«Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος» Facebook Twitter
«Oι πρωταγωνιστές μου μοιάζουν περισσότερο με μέτριους τύπους που φορούν τρύπιες κάλτσες παρά με υπερανθρώπους».
0


ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ευρωπαϊκή πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου Snowpiercer στο Βερολίνο. «Είστε σίγουρος πως θα χρειαστείτε το εισιτήριό σας, θα έρθετε σίγουρα στην προβολή;» με ρώτησαν δύο φορές από την εταιρεία που διοργάνωνε τις συνεντεύξεις και παραξενεύτηκα, γιατί φυσικά και θα παρακολουθούσα την ταινία, καθώς η συνάντησή μου με τον αείμνηστο Τζον Χερτ ήταν προγραμματισμένη από τους ίδιους.

Η ουρά που συνάντησα και, κυρίως, οι θεατές που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι και με κοιτούσαν στην τσέπη με οργή και ζήλια που εγώ, και όχι εκείνοι, κατευθυνόμουν στην αίθουσα ήταν κάτι που πολύ σπάνια συναντάς στην Berlinale – στις Κάννες συχνότατα, στη Βενετία επίσης, στη Γερμανία σχεδόν ποτέ!

Ο δημιουργός του Host είχε αποκτήσει ήδη ένα ισχυρό fanbase και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του απλώς ενίσχυσε τη φήμη του. Και μετά ήρθε ο Χρυσός Φοίνικας με το παγκόσμιας αποδοχής αριστούργημά του.

«Πήρα την κατάλληλη και αναγκαία απόσταση απ’ όσα συνέβαιναν και χαμογελούσα όταν το ένα βραβείο διαδεχόταν το επόμενο, χαρούμενος αλλά και ψύχραιμος. Δεν πέρασε πολύς καιρός, και επέστρεψα στη δουλειά μου!».

«Πού ήσασταν τόσα χρόνια, αγαπητέ κύριε Μπονγκ;» είναι η πρώτη και εύλογη ερώτηση στον σκηνοθέτη που δεν προλάβαινε να μαζεύει βραβεία για τα Παράσιτα και μετά αποσύρθηκε στις δημιουργικές του διαδικασίες, στα πλατό και στις μονταζιέρες του, ανασύροντας κάθε τόσο στην επιφάνεια του προγραμματισμού το Mickey 17 και μετά από αναβολές και καθυστερήσεις να το προβάλλει στο αγαπημένο του φεστιβάλ.

Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος» Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης με τον πρωταγωνιστή του Mickey 17, Ρόμπερτ Πάτινσον. Φωτ.: Alexander Janetzko

«Είναι η τρίτη μου φορά στην Berlinale και αισθάνομαι καλά εδώ, ασφαλής. Δεν άργησα ακριβώς», διευκρινίζει, «αφού έναν μήνα μετά τα Όσκαρ του 2020 ξεκίνησα να γράφω το σενάριο του Mickey 17, διασκευάζοντας και προσαρμόζοντας το διήγημα του Άστον που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Το 2021 τελείωσα την προετοιμασία και ξεκίνησα τη συγγραφή και το 2022, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, έκανα τα γυρίσματα στο Λονδίνο. Το 2023 μόνταρα για πολύ καιρό γιατί είχαμε πολλά εφέ, κυρίως με τα διαπλανητικά πλάσματα, και το 2024 τελείωσα!». 

Η απειλή της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες στα Όσκαρ τελικά αποδείχθηκε άσφαιρη, με δύο μόνο νίκες, και τα Παράσιτα παραμένει η μοναδική μη αγγλόφωνη ταινία που έχει κατακτήσει το κορυφαίο αγαλματίδιο του θεσμού, μαζί με εκείνα της καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου και διεθνούς ταινίας.

Πώς αντιμετώπισε ο ίδιος την χιονοστιβάδα θαυμασμού από την Ακαδημία; «Όταν συνέβη αυτό είχα συμπληρώσει ήδη τα 50 μου χρόνια και δυο δεκαετίες καριέρας. Οπότε πήρα την κατάλληλη και αναγκαία απόσταση απ’ όσα συνέβαιναν και χαμογελούσα όταν το ένα βραβείο διαδεχόταν το επόμενο, χαρούμενος αλλά και ψύχραιμος. Δεν πέρασε πολύς καιρός, και επέστρεψα στη δουλειά μου!».

Ο Μπονγκ είναι φαν της επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ιστορία ανέδιδε ανθρωπισμό «και ήθελα οπωσδήποτε να αφηγηθώ την ιστορία του Μίκι, τη διαδρομή και τα βάσανά του, όχι τόσο να κάνω μια ταινία είδους με τη στενή έννοια. Ξέρετε, δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες ούτε οι περιπέτειες που βασίζονται στα κόμικς. Προτιμώ να αφηγηθώ την ιστορία ενός ανίσχυρου ατόμου που παρασύρεται από το χάος. Σίγουρα έχουν πολιτικές και κοινωνικές αποχρώσεις οι ταινίες μου» προσθέτει όταν του αναφέρω το ταξικό ζήτημα που κυριαρχεί στον πυρήνα της φιλμογραφίας του, «αλλά, από ανθρωπιστική σκοπιά, οι πρωταγωνιστές μου μοιάζουν περισσότερο με μέτριους τύπους που φορούν τρύπιες κάλτσες παρά με υπερανθρώπους».

MICKEY 17 Trailer

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

The Review / Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

Η Βένα Γεωργακοπούλου και η Κατερίνα Οικονομάκου συζητούν για δύο ταινίες με τον Πούτιν στο επίκεντρο: συμφωνούν για την πρώτη, διαφωνούν για τη δεύτερη. Το μόνο βέβαιο; Η Ρωσία παραμένει μια τεράστια φυλακή που θα συνεχίσει να δίνει έμπνευση για περισσότερες ιστορίες.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Οθόνες / Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Στην «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου δύο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτόν σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πλαστικό και υπογονιμότητα: Το ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix μας καλεί να αποτοξινωθούμε άμεσα

Οθόνες / Αν θες να κάνεις παιδί, κόψε τα πλαστικά

Στο ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix, μια Αμερικανίδα επιδημιολόγος συναντά ζευγάρια που αγωνίζονται να κάνουν παιδί και τους ζητά να περιορίσουν δραστικά την έκθεση τους στα πλαστικά. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
THE LIFO TEAM
Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οθόνες / Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οι πρεμιέρες στη μικρή οθόνη φέρνουν μαζί τους μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερο hype: από την τρίτη σεζόν του «Euphoria​​​​​​​» με τη Ζεντέγια και τον Τζέικομπ Ελόρντι μέχρι το «Margo’s Got Money Troubles​​​​​​​» με τις Νικόλ Κίντμαν και Μισέλ Φάιφερ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Οθόνες / Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Φέτος, το Χόλιγουντ υπερασπίστηκε το μεγάλο σινεμά του Πολ Τόμας Άντερσον που αγαπά εξίσου τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα genres και την κουλτούρα της αίθουσας, τη σάτιρα και το horror χωρίς αγκυλώσεις, τη συγκίνηση και το θέαμα χωρίς ενοχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ