Όχι, δεν βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ακόμα)

Facebook Twitter
14

Επειδή τα δημοσιεύματα για την δήθεν ανεύρεση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη Σερρών έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως, και επειδή οι ευσεβείς πόθοι δυστυχώς δεν συνιστούν επιστημονική απόδειξη, αναπαράγω εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα για το θέμα το Υπουργείο Πολιτισμού. 

"Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.
Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη."

*UPDATE*

H ανασκαφέας κ. Αικατερίνη Περιστέρη επίσης αντικρούει την είδηση περί εύρεσης του τάφου του Αλέξανδρου. Περισσότερα εδώ

Αρχαιολογία & Ιστορία
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Βουλγαρία

Πολιτισμός / Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε το ψυγείο ενός αρχαίου Ρωμαίου (να τι θα βρίσκαμε μέσα!)

Σε ανασκαφή στη Βουλγαρία ανακαλύφθηκε ένα αρχαίος ρωμαϊκός θάλαμος ψύξης, στον οποίο εντοπίστηκαν ακόμα και υπολείμματα φαγητού - Τώρα οι ερευνητές καλούνται να μαντέψουν και να αναδημιουργήσουν το τελευταίο γεύμα του ιδιοκτήτη του ψυγείου
NEWSROOM
Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Οι άνθρωποι που δεν αγάπησαν στη ζωή τους είναι μονίμως δυστυχείς»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Το μινωικό ανάκτορο στις Αρχάνες είναι συγκρίσιμο μόνο με την Κνωσό»

Η αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων μιλά για τις ανασκαφές στις Αρχάνες Ηρακλείου και αφηγείται στιγμιότυπα από το χρονικό της κοινής της ζωής με τον σύζυγό της, κορυφαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Κλεμμένοι θησαυροί, υπόγειες διαδρομές, κρυφά ημερολόγια και σκοτεινές συναλλαγές: Η ιστορία που έχει στρέψει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στη Βουβώνα, μια μικρή αρχαία πόλη ξεχασμένη για αιώνες σε μια βουνοκορφή της Τουρκίας, έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ, χωρίς να λείπει και το επιστημονικό ενδιαφέρον.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Τα μοναδικά στον κόσμο χρηστήρια ελάσματα, που βρέθηκαν σε μεγάλο αριθμό κατά τις ανασκαφές της Δωδώνης, πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Δία και τη Διώνη, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Μπήκαμε στον παλαιότερο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας και παρουσιάζουμε την ιστορία του αλλά και τη μεγάλη του σημασία στη σημερινή πραγματικότητα με αποκλειστικές φωτογραφίες και ιστορικές εικόνες-ντοκουμέντα από τις εν μέρει χαρακτηρισμένες διατηρητέες εγκαταστάσεις, τις οποίες οι σύγχρονοι Αθηναίοι αγνοούν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Αρχαιολογία / Ανακαλύπτοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό στον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mιζούρι στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, Μιχάλης Κοσμόπουλος, μας ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας μεσσηνιακής πόλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Αυτό που μετράει πλέον είναι ο τίτλος να είναι πολύ σημαντικός για να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα και ειδικά στο διαδίκτυο οπού οι διαφημίσεις αφήνουν και χρήμα χωρίς κόστος.Συνήθως υπερβολές κάνουν δημοσιογράφοι στις εφημερίδες που με βαρύγδουπους παραπλανητικούς τίτλους κατασκευάζουν "τεράστιες" ειδήσεις ... Τώρα όμως έχουν αναλάβει την κατασκευή και οι διάφοροι μπλόγκερς στο ίντερνετ που φθάνουν πολλές φορές στα άκρα... Παράδειγμα : Ανακοίνωση επιστημόνων : " κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την ανακάλυψη του φαρμάκου εναντίων του καρκίνου"¨Τίτλος μπλόγκς: " Ανακαλύφθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο !!!" Απάντηση επιστημόνων : " ΟΧΙ δεν καταλάβατε! απλά είναι μια ανακάλυψη που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον όπου θα υπάρξει η ολοκληρωτική του θεραπεία " Τίτλος μπλογκς: " Επιτεύχθηκε το ταξίδι στο μέλλον !!! "Απάντηση επιστημόνων (αγανακτισμένοι) : " άντε και πηδηχτείτε !!!" Τίτλος μπλογκς: " Επιστήμονες εξωθούν στην πορνεία μπλογκερς !!! "
Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι βρέθηκε ο τάφος αφού ο Μ. Αλέξανδρος ΔΕΝ πέθανε αλλά ζει και [συν]]βασιλεύει με τον Έλβις (άλλος αστικός μύθος περί δήθεν θανάτου).
Αν κατάλαβα καλά, δεν είναι η κ. Περιστέρη (η διευθύντρια της ανασκαφής και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων) η πηγή του προβλήματος, αλλά η διανομή μιας αστήρικτης είδησης, ή μάλλον προσδοκίας, που μάλιστα δεν την περιέχει παρά μόνον με απλή αναφορά του ονόματός της.
Το υπουργείο θα μπορούσε ίσως να ενημερώσει και την κυρία Περιστέρη, που, κόντρα σε κάθε επιστημονική δεοντολογία, αποδίδει σε ιστορικά πρόσωπα έναν τάφο που δεν έχει ακομη βρει;
Υπάρχει η ανακοίνωση της Περιστέρη στο 26ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, που έγινε φέτος την άνοιξη. Τότε απέδιδε το μνημείο στην Ρωξάνη (χωρίς να έχει βρει ακόμη τον τάφο). Ήταν θέμα χρόνου να γίνει παιχνίδι και με τα υπόλοιπα ονόματα.http://www.citypaper.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7/http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=475516
Μάλλον πρόκειται για το αθηναϊκό πολυανδρείο του 465 π.Χ. που ψάχνουν οι αρχαιολόγοι. Το αναφέρει και ο Πλούταρχος: "τροπαίοις δὲ παντοδαποῖς ἀναστέφονται καὶ λαφύροις· ὧν ἀγάλματα καὶ σύμβολα παρθενῶνες ἑκατόμπεδοι, νότια τείχη, νεώσοικοι,προπύλαια, Χερρόνησος, Ἀμφίπολις.
σε μια χωρα που βρισκεται σε εξαρση η συνομωσιολογια,καποιοι ειναι ικανοι για να ...τονωσουν το <<εθνικο>> ΄η το εθνικιστικο αισθημα των απελπισμενων να ντυσουν κανεναν και να τον παρουσιασουν σαν τον μαρμαρωμενο βασιλια που ξυπνησε και ηρθε να σωσει την χωρα απο την ...εβραιομασωνοσιονιστικομμουνιστικη συνομωσια!