Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Μπερτ Τράουτμαν σε προπόνηση της Μάντσεστερ Σίτι.
0

Δεκαεπτά λεπτά έμεναν μέχρι τη λήξη του τελικού Κυπέλου Αγγλίας του 1956 ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Μπέρμιγχαμ Σίτι, όταν ο Γερμανός τερματοφύλακας της πρώτης, Μπερτ Τράουτμαν, βούτηξε με απαράμιλλη αυτοθυσία στα πόδια του επιθετικού των αντιπάλων, Πίτερ Μέρφι, διασώζοντας έτσι την εστία του με αντίτιμο έναν άσχημο τραυματισμό στον αυχένα.

Ο Τράουτμαν συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, πραγματοποιώντας άλλες δύο κρίσιμες επεμβάσεις. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τελικά το Κύπελο με σκορ 3-1 και ο Γερμανός γκολκίπερ αναδείχθηκε σε ήρωα των «μπλε», ειδικά όταν τρεις μέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αγωνιζόταν με σπασμένο αυχένα.

Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο. Ξανθός, γαλανομάτης, φανατισμένος και αδίστακτος, έμοιαζε να εκπληρώνει απολύτως το ναζιστικό πρότυπο.

Παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ με την Εθνική της χώρας του (ο κανονισμός απαγόρευε τότε να αγωνίζονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παίκτες που έπαιζαν σε ξένα πρωταθλήματα), ο διεθνής κλάση του Τράουτμαν υπήρξε αναγνωρισμένη: δύο μέρες πριν από εκείνον τον τελικό είχε κερδίσει τον τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στο Νησί - ήταν μάλιστα ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία που κέρδισε το βραβείο.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Δεύτερος από αριστερά, τραυματίας αλλά θριαμβευτής μετά τη λήξη του τελικού Κυπέλου Αγγλίας το 1956. Αργότερα αποκαλύφθηκε οτι αγωνιζόταν στο τελευταίο εικοσάλεπτο με σπασμένο αυχένα. Φωτο: Getty Images/Ideal Image

Μετά τον τραυματισμό του συνέχισε την καριέρα του στην ομάδα και μέχρι το 1964 που αποσύρθηκε, είχε συμπληρώσει 545 εμφανίσεις με τη φανέλα της Σίτι, στην οποία εντάχθηκε το 1949 εν μέσω έντονων αντιδράσεων των οπαδών μιας ομάδας με πολλούς Εβραίους υποστηρικτές (20.000 οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί τότε έξω από το γήπεδο φωνάζοντας «Ναζί» και «Εγκληματίας πολέμου») οι οποίες κατευνάστηκαν με το αφήγημα ότι επρόκειτο για «καλό Γερμανό» που δεν είχε σχέση με τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η αλήθεια όμως ήταν κάπως διαφορετική. Στην πραγματικότητα, ο Τράουτμαν – ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 90 ετών - ήταν υποδειγματικός Ναζί ιδεολόγος και μαχητής που είχε πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο και του είχε απονεμηθεί μάλιστα και ο Σιδηρούς Σταυρός 1ης Τάξεως για εξαιρετική ανδρεία στη μάχη.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Γερμανός ηθοποιός Ντέιβιντ Κρος υποδύεται τον Τράουτμαν στην ταινία "The Keeper".

Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο. Ξανθός, γαλανομάτης, φανατισμένος και αδίστακτος, έμοιαζε να εκπληρώνει απολύτως το ναζιστικό πρότυπο. Πολύ αργότερα, θα παραδεχόταν ότι κατά την παραμονή του ως στρατιώτης της Βέρμαχτ στην Ιταλία, για να διασκεδάσουν τα βράδια μαζί με τους συντρόφους του, έβγαιναν στην πόλη, πλάκωναν στο ξύλο Ιταλούς στρατιώτες (οι οποίοι ήταν μεν σύμμαχοι αλλά «χωρίς σθένος») και τους έκλεβαν τα τσιγάρα.

Όταν μετατέθηκε στο ρωσικό μέτωπο, τραυματίστηκε πολλές φορές κατά την υποχώρηση, αλλά επέζησε. Στη Γαλλία, βρέθηκε τρεις μέρες θαμμένος κάτω από ερείπια και επίσης επέζησε. Είχε πιαστεί αιχμάλωτος δύο φορές από τους Ρώσους αλλά κατάφερε και τις δύο να διαφύγει. Το 1944 ήταν ένας από τους ελάχιστους ένστολους επιζώντες του ανελέητου βομβαρδισμού της γερμανικής πόλης Κλέβε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αργότερα, στη Γαλλία, επιχειρώντας να διασχίσει τις εχθρικές γραμμές και να επιστρέψει σπίτι του στη Βρέμη, συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες σ΄ έναν αχυρώνα. Διέφυγε και πάλι ώσπου έπεσε σε βρετανική περίπολο. Αυτή τη φορά αποφάσισε ότι βαρέθηκε να τρέχει.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Ο Μπερτ Τράουτμαν είχε ενταχθεί ως ενθουσιώδης έφηβος στη Χιτλερική Νεολαία και μόλις έκλεισε τα 17 δήλωσε αμέσως εθελοντής για το μέτωπο.

Ένας από τους ενενήντα μόλις επιζώντες ενός γερμανικού συντάγματος χιλίων ανδρών, ο Τράουτμαν κατέληξε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κοντά στο Μάντσεστερ. Οι κρατούμενοι ήταν χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά χρώματα: λευκό για τους αντι – Ναζί Γερμανούς, γκρίζο για τους «αβέβαιους» και μαύρο για τους αμετανόητους. Οι τελευταίοι ήταν γύρω στο 10% και ανάμεσά τους είχε καταχωρηθεί και ο Μπερτ Τράουτμαν.

Σ' εκείνο το στρατόπεδο πάντως άρχισε να παίζει για πρώτη φορά στη θέση του τερματοφύλακα παρότι η «κανονική» του θέση στο γήπεδο πριν τον πόλεμο ήταν μεσοεπιθετικός. Ήταν 22 χρονών και χωρίς να το γνωρίζει ακόμα τότε, σε λίγα χρόνια θα αγωνιζόταν με μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της Αγγλίας, που είχε την έδρα της όχι πολύ μακριά από το στρατόπεδο.

Η εκπληκτική ιστορία του Ναζί που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία και τώρα γίνεται ταινία Facebook Twitter
Θρύλος του Μέιν Ρόουντ: Στο παλιό γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι προς τη δύση της καριέρας του.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις τους, ο Μπερτ Τράουτμαν έμελλε να γίνει ήρωας για τους οπαδούς της Σίτι και μάλιστα να του απονεμηθεί αργότερα και το αστέρι του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τη συμβολή του στην ενίσχυση των αγγλο-γερμανικών σχέσεων, ασχέτως αν ποτέ πραγματικά δεν είχε αποκηρύξει το νεανικό ναζιστικό του παρελθόν, πέρα από την αιτιολογία ότι «εκτελούσε εντολές ως στρατιώτης».

Η ουσία είναι ότι ο Μπερτ Τραόυτμαν έγινε σύμβολο συμφιλίωσης σε εποχές που υπήρχε έντονα αυτή η ανάγκη, και τώρα γίνεται και ταινία μυθοπλασίας με τίτλο "The Keeper" - Ο (τερματο)φύλακας - την οποία γύρισε ο Βαυαρός σκηνοθέτης Μάρκους Ρόζενμιλερ με πρωταγωνιστή το νεαρό ηθοποιό Ντέιβιντ Κρος στον ρόλο του μαχητή της Βέρμαχτ που έγινε ποδοσφαιρικός ήρωας στην Αγγλία λίγα μόλις χρόνια μετά τον πόλεμο.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ