικίας) κοινό το «ρατσιστικό» ιστορικό πλαίσιο της κλασικής ταινίας, σαρώνει ανά τον πλανήτη ένα κάκιστο σοφτ πορνό που εκτός του ότι κάνει τις «50 αποχρώσεις του γκρι» να μοιάζουν με Ταρκόφσκι, εμφανίζεται να καθαγιάζει ερωτικώς τον βιασμό, την απαγωγή, την (κωμικοτραγική) ματσίλα και το σύνδρομο της Στοκχόλμης, μαζί με διάφορα BDSM βίτσια.

Πρόκειται για την πολωνική (με αισθητική χλιδάτης τουρκικής σαπουνόπερας) ταινία «365 μέρες» ("365 Dni"), η οποία αυτήν τη στιγμή είναι #1 σε όλα τα Netflix του πλανήτη (και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και παντού) και πάει να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στην πλατφόρμα, παρότι έχει συμπληρώσει μόλις τρεις μέρες προβολής.

Συγχρόνως, εξαιτίας των τολμηρών σεξουαλικών σκηνών και ειδικά μίας συγκεκριμένης που αγγίζει το hardcore και έχει κάνει πολλούς θεατές να πιστέψουν ότι συνέβη πραγματικά, η ταινία έχει προκαλέσει χαμό στα social media, ενώ στο εφηβικό / νεανικό TikTok το hashtag #365Days (και το σχετικό video) έχει ήδη φτάσει τα 150 εκατομμύρια views.

Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix Facebook Twitter
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Άννα Μαρία Σιέκλουκα (Λάουρα) και Μικέλε Μορόνε (Μάσιμο).

Είναι προφανές ότι η καραντίνα και το lockdown έχουν αφήσει πολλά κουσούρια στον κόσμο και σίγουρα κάποιες διαταραχές στη λίμπιντο. Δεν βλάπτει επίσης την απίστευτη επιτυχία της ταινίας το ότι διαδραματίζεται σε κοσμοπολίτικα σκηνικά διακοπών, σαν αυτά που ονειρεύεται ο μέσος άνθρωπος, αλλά φέτος ειδικά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα του κάτσουν.

Η κεντρική πλοκή του πολύκροτου ήδη ερωτικού αυτού «δράματος» έχει ως εξής:

Η Λάουρα είναι στέλεχος σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Βαρσοβίας. Η καριέρα της είναι επιτυχημένη, λείπει όμως το ρημάδι το πάθος από την προσωπική της ζωή και κυρίως από τη σχέση της με τον ξενέρωτο σύντροφό της. Ένα ταξίδι στη Σικελία μοιάζει ιδανικό καύσιμο για να αναθερμάνουν τον δεσμό τους. Έλα που όμως εκεί θα βρεθεί μπροστά της ο Μάσιμο, ο νεαρός γόνος ενός αρχιμαφιόζου που δολοφονήθηκε πρόσφατα.

Ο Μάσιμο αποφασίζει ότι αυτή είναι και καμία άλλη, τη θέλει σαν τρελός, οπότε, όπως είναι φυσικό, την απάγει, την κρατά όμηρο και της δίνει διορία 365 μέρες για να τον ερωτευτεί. Στο μεταξύ μπορούν να κάνουν πολύ σεξ –που, έτσι κι αλλιώς, όπως βλέπουμε και πριν από τη γνωριμία, το γουστάρουν πολύ και οι δύο– και αν μετά το τέλος της προθεσμίας, εκείνη εξακολουθεί να προτιμά την ελευθερία της, τι να κάνουμε, ατυχία, μπορεί να φύγει. Ας πάει πίσω στη μίζερη ζωή της στην Πολωνία, να δούμε τι θα καταλάβει.

Ενώ αποσύρεται το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σαρώνει στον πλανήτη ένα ανεκδιήγητο σοφτ πορνό του Netflix Facebook Twitter
Ούτε οι κάποιες ανατροπές στο τελευταίο ημίωρο της ταινίας μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση απόλυτης ματαιότητας και χαμένου χρόνου.

Από τις πρώτες σκηνές ακόμα τίθεται ο τόνος του έργου, όταν ο Μάσιμο τη βλέπει για πρώτη φορά από μακριά με τα κιάλια. Ο πατέρας του (ζει ακόμα τότε) τον ρωτά τι κοιτάζει και ζητά τα κιάλια να δει κι αυτός. «Πρόσεχε γιε μου», του λέει κατόπιν στοργικά. «Οι όμορφες γυναίκες είναι παράδεισος για τα μάτια, κόλαση όμως για την ψυχή». «Και καθαρτήριο για το πορτοφόλι», συμπληρώνει με συγκατάβαση ο Μάσιμο. Στα ιταλικά όλα αυτά. Ακολούθως, οι περισσότεροι διάλογοι είναι στα αγγλικά, με προφορές τόσο κωμικές που ακούγεται σαν ντουμπλαρισμένη η ταινία, αλλά δεν είναι.

Όσο για τις περιβόητες σκηνές άγριου σεξ που έχουν προκαλέσει τέτοιο χαμό, τι να πει κανείς... Τόσες πλατφόρμες πορνογραφίας υπάρχουν, είναι ανάγκη να ανεχτεί κάποιος τέτοια πατάτα μόνο για λίγη βιντεοκλιπάτη τσόντα; Υποθέτει κανείς ότι οι πιτσιρικάδες μπαίνουν και ξαναμπαίνουν στο Netflix για να ξαναδούν τις επίμαχες σκηνές και να τις συζητήσουν με την παρέα τους. Οι ενήλικες όμως τι δικαιολογία έχουν;

Ούτε οι κάποιες ανατροπές στο τελευταίο ημίωρο της ταινίας μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση απόλυτης ματαιότητας και χαμένου χρόνου.

Εντάξει, υποθέτω ότι πολλοί (ίσως και οι περισσότεροι, ανάμεσά τους κι εγώ, προφανώς) έσπευσαν να το δουν για να διαπιστώσουν προς τι η όλη φασαρία και αν όντως έσκασε τσόντα «πολυτελείας» στο Netflix με «αληθινές πεολειχίες», όπως έντονα διαδίδεται.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ