«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης

«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Οι δύο όψεις μεσοκυκλαδικής οφθαλμοπρόχου του δίχρωμου ρυθμού με παράσταση δελφινιών σε θαλάσσιο βυθό.
0ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015
ένας Ρώσος μεγιστάνας, ο Γεβγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, μιας διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας, υπέγραψε με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία συμφωνία υποστήριξης των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που διευθύνει ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας.

Οι ανασκαφές, που διαρκούν περίπου μισό αιώνα, έχουν φέρει στο φως πολλά και μοναδικά δείγματα αρχαίας τέχνης και πολιτισμού. Η συνδρομή του Ρώσου μεγιστάνα έφτασε σε μια στιγμή που η αποκάλυψη και αποκατάσταση των θησαυρών του μινωικού πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο ήταν κρίσιμη και η οικονομική «ένεση» απαραίτητη: με την ενίσχυσή του ξεκίνησε η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του τριώροφου οικοδομήματος Ξεστή 4.

Η έκθεση θα συμπεριλάβει 210 αρχαία έργα και σύνολα, τρία γύψινα εκμαγεία και δύο προπλάσματα κτιρίων του Ακρωτηρίου της Αρχαίας Θήρας. Σύμφωνα με τον Χρήστο Ντούμα, σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί συνολικά η ιστορία των ανθρώπων του πολιτισμού του αρχιπελάγους, με την πλειονότητα των αντικειμένων να προέρχεται από τις αποθήκες.

Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης

Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι θα είναι ο χορηγός της έκθεση «Θησαυροί του Ακρωτηρίου», που θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν από τις 20 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του έτους Ρωσία - Ελλάδα 2021, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κοινή ιστορία των δυο χωρών, με έναν πολιτισμό 3.700 ετών να ταξιδεύει πρώτη φορά εκτός Ελλάδας.

Το Ακρωτήρι, «τόπος εφάμιλλο της Ακρόπολης των Αθηνών» κατά τον αρχαιολόγο Χρήστο Ντούμα, και τα ευρήματά του θα έχουν την τιμητική τους ως πρεσβευτές της χώρας μας στη Ρωσία με αυτή την έκθεση. Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη χώρα, ενώ πρόκειται και για την πρώτη περιοδική έκθεση στο εξωτερικό με αποκλειστικό θέμα τα αριστουργήματα του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Θα παρουσιαστούν, επίσης, για πρώτη φορά στο κοινό αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Μερική άποψη της νοτιοδυτικής γωνίας της Ξεστής 4, οι εξωτερικοί τοίχοι της οποίας ήσαν εξ ολοκλήρου από πελεκητούς τόφφους.

Η έκθεση θα συμπεριλάβει 210 αρχαία έργα και σύνολα, τρία γύψινα εκμαγεία και δύο προπλάσματα κτιρίων του Ακρωτηρίου της Αρχαίας Θήρας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ντούμα, σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί συνολικά η ιστορία των ανθρώπων του πολιτισμού του αρχιπελάγους, με την πλειονότητα των αντικειμένων να προέρχεται από τις αποθήκες, όπως και η κατανόηση του προϊστορικού Αιγαίου αλλά και των μοναδικών επιτευγμάτων του.

«Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαιότητας που σώζονται στο νησί της Σαντορίνης, καθώς θάφτηκαν κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας μετά από ηφαιστειακή έκρηξη. Τοιχογραφίες, κεραμικά και αντικείμενα που μαρτυρούν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης του πολιτισμού του Αιγαίου θα παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό για πρώτη φορά, ενώ μερικά δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα» αναφέρει το Μουσείο Πούσκιν.

Ένα σημαντικό σύνολο που θα παρουσιαστεί στην έκθεση θα είναι αυτό που προέρχεται από τη λεγόμενη «Οικία των Θρανίων», η οποία ανασκάπτεται συστηματικά κατά τα τελευταία πέντε έτη με τη χορηγία Κασπέρσκι και, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, είναι χώρος με συμβολικό περιεχόμενο για την κοινότητα και συνδέεται με τις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις δοξασίες των κατοίκων του Ακρωτηρίου.

Η μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης θα γίνει από τον διευθυντή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, Χρήστο Ντούμα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο ίδιος έχει καταρτίσει το κυρίως μέρος του καταλόγου των έργων που θα παρουσιαστούν, ενώ ο μουσειογραφικός σχεδιασμός θα γίνει από το Μουσείο Πούσκιν, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Μεγάλος κωνικός πίθος. Η διακόσμησή του με υδροχαρή φυτά (καλάμια) πιθανώς υποδηλώνει την χρήση του για αποθήκευση νερού.
«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Εισηγμένος τετράωτος πίθος με χαμηλό λαιμό, χοανοειδές στόμιο και επίπεδη βάση. Η μεγάλη, κύρια, διακοσμητική ζώνη στον ώμο κοσμείται με μεγάλους ρόδακες ανάμεσα στις λαβές, ενώ από τις πυκνές ταινίες του κάτω μέρους οι δύο συνδέονται με μικρά φύλλα σαν σε απομίμηση κλαδιού μυρτιάς
«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής του λεγόμενου «τύπου Πλαστηρά», ελλιπές κατά το κεφάλι και τους άκρους πόδες: πρόσθια και οπίσθια όψη.
«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Πρώιμη μαστοπρόχους σφαιρικού σχήματος του δίχρωμου ρυθμού με παράσταση χελιδονιών.

Ο μεγιστάνας της κυβερνοασφάλειας και η αγάπη για τη Σαντορίνη

Ερωτευμένος με τη Σαντορίνη και την απίστευτη ομορφιά της, ο Κασπέρσκι, συχνός επισκέπτης του νησιού, είχε απογοητευτεί από την επίσκεψή του στον υπό μερική λειτουργία αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, έτσι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των μοναδικών ευρημάτων και τη συνέχιση των ανασκαφών.

Με προσωπική περιουσία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ο Κασπέρσκι ίδρυσε την εταιρεία του Kaspersky Lab το 1997, αφού ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 είχε ασχοληθεί με το λεγόμενο «κακόβουλο λογισμικό». Σήμερα πρόκειται για ένα από τα πλέον αποδεκτά πρόσωπα στον χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, με τις επιχειρήσεις του να απασχολούν 4.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας από ψηφιακές απειλές.

Με ένα επαγγελματικό παρελθόν συνδεδεμένο με τον ρωσικό στρατό και τον ίδιο να έχει λάβει την εκπαίδευσή του σε ένα τεχνικό κολέγιο που χρηματοδοτήθηκε από την KGB, βρέθηκε πολλές φορές σε διαμάχες σχετικά με το αν χρησιμοποιεί τη θέση του για να προωθήσει τα ρωσικά κυβερνητικά συμφέροντα, επιχειρώντας την απόσπαση πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισχυρισμοί για αμφισβητήσιμες σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα ξεκίνησαν αφότου το πελατολόγιό του ανοίχτηκε και στην Αμερική. Ο Κασπέρσκι αποκαλεί όλες αυτές τις θεωρίες «ψυχροπολεμική παράνοια», τονίζοντας σε κάθε δήλωσή του ότι η εταιρεία του δεν κλήθηκε ποτέ να παραβιάσει λογισμικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.

«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι σε ομιλία του στο Kaspersky Security Analyst Summit του 2019 στη Σινγκαπούρη. Φωτο: Suhaimi Abdullah/Getty Images

Ο Κασπέρσκι δεν μοιάζει με μεγιστάνες του είδους του. Αυτοδημιούργητος, από μεσαίο κοινωνικό στρώμα, με πατέρα μηχανικό και μητέρα αρχειοφύλακα, κάτοικος Μόσχας, ως παιδί είχε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και ασχολούνταν με αυτά ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο του, ενώ παράλληλα κέρδιζε σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Εκεί ήταν που προσήλκυσε την προσοχή των καθηγητών της Σχολής Κολμογκόροβ, μιας σχολής για προικισμένα παιδιά με «μαθηματικό μυαλό» υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Μόσχας.

Ο Κασπέρσκι ανατράφηκε μέσα στην καρδιά του Ινστιτούτου Κρυπτογραφίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής από τα 16 του χρόνια, έμαθε να είναι κρυψίνους και να περνά απαρατήρητος, χαρακτηριστικό που διατηρεί μέχρι σήμερα, που κρατά τον κόσμο στα χέρια του, μαζί φυσικά με τα λογισμικά και τους κώδικες των μεγαλύτερων εταιρειών των πελατών του. Δουλεύει απομονωμένος, ενώ τον περιστοιχίζουν οι μεγαλύτεροι και πιο διάσημοι χάκερ στον κόσμο, που πέρασαν από προσωπική συνέντευξη μαζί του πριν προσληφθούν και είναι τα επίλεκτα μέλη της περίφημης GREAT (Global Research and Expert Analysis Team) με έδρα τη Μόσχα και πελάτες στα πέρατα της γης.

Η περιπέτειά του στον κόσμο της διαδικτυακής ασφάλειας ξεκίνησε το 1989, όταν ένας ιός χτύπησε τον υπολογιστή του. Ο Κασπέρσκι, αντί να σώσει τα αρχεία του, έσωσε τον ιό, αναλύοντας τα δεδομένα, πράγμα που επανέλαβε με θρησκευτική προσήλωση χιλιάδες φορές μέχρι να βρει τη λύση και να κάνει την εμφάνισή του και τα πρώτα του βήματα στη νεοφυή τότε αγορά hardware και software. Οι επιχειρήσεις του άνθησαν και σήμερα η Kaspersky Lab είναι ο κατεξοχήν «βοηθός» εταιρειών στο κυνήγι των δραστών εγκλημάτων που σχετίζονται με το Διαδίκτυο.

Συχνά, όταν τον ρωτούν, αποκαλύπτει ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει την εταιρεία του στον πιο αξιόπιστο όμιλο παροχής ασφάλειας που, κατά τη γνώμη του, είναι αυτή που θα επιφέρει την παγκόσμια ειρήνη.

«Θησαυροί του Ακρωτηρίου»: Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης Facebook Twitter
Η είσοδος του Μουσείου Πούσκιν στη Μόσχα. Φωτο: EPA
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας ξεχωριστός Κυκλαδίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ένας ξεχωριστός Κυκλαδίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Δρ. Ιωάννης Δ. Φάππας, Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, γράφει για την ανδρική μορφή «κυνηγού» ή «πολεμιστή» που εκτίθεται στη συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Μουσείου.
THE LIFO TEAM
Τι μας μαθαίνει σήμερα η κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι μας μαθαίνει σήμερα η κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού;

Οι αιτίες της καταστροφής και οι συγκρίσεις με την εποχή μας εξαιτίας της πανδημίας: Μιλούν στη LiFO η βραβευμένη αρχαιολόγος Ντόρα Βασιλικού και ο αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Αντώνης Κοτσώνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σοφία Σλήμαν: Η ζωή και η δράση της συζύγου του Ερρίκου Σλήμαν

Σαν Σήμερα / Σοφία Σλήμαν: Η ζωή και η δράση της συζύγου του Ερρίκου Σλήμαν

Η δεύτερη σύζυγος του αρχαιολόγου που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες βρέθηκε στο πλάι του από πολύ μικρή ηλικία και μετά τον θάνατό του συνέχισε να προβάλλει το έργο του. Πέθανε σαν σήμερα, το 1932.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα άδυτα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο θησαυρός του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Μια ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές χειρογράφων, παλαιτύπων και μικροφίλμ που σκιαγραφούν την ελληνική τυπογραφία, την ιστορία του βιβλίου αλλά και τους κώδικες της Παλαιογραφίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM
Η ζωή και ο θάνατος στην ΟΘωμανική Κρήτη

Ιστορία μιας πόλης / Η ζωή και ο θάνατος στην Οθωμανική Κρήτη

Πώς ήταν να πεθαίνεις ως μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος στην Οθωμανική Κρήτη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Αντώνη Αναστασόπουλο για τις μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες στην Κρήτη και τη σημασία τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Περικεφαλαίες με φτερά και κολάν: Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Η LiFO παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εικόνες και σχέδια που μαρτυρούν τη μόδα στις κρατικές στολές ανάλογα με τη χρονιά, τη νοοτροπία της διακυβέρνησης και το σώμα που υπηρετούσε κάποιος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αντώνη Κοτσώνα για την αρχαία πόλη στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο, θεωρήθηκε τόπος γέννησης του Δία από τον Ησίοδο, πολέμησε επανειλημμένως εναντίον της Κνωσού, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά κατάφερε και ανέκαμψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Ανταπόκριση από την Αλεξάνδρεια / Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Το αξιέπαινο έργο της ανακαίνισης από το Ίδρυμα Ωνάση της Οικίας του Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια δεν αποσκοπεί σε μια απλή αναπαράσταση μιας μνήμης αλλά στην απόδοση της καθημερινότητας του ποιητή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

Ιστορία μιας πόλης / ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

150 περίπου χρόνια πριν, ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων, που επιβιώνει και προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές, και ζει μέχρι και σήμερα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ