Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια Facebook Twitter
Επιταχύνεις το βήμα σου, όσο μπορείς, αναπτερωμένη, σπεύδοντας να συναντήσεις αυτούς τους θρυμματισμένους κίονες (ελάχιστοι έχουν σωθεί, είναι η αλήθεια) που κατάφεραν, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, να επιβιώσουν μέσα στους αιώνες, αγναντεύοντας αγέρωχοι το Αιγαίο από την άκρη μιας βραχώδους λοφοσειράς.
0

ΠΟΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ διασχίσεις τον χρόνο και να φτάσεις στην ομηρική εποχή; «Αυτόν τον στενό, βραχώδη κόρφο γης, την Καρθαία, δεν θα την άλλαζα ούτε με την ίδια τη Βαβυλώνα», γράφει ο Πίνδαρος στον τέταρτο παιάνα του. Χρειάζεται να περπατήσει κανείς τουλάχιστον δύο ώρες για να φτάσει στην αρχαία Καρθαία, αν όμως το επιχειρήσει, θα κατανοήσει αβίαστα τον ενθουσιασμό του αρχαίου ποιητή.

Η διαδρομή απαιτεί γερά πόδια, πέδιλα ορειβασίας, ένα καπέλο και πολύ νερό. Κατά τα άλλα, για όσους αγαπούν την πεζοπορία δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Η λιθοδομή πάνω στην οποία κινείται το μονοπάτι είναι η ίδια από την αρχαιότητα. Αν ξεκινήσει κανείς από την Ιουλίδα θα χρειαστεί έξι ώρες, αλλά μπορεί να ακολουθήσει το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής και τότε θα χρειαστεί το ένα τρίτο του χρόνου (διαδρομή με σήμανση «3»).

Την πρώτη φορά δεν γνωρίζεις τι σε περιμένει και προχωράς στωικά, προσεκτικά, ελπίζοντας να τα καταφέρεις σώος και αβλαβής. Σε κάποια στροφή, ανυποψίαστη και κουρασμένη, αντικρίζεις από μακριά τα σπαράγματα της αρχαίας πόλης και τότε ανανεώνεται ως διά μαγείας εντός σου η αίσθηση του χρόνου. Επιταχύνεις το βήμα σου, όσο μπορείς, αναπτερωμένη, σπεύδοντας να συναντήσεις αυτούς τους θρυμματισμένους κίονες (ελάχιστοι έχουν σωθεί, είναι η αλήθεια) που κατάφεραν, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, να επιβιώσουν μέσα στους αιώνες, αγναντεύοντας αγέρωχοι το Αιγαίο από την άκρη μιας βραχώδους λοφοσειράς.

Περιδιαβαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι δύο πράγματα μου έκαναν περισσότερο εντύπωση. Το πρώτο ήταν η πρωτοφανής αίσθηση μιας απόλυτα αρμονικής συνύπαρξης φύσης και πολιτισμού. Το δεύτερο ήταν η ανέμελη ευαλωτότητα των μνημείων.

Αυτό το ονειρικό μέρος που σε περιμένει όταν ολοκληρώσεις τη διαδρομή είναι η ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας, μίας από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη της Κέας, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, η οποία κατοικήθηκε από το τέλος της γεωμετρικής εποχής έως την ύστερη αρχαιότητα. 

Έφτασες στον προορισμό σου... Ανυπομονείς να σκαρφαλώσεις στον λόφο με τα αρχαία. Πρώτα, όμως, επιβάλλεται μια καθαρτική βουτιά στη θάλασσα. Υπάρχουν δύο παραλίες, οι μικρές και οι μεγάλες Πόλες, υπέροχες και σχετικά ερημικές. Μετά το μπάνιο, ανανεωμένη ανηφορίζεις προς εξερεύνηση των κτισμάτων και των διάσπαρτων λίθων. Στο χαμηλότερο και πλησιέστερο προς τη θάλασσα επίπεδο βρίσκεται ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (530 π.Χ.). Κατασκευάστηκε κυρίως από τοπικό γκρίζο ασβεστόλιθο και έχει πρόναο με έξι κίονες, από τους οποίους μόνο ίχνη είναι πλέον ορατά πάνω στον στυλοβάτη.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Facebook Twitter
Υπάρχουν δύο παραλίες, οι μικρές και οι μεγάλες Πόλες, υπέροχες και σχετικά ερημικές.
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια Facebook Twitter
Χαμηλά στη νότια πλαγιά της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, ελληνιστικών χρόνων.

Στο ανώτερο επίπεδο βρίσκεται ένας μικρότερος ναός (περ. 500 π.Χ.), ο οποίος ήταν πιθανώς αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Αθηνάς. Χαμηλά στη νότια πλαγιά της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, ελληνιστικών χρόνων.

Περιδιαβαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι δύο πράγματα μου έκαναν περισσότερο εντύπωση. Το πρώτο ήταν η πρωτοφανής αίσθηση μιας απόλυτα αρμονικής συνύπαρξης φύσης και πολιτισμού. Το δεύτερο ήταν η ανέμελη ευαλωτότητα των μνημείων. Έχουμε συνηθίσει να συναντάμε οτιδήποτε αρχαίο μέσα από περιφράξεις, περιορισμούς και εισιτήρια. Δικαίως παίρνουμε τα μέτρα μας, δεν είναι λίγοι οι βάνδαλοι που τα έχουν λεηλατήσει στο παρελθόν. Όμως για μια φορά, το να συναντάς θεσπέσια ερείπια που σου προσφέρονται χωρίς προφυλάξεις, χωρίς διαπραγματεύσεις, σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο να κολυμπάς κάτω από μια αρχαία ακρόπολη είκοσι πέντε αιώνων και μετά να κάθεσαι πάνω στους σκόρπιους λίθους, μέσα στις βελανιδιές, αυτό πραγματικά προσδίδει στην επίσκεψη μια άλλη διάσταση αισθητικής συγκίνησης.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ