Κρυφές πόρτες στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών πιστεύεται πως οδηγούν στο χώρο ανάπαυσης της βασίλισσας Νεφερτίτης. Ο Βρετανός αρχαιολόγος Δρ Nicholas Reeves, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη σε ακτινογραφίες υψηλής ανάλυσης των τοιχωμάτων του θαλάμου ταφής του βασιλιά Τουταγχαμώνα στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι ακτινογραφίες έχουν αποκαλύψει δύο κρυμμένες εισόδους πίσω έναν τοίχο του τάφου.
Η μία πόρτα φάνηκε πως οδηγεί σε μια αποθήκη και η άλλη πόρτα φαίνεται πως είναι μια συνέχεια του νεκρικού θαλάμου του Τουταγχαμώνα. Ο Δρ Reeves πιστεύει ότι η δεύτερη πόρτα μπορεί να οδηγεί στον τάφο του Νεφερτίτης. Αν ο επιστήμονας έχει δίκιο, ένας ανεκτίμητος θησαυρός πιο μαγευτικός ακόμα και από τον τάφο του Τουταγχαμών περιμένει να ανακαλυφθεί.
Ο Δρ Reeves έγραψε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα: "Η ενδελεχής και πολύμηνη μελέτη και αξιολόγηση των ακτινογραφιών του θαλάμου ταφής του βασιλιά Τουταγχαμώνα έχει αποφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα: έχουμε ενδείξεις για δύο άγνωστες μέχρι τώρα πόρτες, ένα σύνολο δωματίων πίσω από ένα διαχωριστικό τοίχωμα και τα δύο φαινομενικά ανέγγιχτα από την αρχαιότητα. Οι ενδείξεις είναι εντυπωσιακές. "
Το ασυνήθιστα μικρό μέγεθος και το σχήμα του πλουσιοπάροχα επιπλωμένου ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμώνα είχε προβληματίσει τους αρχαιολόγους από την ανακάλυψή του το 1922, από τον Howard Carter. Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας προθάλαμος, παρά ένας κατάλληλος τάφος για ένα βασιλιά. Ο Δρ Reeves δείχνει ότι χτίστηκε ως μια προέκταση σε έναν άλλο τάφο που ίσως ανήκει στη βασίλισσα Νεφερτίτη. Κι αν οι υποθέσεις του Δρ Reeves είναι λανθασμένες; «Αν δεν βγω σωστός, δεν πειράζει» δηλώνει. «Αν όμως βγω σωστός, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον. Ειδικά για τους Αιγυπτιολόγους». Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν εκφέρει ακόμα γνώμη για την ανακάλυψη του Δρ Reeves.
Ο τάφος του Τουταγχαμώνα ανακαλύφθηκε από τον Άγγλο αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, και άνοιξε για το κοινό τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Ήταν ο πιο ασύλητος αιγυπτιακός τάφος που ανακαλύφθηκε ποτέ ο οποίος περιείχε αριστουργήματα. Κοντά στα 2.000 αντικείμενα βρέθηκαν, και χρειάστηκαν οι αρχαιολόγοι πάνω από εννιά χρόνια για να τα καταγράψουν. Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμή της λατρείας του Θεού Ατόν . Η Νεφερτίτη και ο σύζυγος της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα). Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για το μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη». Είχε πολλούς τίτλους. Για παράδειγμα, στο χώρο λατρείας Καρνάκ βρέθηκαν οι επιγραφές: η Κληρονόμος, η Αγαπητή, Κυρά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Σύζυγος του Μεγάλου Βασιλιά, Κυρά των Δύο Χωρών και άλλες. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου. Η προτομή της είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Η φιλοτέχνησή του αποδίδεται στον γλύπτη Τούθμωσι και βρέθηκε στο εργαστήριό του. Η κατασκευή της προτομής δείχνει χαρακτηριστικά την κατανόηση που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις διαστάσεις του ανθρώπινου προσώπου.
σχόλια