Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
O Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκελμπεργκ αποκάλυψε ότι έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των εννέα αυγών Φαμπερζέ.

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ;

0

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, πεθαίνει αυτοεξόριστος στη Λωζάνη της Ελβετίας ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ο καλλιτέχνης κοσμηματοποιός που κατάφερε να σαγηνεύσει τσάρους, εστεμμένους, μεγιστάνες αλλά και πληβείους, δημιουργώντας... αυγά, πασχαλινά αυγά, των οποίων τα πολύτιμα υλικά απογείωνε η αχαλίνωτη φαντασία του.


Ο νεαρός Πέτερ Καρλ, αφού σπούδασε  στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης στη Γερμανία και στην Εμπορική Σχολή Schloss του Παρισιού, επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη το 1872, σε ηλικία 26 ετών, για να αναλάβει το χρυσοχοείο που ο πατέρας του Γκιστάβ είχε ιδρύσει από το 1842.


Ο Φαμπερζέ δεν θα αργήσει να ξεχωρίσει και να γίνει περιζήτητος στις ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές. Από το εργαστήριό του, όπου πρωτοστατούσε ο Ελβετός τεχνίτης Φρανσουά Μπερμπάουμ, έβγαιναν κομψοτεχνήματα εμπνευσμένα από την εποχή του Λουδοβίκου ΙΣΤ', για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούσε πολύτιμα μέταλλα και σπάνιους λίθους.


Ο Γάλλος, Ουγενότος στην καταγωγή, δεν περιοριζόταν στη δημιουργία κοσμημάτων – πώς θα μπορούσε εξάλλου. Ρολόγια, μινιατούρες, αγαλματίδια, κύπελλα, μουσικά κουτιά, ήταν μόνο λίγα απ' όσα είχε σχεδιάσει για μερικούς από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του.

Φαίνεται απίθανο να ξαναποκτήσει ο κόσμος έναν κοσμηματοπώλη όπως ο Καρλ Φαμπερζέ. Αυτά τα αντικείμενα φαντασίας που έφτιαξε δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.


Δεδομένης της τεράστιας φήμης του Οίκου Φαμπερζέ, ο οποίος σταδιακά θα φτάσει να απασχολεί 500 υπαλλήλους και να διαθέτει αυτόνομα εργαστήρια στη Μόσχα, στην Οδησσό, στο Κίεβο και στο Λονδίνο, ο τσάρος Αλέξανδρος Γ' θα απευθυνθεί στον Φαμπερζέ το 1884, θέλοντας να προσφέρει ως δώρο ένα πασχαλινό αυγό στη σύζυγό του, Μαρία Φεοντόροβνα, παρακινημένος από το γεγονός ότι σε παιδική ηλικία είχε μαγευτεί από ένα αυγό που ανήκε στη θεία της, πριγκίπισσα Vilhelmine Marie της Δανίας.

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινένιο μενταγιόν-αυγό ήταν η τελευταία έκπληξη που έκρυβε η «Κότα», στοιχεία που σήμερα έχουν χαθεί.


Το χρυσό αυγό –γνωστό σήμερα με το όνομα «Κότα»– θα προσφερθεί την 1η Μαΐου 1885 στην τσαρίνα, η οποία θα εντυπωσιαστεί από το «συνηθισμένο» άσπρο αυγό, το κέλυφος του οποίου ήταν καλυμμένο από σμάλτο, ενώ στον χρυσό του «κρόκο» κρυβόταν μια κότα από πλατίνα και χρυσό. Μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινένιο μενταγιόν-αυγό ήταν η τελευταία έκπληξη που έκρυβε η «Κότα», στοιχεία που σήμερα έχουν χαθεί.


Ο ενθουσιασμός της Μαρίας θα χρίσει μέσα σε έξι εβδομάδες τον Φαμπερζέ προμηθευτή του αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας και ο κοσμηματοποιός θα αναλάβει να δημιουργεί ένα νέο αυγό κάθε Πάσχα για την τσαρίνα. Με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μόνο περιορισμό τη μοναδικότητα κάθε αυγού, το οποίο επιπροσθέτως έπρεπε να περιέχει μια έκπληξη, ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ θα δημιουργήσει αριστουργήματα.


Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γ', την 1η Νοεμβρίου 1894, ο γιος του Νικόλαος Β' θα συνεχίσει να προσφέρει από ένα αυγό Φαμπερζέ στη σύζυγό του Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα και στη μητέρα του, αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα, μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.


Σύμφωνα με τα αρχεία της οικογένειας Φαμπερζέ, συνολικά δημιουργήθηκαν 50 αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά και η φήμη τους υπήρξε τόσο μεγάλη, που παρόμοια παράγγελναν επιφανείς πελάτες του οίκου, συμπεριλαμβανομένων της Δούκισσας του Μάρλμπορο , της οικογένειας Ρότσιλντ και των Γιουσόποφ.

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Duchess of Marlborough's Easter Egg, 1902.
Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
«Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου», 1916.


Την άνοιξη του 1916, ο τσάρος Νικόλαος Β' θα προσφέρει στη μητέρα του το πασχαλινό αυγό «Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου». Ιδιαίτερα λιτό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι το τελευταίο αυγό που θα λάβει η τσαρίνα και το μόνο που θα μπορέσει να πάρει μαζί της στο εξωτερικό, πριν ξεσπάσει η Οκτωβριανή Επανάσταση.


Το «Karelian Birch», το αυγό που επρόκειτο να παραδοθεί στον τσάρο το 1917, ολοκληρώθηκε μετά την παραίτησή του στις 15 Μαρτίου 1917. Το τιμολόγιο που θα στείλει στον Νικόλαο Β' ο Φαμπερζέ στις 25 Απριλίου θα απευθύνεται στον «κύριο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ». Μετά την εξόφλησή του, το αυγό θα σταλεί στο παλάτι του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς, αυτός όμως θα φύγει πριν από την παραλαβή του. Το πολύτιμο αντικείμενο θα παραμείνει εκεί και θα κλαπεί μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.


Οι μπολσεβίκοι θα εθνικοποιήσουν τα εργαστήρια και την περιουσία των Φαμπερζέ και η εταιρεία θα κλείσει. Τον Σεπτέμβριο του 1918, ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ θα διαφύγει μεταμφιεσμένος σε διπλωματικό ταχυδρόμο. Τα βήματά του θα τον οδηγήσουν στη Ρίγα, στη Γερμανία και τέλος στη Λωζάνη, όπου το 1820 θα πεθάνει πάμφτωχος από καρδιακή προσβολή, έχοντας πρώτα παραδοθεί σε μια ανείπωτη θλίψη. Αργότερα, η τέφρα του θα μεταφερθεί, μαζί με της συζύγου του, Αυγούστας, που πέθανε το 1925, στο κοιμητήριο Grand Jas στις Κάννες της Γαλλίας από τον γιο του Ευγένιο.

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Coronation Easter Egg, 1897.


Πίσω στην πατρίδα του, τα κομψοτεχνήματά του έπεσαν στα χέρια ανθρώπων που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν την αξία τους. Η επαναστατική κυβέρνηση άρχισε να τα πουλάει κοψοχρονιά, πρώτα στα καταστήματα της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα ίχνη πολλών από αυτά να έχουν χαθεί.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το ότι ήθελε να βοηθήσει με το κινητό του ιατρείο στην καταπολέμηση του τύφου, ένας Αμερικανός βαρελάς, ονόματι Αρμάνδος Χάμερ, κατάφερε να επιστρέψει στην Αμερική με 13 πασχαλινά αυγά, αγορασμένα από αγράμματους και ανίδεους επαναστάτες που τα είχαν κλέψει όταν κατέλαβαν τα ανάκτορα. Έχοντας αποκτηθεί σε ευτελείς τιμές, απέφεραν στον Χάμερ μυθικά ποσά, όταν μοσχοπουλήθηκαν σε συλλέκτες.

Από τα 69 γνωστά αυγά Φαμπερζέ, 57 σώζονται μέχρι σήμερα. Από τα 50 αυτοκρατορικά αυγά, 44 έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες τριών από τα έξι χαμένα. Δέκα από τα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά εκτίθενται στο Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλους θησαυρούς της αυτοκρατορικής οικογένειας, κατόπιν εντολής του Λένιν.


Τα υπόλοιπα αυγά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε φορά που κάποιο είναι διαθέσιμο προς πώληση, οι τιμές εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Μετά τη συλλογή που διαθέτει το Κρεμλίνο, ο  Malcolm Forbes ήταν εκείνος που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αυγών: συνολικά εννέα, μαζί με περίπου 180 άλλα δημιουργήματα του Φαμπερζέ.

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Rosebud Easter Egg, 1895.
Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Bay Tree Easter Egg, 1911.


Λίγο πριν η συλλογή του Forbes δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's τον Φεβρουάριο του 2004, αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέκελμπεργκ, ο οποίος, σε ντοκιμαντέρ του BBC Four το 2013, αποκάλυψε ότι είχε ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των εννέα αυγών Φαμπερζέ. Θεωρώντας ότι η συλλογή είναι σημαντική για τη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό, ο Βέκελμπεργκ ίδρυσε ιδιωτικό Μουσείο Fabergé στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2013.


Πολύτιμα για τους λάτρεις της τέχνης αλλά και κομμάτι, πλέον, της λαϊκής κουλτούρας, τα αυγά Φαμπερζέ πρωταγωνιστούν παντού: σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ αλλά και σε επεισόδια του «Scooby Doo», στο «Peaky Blinders» και στους «Simpsons». Εξάλλου, όπως είπε ο ποιητής και κριτικός τέχνης σερ Σάρβερ Σίτγουελ: «Φαίνεται απίθανο να ξαναποκτήσει ο κόσμος έναν κοσμηματοπώλη όπως ο Καρλ Φαμπερζέ. Αυτά τα αντικείμενα φαντασίας που έφτιαξε δεν πρόκειται να ξαναγίνουν».

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Lilies-of-the-Valley Easter Egg, 1898.
Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ; Facebook Twitter
Renaissance Easter Egg, 1894.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 24.9.2020

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή

Ο σκελετός αποτελείται από οστά από τουλάχιστον οκτώ άσχετους άνδρες και γυναίκες - Το παλαιότερο κομμάτι είναι από άνθρωπο που πέθανε σχεδόν πριν από 4.445 χρόνια
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM