Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Μπερτ Τράουτμαν σε προπόνηση της Μάντσεστερ Σίτι.
0

Δεκαεπτά λεπτά έμεναν μέχρι τη λήξη του τελικού Κυπέλου Αγγλίας του 1956 ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Μπέρμιγχαμ Σίτι, όταν ο Γερμανός τερματοφύλακας της πρώτης, Μπερτ Τράουτμαν, βούτηξε με απαράμιλλη αυτοθυσία στα πόδια του επιθετικού των αντιπάλων, Πίτερ Μέρφι, διασώζοντας έτσι την εστία του με αντίτιμο έναν άσχημο τραυματισμό στον αυχένα.

Ο Τράουτμαν συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, πραγματοποιώντας άλλες δύο κρίσιμες επεμβάσεις. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τελικά το Κύπελο με σκορ 3-1 και ο Γερμανός γκολκίπερ αναδείχθηκε σε ήρωα των «μπλε», ειδικά όταν τρεις μέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αγωνιζόταν με σπασμένο αυχένα.

Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο. Ξανθός, γαλανομάτης, φανατισμένος και αδίστακτος, έμοιαζε να εκπληρώνει απολύτως το ναζιστικό πρότυπο.

Παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ με την Εθνική της χώρας του (ο κανονισμός απαγόρευε τότε να αγωνίζονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παίκτες που έπαιζαν σε ξένα πρωταθλήματα), ο διεθνής κλάση του Τράουτμαν υπήρξε αναγνωρισμένη: δύο μέρες πριν από εκείνον τον τελικό είχε κερδίσει τον τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στο Νησί - ήταν μάλιστα ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία που κέρδισε το βραβείο.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Δεύτερος από αριστερά, τραυματίας αλλά θριαμβευτής μετά τη λήξη του τελικού Κυπέλου Αγγλίας το 1956. Αργότερα αποκαλύφθηκε οτι αγωνιζόταν στο τελευταίο εικοσάλεπτο με σπασμένο αυχένα. Φωτο: Getty Images/Ideal Image

Μετά τον τραυματισμό του συνέχισε την καριέρα του στην ομάδα και μέχρι το 1964 που αποσύρθηκε, είχε συμπληρώσει 545 εμφανίσεις με τη φανέλα της Σίτι, στην οποία εντάχθηκε το 1949 εν μέσω έντονων αντιδράσεων των οπαδών μιας ομάδας με πολλούς Εβραίους υποστηρικτές (20.000 οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί τότε έξω από το γήπεδο φωνάζοντας «Ναζί» και «Εγκληματίας πολέμου») οι οποίες κατευνάστηκαν με το αφήγημα ότι επρόκειτο για «καλό Γερμανό» που δεν είχε σχέση με τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η αλήθεια όμως ήταν κάπως διαφορετική. Στην πραγματικότητα, ο Τράουτμαν – ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 90 ετών - ήταν υποδειγματικός Ναζί ιδεολόγος και μαχητής που είχε πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο και του είχε απονεμηθεί μάλιστα και ο Σιδηρούς Σταυρός 1ης Τάξεως για εξαιρετική ανδρεία στη μάχη.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Γερμανός ηθοποιός Ντέιβιντ Κρος υποδύεται τον Τράουτμαν στην ταινία "The Keeper".

Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο. Ξανθός, γαλανομάτης, φανατισμένος και αδίστακτος, έμοιαζε να εκπληρώνει απολύτως το ναζιστικό πρότυπο. Πολύ αργότερα, θα παραδεχόταν ότι κατά την παραμονή του ως στρατιώτης της Βέρμαχτ στην Ιταλία, για να διασκεδάσουν τα βράδια μαζί με τους συντρόφους του, έβγαιναν στην πόλη, πλάκωναν στο ξύλο Ιταλούς στρατιώτες (οι οποίοι ήταν μεν σύμμαχοι αλλά «χωρίς σθένος») και τους έκλεβαν τα τσιγάρα.

Όταν μετατέθηκε στο ρωσικό μέτωπο, τραυματίστηκε πολλές φορές κατά την υποχώρηση, αλλά επέζησε. Στη Γαλλία, βρέθηκε τρεις μέρες θαμμένος κάτω από ερείπια και επίσης επέζησε. Είχε πιαστεί αιχμάλωτος δύο φορές από τους Ρώσους αλλά κατάφερε και τις δύο να διαφύγει. Το 1944 ήταν ένας από τους ελάχιστους ένστολους επιζώντες του ανελέητου βομβαρδισμού της γερμανικής πόλης Κλέβε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αργότερα, στη Γαλλία, επιχειρώντας να διασχίσει τις εχθρικές γραμμές και να επιστρέψει σπίτι του στη Βρέμη, συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες σ΄ έναν αχυρώνα. Διέφυγε και πάλι ώσπου έπεσε σε βρετανική περίπολο. Αυτή τη φορά αποφάσισε ότι βαρέθηκε να τρέχει.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο.

Ένας από τους ενενήντα μόλις επιζώντες ενός γερμανικού συντάγματος χιλίων ανδρών, ο Τράουτμαν κατέληξε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κοντά στο Μάντσεστερ. Οι κρατούμενοι ήταν χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά χρώματα: λευκό για τους αντι – Ναζί Γερμανούς, γκρίζο για τους «αβέβαιους» και μαύρο για τους αμετανόητους. Οι τελευταίοι ήταν γύρω στο 10% και ανάμεσά τους είχε καταχωρηθεί και ο Μπερτ Τράουτμαν.

Σ' εκείνο το στρατόπεδο πάντως άρχισε να παίζει για πρώτη φορά στη θέση του τερματοφύλακα παρότι η «κανονική» του θέση στο γήπεδο πριν τον πόλεμο ήταν μεσοεπιθετικός. Ήταν 22 χρονών και χωρίς να το γνωρίζει ακόμα τότε, σε λίγα χρόνια θα αγωνιζόταν με μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της Αγγλίας, που είχε την έδρα της όχι πολύ μακριά από το στρατόπεδο.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Θρύλος του Μέιν Ρόουντ: Στο παλιό γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι προς τη δύση της καριέρας του.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις τους, ο Μπερτ Τράουτμαν έμελλε να γίνει ήρωας για τους οπαδούς της Σίτι και μάλιστα να του απονεμηθεί αργότερα και το αστέρι του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τη συμβολή του στην ενίσχυση των αγγλο-γερμανικών σχέσεων, ασχέτως αν ποτέ πραγματικά δεν είχε αποκηρύξει το νεανικό ναζιστικό του παρελθόν, πέρα από την αιτιολογία ότι «εκτελούσε εντολές ως στρατιώτης».

Η ουσία είναι ότι ο Μπερτ Τραόυτμαν έγινε σύμβολο συμφιλίωσης σε εποχές που υπήρχε έντονα αυτή η ανάγκη, και τώρα γίνεται και ταινία μυθοπλασίας με τίτλο "The Keeper" - Ο (τερματο)φύλακας - την οποία γύρισε ο Βαυαρός σκηνοθέτης Μάρκους Ρόζενμιλερ με πρωταγωνιστή το νεαρό ηθοποιό Ντέιβιντ Κρος στον ρόλο του μαχητή της Βέρμαχτ που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

The Review / Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

Η Βένα Γεωργακοπούλου και η Κατερίνα Οικονομάκου συζητούν για δύο ταινίες με τον Πούτιν στο επίκεντρο: συμφωνούν για την πρώτη, διαφωνούν για τη δεύτερη. Το μόνο βέβαιο; Η Ρωσία παραμένει μια τεράστια φυλακή που θα συνεχίσει να δίνει έμπνευση για περισσότερες ιστορίες.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Οθόνες / Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Στην «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου δύο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτόν σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ