Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά

Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter
0

Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter

 

Το θέμα της ταινίας σας βασίζεται όντως σε πραγματικό γεγονός;

Ναι, συνέβη στη Βραζιλία, όπου ένας διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης και συγχρόνως βουλευτής έβαζε να σκοτώνουν ηλικιωμένους για να έχει την αποκλειστικότητα της είδησης, ώστε να τονώσει την καριέρα του. Στο τέλος τον έπιασαν, μπήκε φυλακή όπου και πέθανε λίγο μετά.

Τι σε τράβηξε σ’ αυτή την ιστορία;

Πάντα υπήρχε κάτι που με ιντρίγκαρε σε σχέση με τις διασημότητες της τηλεόρασης. Πάντοτε με απασχολούσε η ανθρώπινη πλευρά τους. Με ενδιέφερε το πώς διαχειρίζονται την εικόνα τους και πόσο η υπερβολική τους έκθεση επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι τους ηρωοποιούν, και μάλιστα μεγαλώνουν με πρότυπο τις τηλεοπτικές περσόνες.

Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter
Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter

Είναι, όμως, ενδιαφέρον ότι στα teasers της ταινίας που κυκλοφόρησαν, μέσω του Facebook κυρίως, χρησιμοποίησες διάσημους Έλληνες-celebrities για να τη διαφημίσουν, κάνοντας δηλώσεις για τον μυθοπλαστικό Αντώνη Παρασκευά της ταινίας σου.

Αυτό θελήσαμε να λειτουργήσει κάπως χιουμοριστικά. Είναι σαν βεντάλια, καλύπτει μεγάλη γκάμα διάσημων, από τον Βέλτσο μέχρι τον Παπακαλιάτη.

Όταν έγραφες το σενάριό σου, είχες κατά νου κάποιον Έλληνα-τηλεοπτικό πρόσωπο;

Όταν άκουσα την είδηση για τον Βραζιλιάνο, το καλοκαίρι του 2009, είχε αρχίσει η μεγάλη παρακμή του Ανδρέα Μικρούτσικου, ο οποίος, από εκεί που κρατούσε εκπομπές μεγάλης θεαματικότητας, καταστράφηκε οικονομικά, απέκτησε νομίζω και ψυχολογικά προβλήματα, σταδιακά χάθηκε. Αυτό με ενέπνευσε, γιατί ήταν ένα καλό παράδειγμα του τι ήθελα να πω. Βέβαια, προς αποφυγήν οποιαδήποτε παρερμηνείας, η ταινία μου δεν είναι η ζωή του, ο Αντώνης Παρασκευάς δεν είναι ο Ανδρέας Μικρούτσικος, Ήθελα να επικοινωνήσω με το κοινό που έφτασε ο άνθρωπος από εκεί που ήταν.

Στην περίπτωση του Αντώνη Παρασκευά, παίζει ρόλο στην πτώση του και η ηλικία;

Βέβαια. Δεν είναι ότι κάνει κάποιο λάθος, απλώς τον ξεπερνάει η εποχή του, έρχονται νεότεροι να πάρουν τη θέση του. Ουσιαστικά, όμως, χρησιμοποιώ το γεγονός ότι είναι τηλεοπτική περσόνα για να μεγεθύνω το υπαρξιακό πρόβλημα που έχει να κάνει με την ηλικία, όταν πλησιάζει ο θάνατος. Εκείνος είναι 60 χρόνων και τον αντικαθιστά ένας 30άρης. Οπότε, από ένα σημείο και μετά δεν τον απασχολεί απλώς τι θα γίνει με την εκπομπή αλλά και τι αφήνει πίσω του. Περνάει μια κρίση ταυτότητας γιατί παύει να είναι ό,τι ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεν ξέρει τι θα είναι στη συνέχεια. Όταν βλέπουμε να πλησιάζει ο θάνατος, όχι μόνο ο βιολογικός αλλά και όταν κλείνει ένας κύκλος, μας απασχολεί τι έχουμε κάνει μέχρι εκείνο το σημείο και τι αφήνουμε πίσω μας. Όλη η ταινία πραγματεύεται το αν θα επιστρέψει στο προσκήνιο ή τον λόγο που έχει σκηνοθετήσει την εξαφάνισή του. Αυτό είναι το ζήτημα. Τελικά, αποφασίζει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ, σωματικά δηλαδή, γιατί θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα επανέρχεται για πάντα στις αναμνήσεις των ανθρώπων. Ότι πάντα θα μιλάνε γι’ αυτόν, θα αναφέρονται σε αυτόν μέσα από το μυστικό που δημιουργήθηκε με την εξαφάνιση του. Οι άνθρωποι πάντα θα τον ανακαλούν κι έτσι θα κατακτήσει την αθανασία. Είναι ο τρόπος του να παραμείνει αθάνατος.

Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter
Η Ελίνα Ψύκου και η εξαφάνιση του Αντώνη Παρασκευά Facebook Twitter

Οπότε η ταινία καταλήγει ένα υπαρξιακό δράμα;

Δεν ήθελα μια σοβαροφανή ταινία. Έχει πολύ χιούμορ, χωρίς να είναι κωμωδία. Η αθανασία έχει πολλή σχέση με τη διασημότητα, καθώς η εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους μένει πάντα η ίδια. Δεν έγινε ένα ακραίο γεγονός την προηγούμενη εβδομάδα που επαναλαμβανόταν ένα παιχνίδι στο οποίο εμφανιζόταν ο Τομ Πρωτόπαπας που έχει πεθάνει; Πράγμα περίεργο, αλλά, τελικά, όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στην τηλεόραση, μένουν πάντοτε στη μνήμη μας με την εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς, κάτι που τους καθιστά αθάνατους – όπως στην περίπτωση της Βουγιουκλάκη. Έχω έναν γιο πέντε χρόνων και αναρωτιέμαι αν θα δει τις ταινίες της όπως τις είδα κάποτε εγώ. Τουλάχιστον εγώ, όταν τις έβλεπα, η Αλίκη ζούσε ακόμα. Το ίδιο με την Καρέζη και τους κωμικούς. Η τέχνη, αλλά και η τηλεόραση, το πετυχαίνει αυτό. Εν τω μεταξύ, δημιούργησα και ενέταξα στην ταινία και μια σειρά από τηλεοπτικά γεγονότα τα οποία τα συνέδεσα με τον Αντώνη Παρασκευά: διαγωνισμούς Γιουροβίζιον που παρουσίασε, καλλιστεία, το πρώτο δελτίο ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης και άλλα.

Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο «κύρους» ή έναν παρουσιαστή παντός καιρού;

Ξεκίνησε κάπως διανοουμενίστικα και αλλού κατέληξε. Δεν το μετανιώνει πάντως. Άλλωστε, κάνει κάποια ακραία πράγματα ώστε να μην τον ανακαλύψουν και μάλλον σαλτάρει. Το τέλος είναι ανοιχτό, αλλά μοιάζει με τραγική κατάληξη.

Νομίζω ότι είναι λες κι η αφήγηση ακολουθεί την τραγική κατάληξη των παραδοσιακών ΜΜΕ…

Δεν ασκώ κριτική. Τον αγαπώ πολύ τον ήρωά μου και δεν έχω διάθεση να τον κρίνω. Είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει κάποιες επιλογές. Η μία λάθος επιλογή έφερε την άλλη κι έτσι κατέληξε εκεί που κατέληξε.

Σαν μια παράλληλη ζωή του Τζεπ Γκαμπαρντέλλα της Τέλειας Ομορφιάς.

Ναι! Μου αρέσουν πολύ οι θεματικές του Σορεντίνο. Στο Il Divo καταπιάνεται με έναν πολιτικό άντρα και στο L’ uomo in più με την πτώση δύο διασήμων, ενός τραγουδιστή κι ενός ποδοσφαιριστή.

Σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις μια πραγματική τηλεοπτική περσόνα αντί ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο;

Όταν δύο χρόνια πριν ξεκίνησα την προετοιμασία της ταινίας, βρέθηκα σε μεγάλο δίλημμα αν θα έπαιρνα έναν ηθοποιό σαν τον Στέργιογλου, μία TV περσόνα ή έναν ηθοποιό που θα συνδύαζε και τα δύο όπως είναι ο Λάκης Λαζόπουλος. Το φοβήθηκα πολύ, τελικά, και δεν το έκανα.

Η ταινία γυρίστηκε κολεκτιβίστικα, όπως οι περισσότερες πια;

Από ανάγκη, όχι για ιδεολογικούς ή αισθητικούς λόγους. Η έλλειψη χρημάτων δημιουργεί την κολεκτίβα και φέρνει τη βοήθεια των φίλων.

Για πόσο ακόμα θα υπάρχει ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής κινηματογράφου;

Εγώ τον κινηματογράφο τον σκέφτομαι με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν θα πάρω ποτέ το iρhone και δύο φίλους να γυρίσω ταινία. Αυτό που αλλάζει, όμως, είναι ο τρόπος διοχέτευσης της πληροφορίας, οι τρόποι διανομής των ταινιών και πώς επικοινωνούμε με το κοινό. Αυτή την αλλαγή ήδη τη βιώνω και είμαι σίγουρη ότι σε πέντε χρόνια θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

*****

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά 

Στις αίθουσες από 23/1/2014

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος


Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης


Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή


Κουστούμια: Μάρλι Αλειφέρη


Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Κώστας Κουτελιδάκης


Sound design: Περσεφόνη Μήλιου


Μουσική: Felizol 


Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου, Εύη Ζαφειροπούλου


Διάρκεια: 89'


Παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς, GUANACO, σε συμπαραγωγή με ΕΡΤ ΑΕ, STEFI ΑΕ, 235 και BARRANDOV STUDIOS 
Παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς, Ελίνα Ψύκου - 
Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και του ΟΠΑΠ


Διανομή: Feelgood Entertainment

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ