Πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ξεκινά το Βρετανικό Μουσείο, υλοποιώντας μια ιδέα του νέου του διευθυντή (ανέλαβε πριν μερικούς μήνες) Γερμανού Hartwig Fischer.

 

«Προσφέρουμε σε όλα τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο - ανακοίνωσε ο Fischer - ένα πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικών σχέσεων», στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μαθητές σε εργαστήρια και σε σεμινάρια για να μάθουν την ιστορία του φύλου και την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας μέσα από τους αιώνες , χρησιμοποιώντας μουσειακά αντικείμενα για την ανάλυση σύγχρονων θεμάτων και αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο θέμα σε έναν προστατευμένο χώρο. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συζητήσουν για τον ερωτισμό και την πορνογραφία, την ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία και την εικόνα του σώματος, με τη βοήθεια των πολύτιμων ιστορικών εκθεμάτων του μουσείου, από την αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα, τη Μεσοποταμία, και την Ιαπωνία, αλλά και τους πολιτισμούς των Αζτέκων και της Κίνας.

 

Ο πρώτος Γερμανός στην κορυφή ενός μεγάλου πολιτιστικού θεσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει ότι αυτή η πρωτότυπη ιδέα «είναι ένας τρόπος για την επέκταση της αποστολής των μουσείων σε σχέση με τον πολίτη και μια ευκαιρία «να μιλήσουμε για την σεξουαλικότητα στο πλαίσιο των έργων τέχνης που υπάρχουν εδώ και χιλιετίες».

 

Η πρόταση του Fischer έγινε δεκτή με ενδιαφέρον από τις σχολικές αρχές και έλαβε άμεση υποστήριξη και από τον νέο διευθυντή του Victoria & Albert Museum, ο οποίος θα  εγκρίνει παρόμοιες πρωτοβουλίες με τη δική του συλλογή.