Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα βιβλίο από την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, θα επιμείνω όμως με καμάρι στις πολύ σημαντικές εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που καταφέρνουν να συνεισφέρουν στην κινηματογραφική τέχνη σε βάθος χρόνου... Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr
0

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης μαζί με τον ισχυρό θεσμό της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τείνουν να καθιερώσουν την πόλη σε πρωτεύουσα κινηματογραφικών πραγμάτων. Η Αργυρώ Μεσημέρη, μια δυναμική γυναίκα με πάθος, όραμα και τεράστια εμπειρία στο χώρο του Κινηματογράφου καταφθάνει από την Αθήνα πριν λίγα χρόνια και αναλαμβάνει Υπεύθυνη της Ταινιοθήκης και της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη μετράει συνεχώς καινούργια μέλη και η κ. Μεσημέρη υπόσχεται να εξαντλήσει κάθε μέσο για να διατηρήσει τη μεγαλύτερη Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ζωντανή και συνεχώς ανανεωμένη στο πέρασμα των χρόνων.

Υπάρχουν περιπτώσεις διανοούμενων ανθρώπων που επιθυμούν να αφήσουν τη βιβλιοθήκη του σε καλά χέρια. Κι εμείς είμαστε εδώ γι' αυτό.

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ 2013. «Άρα σε λίγο κλείνουμε 2 χρόνια λειτουργίας», μας λέει περήφανα. Προήλθε από την συγχώνευση της  βιβλιοθήκης του studio ‘’Παράλληλο κύκλωμα’’, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας που συγκέντρωνε βιβλία κινηματογράφου και μάλιστα ξεκίνησε από τη βιβλιοθήκη του Παύλου Ζάννα, με το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Ήταν 6000 βιβλία στα οποία προστέθηκαν άλλα 2000 από το Μουσείο Κινηματογράφου που ήδη είχε συγχωνευτεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση του χώρου πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς και την αξιόλογη συμβολή των αρχιτεκτόνων που ανέλαβαν και την παραλία της Θεσσαλονίκης.»

Το ωράριο της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης είναι πρωινές ώρες 10:00- 15:00, Δευτέρα με Παρασκευή. ‘’Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που δεν είναι δανειστική, ωστόσο είναι ανοικτή στο κοινό και σε σχολεία που επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Για το Μουσείο υπάρχει σχετικό αντίτιμο για τον χώρο της βιβλιοθήκης όχι.’’ Ο χώρος της βιβλιοθήκης διαθέτει σπάνια βιβλία και εκδόσεις, πραγματικούς θησαυρούς για αυτούς που επιθυμούν να την επισκεφτούν. ''Δεν είναι λίγες οι φορές που συνεργαζόμαστε με σχολεία, καθώς υπάρχουν παραδείγματα πεφωτισμένων δασκάλων που καταπιάνονται με θέματα ιστορίας κινηματογράφου και εμείς αναλαμβάνουμε να τους βοηθήσουμε με το αρχειακό υλικό.’’

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr

Φαίνεται ξεκάθαρα από τη συζήτηση με την υπεύθυνη ότι έχουν τεθεί μεγάλοι στόχοι για τη Βιβλιοθήκη. «Είναι η μεγαλύτερη Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Έχει ήδη στην κατοχή της 13000 βιβλία και αυτό μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας. Ο απώτερος σκοπός μου είναι να μαζέψω όλα τα κινηματογραφικά βιβλία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιπτώσεις διανοούμενων ανθρώπων που επιθυμούν να αφήσουν τη βιβλιοθήκη του σε καλά χέρια. Κι εμείς είμαστε εδώ γι’ αυτό.»

Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη οφείλει να ακολουθεί διεθνείς κανόνες οργάνωσης και να συμμετέχει σε άρτια προγράμματα ψηφιοποίησης και αναβάθμισης. Αυτό άλλωστε πράττει και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

«Το έργο της ψηφιοποίησης είναι μακροχρόνιο, απαιτητικό αλλά και άκρως ουσιώδες. Μέρος των βιβλίων έχει ψηφιοποιηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε πρόγραμμα ψηφιοποίησης με διεθνή μέσα οπότε υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας με Ευρωπαϊκές Κινηματογραφικές Βιβλιοθήκες. Για μας είναι πρωταρχικό μέλημα  η οργάνωση της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης να γίνει σε ηλεκτρονικό επίπεδο. Δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί ένα έργο ψηφιοποίησης, ωστόσο η Βιβλιοθήκη είναι μεγάλη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ένας ισχυρός θεσμός οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι διαθέτουμε τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν  να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά έργα. Σ’ αυτή τη φάση, θα ψηφιοποιηθούν όλα τα ελληνικά κινηματογραφικά περιοδικά λίγο πριν και μετά τη δικτατορία, (Κινηματογραφικά Τετράδια, Τσόντα, Οθόνη) και θα παρουσιαστούν σύγχρονοι τρόποι αναζήτησης, όπως λέξεις κλειδιά και άλλες σύγχρονες μεθόδους πληροφορικής.»

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Θα ήθελα ο χώρος να έχει μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση σε ηλεκτρονική μορφή γιατί φοβάμαι για τη διατήρηση των βιβλίων... Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr

Η αναζήτηση μέσα από ηλεκτρονική βάση είναι σωτήρια, αναζήτηση βιβλίων σε αρχικό στάδιο και μετέπειτα αναζήτηση σελίδων.«Ακόμα κι αν έρθει κάποιος στο χώρο αυτό θα διαπιστώσει ότι μερικά βιβλία είναι τόσο παλιά που το χαρτί τους έχει ήδη αρχίσει να φθείρεται, οπότε η ταλαιπωρία που υφίστανται τα βιβλία με τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης είναι επιζήμια. Η ηλεκτρονική καταλογογράφηση είναι αυτή που θα λύσει τέτοιου είδους προβλήματα ώστε να υπάρξει συνολική αναζήτηση βιβλίων μέσα από βάσεις δεδομένων. Η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ιδρύει την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα, τόσο σε χορηγικό επίπεδο αλλά και σε διάδραση στελεχών, λειτουργιών και πολιτικών θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.»

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει το δικό της προσωπικό καθώς εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη δεν υπάρχουν. "Είμαι εγώ και η βοήθεια από φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους ή εθελοντές", τονίζει η κ. Μεσημέρη.

Εδώ μπορεί να βρει κανείς κινηματογραφικά περιοδικά όπως το πιο παλιό κινηματογραφικό περιοδικό ο Κινηματογραφικός Αστέρας ή Κινηματογραφικός Αστήρ,  το οποίο μας ταξιδεύει στα χρόνια που ο Κινηματογράφος άνηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας . «Θυμάμαι ένα περιστατικό όπου στα πλαίσια μια δίκης απευθύνθηκαν στη Βιβλιοθήκη μας για να βρουν στα ιστορικά αυτά κινηματογραφικά περιοδικά έναν νόμο της εποχής.» Από ξενόγλωσσα περιοδικά ξεχωριστή θέση στην ιστορία των κινηματογραφικών περιοδικών κατέχει το ‘’Cahiers du Cinéma’’ από τη βιβλιοθήκη του Παύλου Ζάννα, σπάνια και με μεγάλη αξία τώρα πια για  να τα αποκτήσει κανείς. «Πέρα από τις κινηματογραφικές πληροφορίες που μπορεί να λάβει κάποιος εδώ, υπάρχουν βιβλία που σου ξυπνούν ιστορικές μνήμες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα βιβλία του Παύλου Ζάννα, ο οποίος φυλακίστηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας και για να περάσει τα βιβλία μέσα από τις φυλακές έπρεπε να διασφαλίσει σχετική έγκριση.  Πάνω στα βιβλία παραμένει ακόμα η χαρακτηριστική σφραγίδα της λογοκρισίας. Αυτές είναι προσωπικές στιγμές του,  που στο πέρασμα των χρόνων έγιναν ιστορικές πληροφορίες γι’ αυτή τη χώρα και τους πολίτες της. Είναι αναμφισβήτητη η ιστορική διάσταση των κινηματογραφικών βιβλίων.»

Ο χώρος χρησιμοποιείται άλλοτε από φοιτητές ή ανθρώπους με συναφές αντικείμενο που επιλέγουν βιβλία και περιοδικά που αφορούν στη μελέτη τους. Ωστόσο, δεν λείπουν  και οι  περίεργες προσεγγίσεις. «Μια μέρα μας επισκέφτηκε ένας συνταξιούχος δικαστικός, ο οποίος είχε δει μια ταινία στα νιάτα του και δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε τον τίτλο της, ούτε το σκηνοθέτη της ταινίας. Θυμόταν μόνο ότι διαπραγματευόταν την αμφισημία της αλήθειας όταν εκφέρεται από διαφορετικά άτομα, την υποκειμενικότητα της αλήθειας. Επρόκειτο τελικά για το Ρασομόν του Κουροσάβα.»

«Έχουμε δεχτεί θετικά σχόλια για το χώρο. Ενθουσιάζονται όταν έρχονται εδώ. Κάποτε είχε έρθει ένας Γάλλος τουρίστας που υπήρξε σερβιτόρος σ’ ένα μπαρ όπου σύχναζαν οι κινηματογραφικοί αστέρες. Με συγκίνηση και σεβασμό έψαχνε περιοδικά της εποχής. Οι άνθρωποι του κινηματογράφου χαίρονται διότι εκπέμπεται κάτι ουσιαστικό και η διαμόρφωση του και χώρου και ο τρόπος δουλειάς μας επιβεβαιώνουν ότι γίνεται κάτι με σοβαρότητα, σεβασμό και συνέχεια. Αν διατηρούσαμε αρχεία και εκδόσεις σε υπόγεια θα υπήρχε συνέχεια;»

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr

Ο χώρος δεν έχει δεχτεί ακόμα την προβολή που του αξίζει. To έργο της ψηφιοποίησης έχει εγκριθεί εδώ και δύο χρόνια και έχει καθυστερήσει πολύ. «Θα ήθελα ο χώρος να έχει μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση σε ηλεκτρονική μορφή γιατί φοβάμαι για τη διατήρηση των βιβλίων. Φυσικά και επιθυμώ να την επισκέπτεται ο κόσμος, οι φοιτητές, οι άνθρωποι του χώρου, δεν βιάζομαι, όμως για μια ευρεία προβολή, νοιάζομαι για τη σωστή διαχείριση και την επέκτασή της. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν άνθρωποι και να ενταχτούν στο χώρο της βιβλιοθήκης. Ίσως ενδόμυχα καθυστερούσα μια μεγάλη προβολή γιατί είχα αυτές τις προτεραιότητες. Τα σκέφτομαι όλα μαζί και σκοπεύω να τα υλοποιήσω.»

Η ταινιοθήκη μετράει 2,5 χρόνια προβολών και 3.500 μέλη. Η φήμη της εξαπλώνεται και έχει μεγάλο κοινό.«Κάπως έτσι ευελπιστώ να έρθουν τα πράγματα και για τη Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη.»

Η Θεσσαλονίκη, είναι η προνομιούχα πόλη με τη μεγαλύτερη Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη. Γιατί όμως εδώ; «Αν δεν υστερούσε στο κομμάτι της παραγωγής, θα ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας στα κινηματογραφικά. Υπάρχει μια παιδεία στον κόσμο της πόλης, το βλέπεις ξεκάθαρα τόσο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου όσο και στην Ταινιοθήκη. Η λαχτάρα και η στήριξη στο θεσμό του Φεστιβάλ αποδεικνύει ένα κοινό με ανεβασμένο επίπεδο. Είναι μέρος της ζωής τους. Κι αυτά σας τα λέει μια Αθηναία».

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr

Τώρα στην κρίση, περισσότερο από ποτέ, ο πολιτισμός ανακτά μια καθόλα ισχυρή παρουσία. «Ξέρετε, στην εποχή της τεχνικής ευμάρειας του ελληνικού κράτους δεν διοχετεύαμε  πόρους στην Παιδεία, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη. Ο πολιτισμός βρίσκει διεξόδους και για μένα αποτέλεσε προσωπικό μου στοίχημα ότι καταφέραμε να σώσουμε τα αρχεία αυτά με τόσο δημιουργικό τρόπο και τα διαθέσαμε στο κοινό.»

Για το τέλος, κοίταξα αφηρημένη τη θέα του λιμανιού από το γραφείο της και της ζήτησα να  μου πει ποιο είναι το αγαπημένο της βιβλίο από τη συλλογή της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης. «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα βιβλίο από την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, θα επιμείνω όμως με καμάρι στις πολύ σημαντικές εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που καταφέρνουν να συνεισφέρουν στην κινηματογραφική τέχνη σε βάθος χρόνου. Λατρεύω το αφιέρωμα στον Κισλόφσκι, έχω αδυναμία στο σινεμά του Κισλόφσι, στην προσωπικότητά του, την προσέγγισή του στον κινηματογράφο καθώς και τη φιλοσοφημένη  προσέγγιση που ακολουθεί στη ζωή του.»

 Η Αργυρώ Μεσημέρη είναι η υπεύθυνη της μεγαλύτερης Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Άννα Καρμίρη / LIFO.gr
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ