Η σημασία του να είσαι ο Μax Οphüls

Η σημασία του να είσαι ο Μax Οphϋls Facebook Twitter
0

Η κάμερα διεισδύει, ακολουθεί, κυλάει ανάμεσα σε κολώνες, παραβάν, καθρέφτες, κάτω από αψίδες, μπαίνει σε διαδρόμους, κάνει πέρα κουρτίνες, ανεβαίνει-κατεβαίνει σκάλες. Μας εισάγει σε έναν κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής, χλιδής, αφθονίας, χαράς, γέλιου αλλά και μοναξιάς, υποκρισίας και προδοσίας. Ο κόσμος της αριστοκρατίας και της μπουρζουαζίας του 19ου αιώνα ή των αρχών του 20ού, ένας κόσμος μεγάλων τάξεων, τελετουργικών και καταπιεσμένου ερωτισμού, όπου οι γυναίκες θύματα-θύτες στο παιχνίδι του έρωτα και στο γαϊτανάκι του πόθου είναι άλλοτε αντικείμενα λατρείας κι άλλοτε αντικείμενα συναλλαγής. Ένας κινηματογράφος που κατέγραψε με ανατριχιαστική ακρίβεια μια εποχή που πια κοιμάται στους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες και στα γραπτά του Μπαλζάκ και του Προυστ. Η γυναικεία ψυχολογία και ο αντρικός κυνισμός παγιδευμένοι στους αποτρόπαιους κοινωνικούς μοχλούς λειτουργίας. Το κινηματογραφικό σύμπαν ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, του Μαξ Οφίλς.

Γεννημένος το 1902 ως Μαξιμίλιαν Οπενχάιμερ, στο Ζααρμπρούκεν, στα γαλλογερμανικά σύνορα, εβραϊκής καταγωγής, άφησε πίσω τη βιομηχανία ρούχων του πατέρα του για να γίνει ηθοποιός, υιοθετώντας το επίθετο Οφίλς, από φόβο μήπως η αποτυχία του ντροπιάσει τη φήμη της οικογένειας. Σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν πιο ταλαντούχος ως σκηνοθέτης κι έτσι μέσα σε δέκα χρόνια ανέβασε περί τα 200 έργα, στο θέατρο του Ντόρτμουντ αλλά και στο Burgtheater της Βιέννης. Το 1929 μετακόμισε στο Βερολίνο, έγινε βοηθός του Ανατόλ Λίτβακ στα στούντιο της UFA, τα χρόνια που ο γερμανικός εξπρεσιονισμός θριάμβευε. Σύντομα βρέθηκε κι ο ίδιος πίσω από την κάμερα, εκμεταλλευόμενος την πείρα που είχε αποκτήσει από το θέατρο. Ανάμεσα στις πρώτες του ταινίες, αυτή που ξεχώρισε ήταν το Liebelei του 1933. Το κάψιμο του Ράιχσταγκ από τους Ναζί τον έπεισε ότι έπρεπε να φύγει από τη Γερμανία όσο ήταν καιρός κι έτσι, τα επόμενα χρόνια, με έδρα το Παρίσι γύρισε μια σειρά από γαλλικά φιλμ, αλλά και από ένα στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Κατέκτησε σχεδόν αμέσως, θεματολογικά και στυλιστικά, το προσωπικό του στίγμα, καθώς πάντα υπέγραφε και το σενάριο. Γάλλος πολίτης από το 1938, μέσα από μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που επιμελούνταν, ερμήνευσε ένα νανούρισμα με αποδέκτη τον Χίτλερ, όπου τον συμβούλευε, όταν είχε αϋπνίες, αντί για προβατάκια να μετράει εκτελεσμένους. Η Γαλλία, εντέλει, παραδόθηκε στη ναζιστική επέλαση κι ο Οφίλς μέσω Ελβετίας απέδρασε εκ νέου με τη γυναίκα του και το παιδί τους στην Αμερική.

Πέρασε περισσότερο από πέντε χρόνια στην ανωνυμία και στην ανέχεια μέχρι να βρεθεί στο Χόλιγουντ, κάνοντας την πρώτη του ταινία για τον Χάουαρντ Χιούζ. Το The Exile, το 1947, με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζούνιορ, ακολούθησαν το A letter to an uknown woman το 1948, βασισμένο σε έργο το Τσβάιχ με την Τζόαν Φοντέιν, το The reckless moment και το Caught, το 1949. Όλα ήταν ερωτικά φιλμ νουάρ, εμπορικές αποτυχίες που αργότερα αναθεωρήθηκαν ως μικρά αριστουργήματα. Εκεί, πάντως, μέσα στα μεγάλα στούντιο, ο Οφίλς εξέλιξε την τεχνική του, χρησιμοποίησε όλους τους νεωτερισμούς και την τεχνολογία της βιομηχανίας του θεάματος, τελειοποίησε τα καδραρίσματά του και την αιθέρια κίνηση της κάμερας με τα αργά, συνεχή του τράβελινγκ, εφόδια που μεταπολεμικά απέφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εξόριστους σκηνοθέτες, όχι μόνο αποδέχτηκε απολύτως την πειθαρχία και τη σκληρότητα του συστήματος, αλλά θαύμαζε και εκτιμούσε τους μεγιστάνες παραγωγούς, θεωρώντας ότι έτρεφαν ειλικρινή αγάπη για το σινεμά.

Με το πέρας του πολέμου, επέστρεψε στη Γαλλία όπου επιδόθηκε σε ένα σινεμά αριστουργηματικής γραφής, που στροβιλιζόταν μεθυστικά σαν βιεννέζικο βαλς και που απογείωνε ζαλιστικά σαν γαλλική σαμπάνια. Φρενήρες και ασφυκτικό, κωμικό σαν οπερέτα, τραγικό σαν όπερα - εκεί που, άλλωστε, τοποθετούσε συχνά τη δράση των έργων του. Τέσσερα «απόλυτα» αριστουργήματα: La Ronde το 1950, με εξαιρετικό σενάριο πάνω σε έργο του Σνίτσλερ, Le plaisir (Η Ηδονή) το 1952, σπονδυλωτή ταινία βασισμένη σε ιστορίες του Γκυ ντε Μοπασσάν για το γήρας, την ηδονή και την αγνότητα, το περίφημο Madame de... ( Η άγνωστη κυρία) το 1953, όπου δύο μαργαριταρένια σκουλαρίκια γίνονται συνδετικός κρίκος προδομένων ερώτων και φρούδων υποσχέσεων, και το θρυλικό Lola Montes του 1955. Η ιστορία μιας courtesan του προπερασμένου αιώνα, η οποία, αφού πέρασε από τα κρεβάτια ισχυρών και διασήμων, κατέληξε λαϊκό θέαμα σε περιφερόμενο τσίρκο. Η πρώτη του έγχρωμη σινεμασκόπ, μια προφητική ταινία, όπου η διασημότητα γίνεται αδηφάγα δύναμη που κατασπαράσσει τα σωθικά και την αξιοπρέπεια. Η αφηγηματική της δομή με τα πολλά φλασμπάκ ξένισε και απομάκρυνε το μεγάλο κοινό, αναγκάζοντας την εταιρεία παραγωγής GAMMA να την πετσοκόψει. Εν τέλει, η εταιρεία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία κι ο Οφίλς σε μοιραίο έμφραγμα. Ήταν το 1957, πριν από πρεμιέρα των Γάμων του Φίγκαρο στην όπερα του Αμβούργου, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Ο γιος του Μαρσέλ συνέχισε την παράδοση ως ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της γενιάς του.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM