Το Βρετανικό Μουσείο απομάκρυνε την προτομή του ιδρυτή του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων, δηλώνοντας πως θέλει να αντιμετωπίσει τους δεσμούς του με την αποικιοκρατία. 

 

Ο Χάρτβιγκ Φίσερ, διευθυντής του ιδρύματος, αποκάλυψε πως το γλυπτό στο οποίο αποτυπώνεται η μορφή του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν βρίσκεται σε ασφαλές σημείο μαζί με αντικείμενα που εξηγούν το έργο του στο πλαίσιο της βρετανικής αυτοκρατορίας. Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο Φίσερ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν πρέπει να κρύψουμε τίποτα» και ότι η γνώση λειτουργεί θεραπευτικά.

 

Σύμφωνα με τους επιμελητές του μουσείου η απόφαση οφείλεται, σε έναν βαθμό, και στο κίνημα Black Lives Matter που πυροδοτήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ τον Μάιο.

 

Ο Σλόαν, που είχε γεννηθεί στην Ιρλανδία το 1660, χρηματοδότησε εν μέρει τη συλλογή του από φυτείες ζάχαρης στη Τζαμάικα με σκλάβους. Τα αντικείμενα του αποτέλεσαν την αφετηρία γι αυτό που αργότερα έγινε το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον Φίσερ «η αφοσίωση στην αλήθεια» είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας, ώστε να ξαναγράψουμε την κοινή, περίπλοκη και, μερικές φορές, πολύ οδυνηρή ιστορία μας». Παράλληλα εκτίμησε ότι η σχέση του Σλόαν με τη δουλεία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα γι' αυτό και πως ο ιδρυτής του Βρετανικού Μουσείου αποκαθηλώθηκε για να έρθει στο προσκήνιο.

 

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει πολλή δουλειά, επιτάχυνε και διεύρυνε το έργο του πάνω στη δική του ιστορία, την ιστορία της αυτοκρατορίας, την ιστορία της αποικιοκρατίας και την ιστορία της δουλείας. Είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά πρέπει να κατανοήσουμε τη δική μας ιστορία».

 

Προς τιμή του Σλοάν, που παντρεύτηκε μία πλούσια κληρονόμο της φυτείας ζάχαρης, υπάρχει πλατεία με το όνομά του στο Λονδίνο. Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για τον ιδρυτή του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αναστοχασμού πάνω στην έννοια της φυλής που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ.

 

Τον Ιούλιο, διαδηλωτές στο Μπρίστολ, αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον. Στη συνέχεια το μετέφεραν από το κέντρο της πόλης και το πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian