ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Βενετία 2012:Master and Commander

Βενετία 2012:Master and Commander Facebook Twitter
0

Αν μη τι άλλο, στη Βενετία δεν βαριόμαστε ποτέ. Για πολλοστή φορά αντικαταστάθηκε ο διευθυντής και μια διαφορετική γραμμή πλεύσης εξαγγέλθηκε από τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, παλιό γνώριμο του φεστιβάλ, αφού είχε διατελέσει εκλέκτορας και πριν από τον Μάρκο Μίλερ. Ο Μίλερ ανακοίνωσε την (αναγκαστική) αποχώρησή του τον περασμένο Δεκέμβριο και με γρήγορες διαδικασίες ανέλαβε να σουλουπώσει το Φεστιβάλ Ρώμης, σπεύδοντας να μεταφέρει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του τον Νοέμβριο, ελπίζοντας έτσι να καπαρώσει την παρουσία αμερικανικών οσκαρικών ταινιών στην παγκόσμια, ή τουλάχιστον την ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα, πριν από την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πρώτη προβολή τους στις αίθουσες. Εδώ και καιρό φημολογούνταν η προβληματική σχέση του Μίλερ με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Βενετίας, Πάολο Μπαράτα. Ο Μπαρμπέρα είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μπαράτα και δεν φιλοδοξεί να μονοπωλήσει την πρωτοκαθεδρία και τα φώτα στο αρχαιότερου φεστιβάλ στον κόσμο, ανακοινώνοντας πως με χαρά συρρικνώνει την ποσότητα των ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα (18, από τι περσινές 22), ποντάροντας στην ποιότητα και στον καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Και για να δείξει πως, παρά το συμμάζεμα, δεν παραμελεί την πρακτική πλευρά, επιχειρεί να θεσμοθετήσει αγορά ταινιών, προσκαλώντας με πληρωμένα τα έξοδα διανομείς από όλο τον κόσμο, για να ανταγωνιστεί το Φεστιβάλ του Τορόντο - αν και έχει ξαναγίνει market στη Βενετία χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι ανεδαφική ιδέα, καθώς οι επαγγελματίες του σινεμά μπορούν να χωρίσουν τον χρόνο τους, ντιλάροντας τους Ευρωπαίους buyers στη Βενετία και τους Αμερικανούς στο Τορόντο. Ήδη κάποιοι από τους διανομείς έφυγαν ευχαριστημένοι, θεωρώντας πως έκαναν καλά τη δουλειά τους, δηλώνοντας στο «Variety» πως από του χρόνου η αγορά θα γίνει θεσμός. Απ’ ο,τι φαίνεται, χρήματα βρέθηκαν (ρωσικά κεφάλαια) και τα έργα για την περίφημη ανακαίνιση και τη δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών, παρά τις τρύπες μπροστά στην παραλία του Lido, επιτέλους ξεκόλλησαν.

Ίσως έτσι εξηγείται η ταπεινότερη εικόνα του 69ου Φεστιβάλ, ειδικά σε σχέση με την περσινή ομοβροντία μεγάλων ονομάτων και ηχηρών ταινιών. Κόσμος λιγότερος, επιπροσθέτως καθηλωμένος από την κρίση και αποκαρδιωμένος από την ξαφνική κακοκαιρία. Ευτυχώς που παίχτηκε η τελευταία ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον και ανάσανε το φεστιβάλ. Διότι αν ο Μπαρμπέρα είναι ο commander της Μόστρα, ο Άντερσον είναι ο αδιαφιλονίκητος master με την ομώνυμη ταινία του, ένα αριστούργημα που ζευγαρώνει επάξια το Θα χυθεί αίμα, το προηγούμενο έπος του γύρω από το σκληρό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ δυο ανδρών.  Σαφώς, φωτογραφίζοντας τον ιδρυτή της Σαϊεντολογίας με τον χαρακτήρα του Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, ο Άντερσον υπερβαίνει με άνεση τους περιορισμούς της σύγκρισης με τον Ρον Χάμπαρντ και υφαίνει τον διάλογο μεταξύ ενός αυταρχικού, μεγαλομανούς αφέντη και του ανερμάτιστου, βαθιά τραυματισμένου υπηκόου του, με φόντο τη σπαρακτική σύγχυση αξιών και ταυτοτήτων αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάμε σίγουρα για μια από τις ταινίες της χρονιάς σε όλα τα επίπεδα, με τη συγκλονιστικότερη ανδρική ερμηνεία, του Χοακίν Φίνιξ, από την εποχή... του Ντάνιελ Ντέι Λιούις για το Θα χυθεί αίμα.

Ο Τέρενς Μάλικ, με τη βοήθεια των 7 (!) μοντέρ του, συμπλήρωσε εικαστικά και θεματικά το Δέντρο της Ζωής (αλλά σε μικρότερη κλίμακα και φιλοσοφική φιλοδοξία) με μια σειρά από ερωτικούς ψιθύρους, εσωτερικές αναζητήσεις, μεταφυσικές αγωνίες και ατελείωτο voice over, παιανίζοντας την αγάπη και ραψωδώντας το θαύμα της φύσης. Το To the Wonder αγγίζει το θαύμα μόνο στον τίτλο και την άσβεστη πρόθεση του σκηνοθέτη να μιλήσει για το υπέροχο μυστήριο της ζωής. Εκθέτει τις βασικές αδυναμίες του Μάλικ, την επανάληψη και την αυταρέσκεια, κάνοντας τις αρετές της εικόνας και τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης έκφανσης να φαντάζουν σαν πλουμιστό αμπαλάζ.

Αντίθετα, ο Ολιβιέ Ασαγιάς, στο άκρως ενδιαφέρον Apres Mai, ασχολείται με τα αγαπημένα του ’70s, μετά το συναρπαστικό Carlos, και θέτει πολλαπλά ερωτήματα για την κοινωνία και την πολιτική στο συγκεχυμένο μετεπαναστατικό κλίμα της Γαλλίας το 1971, σε μια κινηματογραφική τοιχογραφία με καρδιά. Πέρα από τις προκηρύξεις, τα συνθήματα, τις θερμές ατελείωτες συζητήσεις, τις συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και αστυνομικών, εργατών και εξουσιαστών, αριστερών μεταξύ τους, και νέων ανθρώπων που πασχίζουν να αρθρώσουν αισθήματα σε μια εποχή συντεταγμένης στράτευσης, κυριαρχεί η φιγούρα ενός ανήσυχου έφηβου, ο οποίος στριμώχνεται ανάμεσα στις ενοχές για την καλλιτεχνική, άρα μπουρζουάδικη φύση του, και την αυθεντική του επιθυμία να συμβάλει στη βελτίωση της πραγματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή η φαντασία του τον ωθεί να δραπετεύσει από αυτή. Αν αυτό δεν είναι μια προειδοποιητική νότα προς την παθητική νεολαία του σήμερα, τότε δεν ξέρω τι είναι.

Ο Σπάικ Λι σκηνοθέτησε την επέτειο από τα 25 χρόνια της κυκλοφορίας του άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον, «Bad», και με έκανε να θυμηθώ τη βραδιά που κι εγώ τον είδα ζωντανά στο παρισινό σκέλος της τουρνέ, στο Parc des Princes, να ξεκινάει δυναμικά ένα τρίωρο σετ με το «I wanna be startin’ something» - ένα πραγματικό θηρίο στη σκηνή, που προωθούσε έναν δίσκο που φτιάχτηκε κυρίως για συναυλιακή παράσταση. Το «Bad» ήταν μια καλή αφορμή παραγωγής πρωτοποριακών βιντεοκλίπ και προσφέρει υλικό για αναπαραγωγή στο ντοκιμαντέρ, μαζί με συμπληρωματικά αποσπάσματα που βλέπουμε για πρώτη φορά. Προορίζεται για την τηλεόραση, αφορά τους φανατικούς του Τζάκσον και δεν έχει ούτε σπιθαμή κριτικής, καθώς, κάποια στιγμή, ο πιανίστας Κρεγκ Φιλινγκέινς ισχυρίζεται, σε μια από τις πολλές αγιογραφικές παρεμβολές, πως ο Τζάκσον ήταν ο καλύτερος finger snapper (αυτός που χτυπάει τα δάχτυλά του στον ρυθμό) όλων των εποχών!

Μετά το Όσκαρ της με το Σε έναν καλύτερο κόσμο, η Δανή Σουζάνε Μπέερ επανήλθε με μια καρτποσταλική ιστορία αγάπης, το ανελέητα ρομαντικό Love is all you Need (ο εμπορικά ρισκέ πρωτότυπος τίτλος είναι Η φαλακρή κομμώτρια), γυρισμένο κυρίως στο ονειρικό Σορέντο, που ανυψώνεται χάρη στην ψυχραιμία του Πιρς Μπρόσναν σε έναν ρόλο χήρου με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, και την αξιοπρέπεια της Τρίνε Ντίρολμ.

Με χαμηλό το βαρομετρικό σε εκπλήξεις και σταρ, ο Φίνιξ ήταν ο μοναδικός που συζητήθηκε για την ακαταλαβίστικη συμπεριφορά του στη συνέντευξη Τύπου, και ο Ζακ Έφρον εκείνος που επευφημήθηκε περισσότερο από τους φαν, παρότι, μετά την ταινία του Λι Ντάνιελς που είδαμε στις Κάννες, συνεχίζει την καλομελετημένη απόδραση από την εικόνα του, με τη συμμετοχή του στο αναιμικό αγροτικό μελόδραμα του ιρανικής καταγωγής Ραμίν Μπαράνι, At any price. Τα κοριτσάκια που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του έξω από την επίσημη προβολή της ταινίας, στην οποία ξεχωρίζει ο Ντένις Κουέιντ, προφανώς έχουν κολλήσει στο πόστερ του High School Musical, κάτι που πιστοποιεί πως δυο φεστιβαλικές ταινίες στη σειρά δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτόματη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ειδικά όταν έχεις υπάρξει κομμάτι μιας βιομηχανίας που σκοπό έχει να καρφώσει ανεξίτηλες εικόνες ανέμελης ομορφιάς σε νέα παιδιά.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ