Το εύρημα της ημέρας

Το εύρημα της ημέρας Facebook Twitter
54

Πλήθος υποχρεώσεων με κρατούν δυστυχώς μακριά από τη στήλη αυτό τον καιρό και δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω αναλυτικά διάφορα θέματα όπως είχα σκοπό. Παραδόξως όμως σκέφτηκα έναν τρόπο για συχνότερη επικοινωνία: θα δημοσιεύω όσο συχνότερα μπορώ μεμονωμένα ευρήματα (το ζητάει και ο τίτλος της στήλης) που κρίνω ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σημερινό, ή μάλλον τα σημερινά ευρήματα που παρουσιάζω.

Σκέφτηκα όμως να μην σας γράψω αμέσως περί τίνος πρόκειται αλλά να σας ρωτήσω, εν είδει γρίφου: τί νομίζετε ότι είναι τα εικονιζόμενα αντικείμενα;

 

 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο αν παρατηρήσετε καλά την εικόνα.

 

Το βραδάκι θα ανακοινώσω την απάντηση και βεβαίως κάποιο δώρο για όσους μάντεψαν σωστά :)

Αρχαιολογία & Ιστορία
54

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αθέατη ιστορία των κτιρίων του Μουσείου Μπενάκη

Ιστορία μιας πόλης / Η αθέατη ιστορία των κτιρίων του Μουσείου Μπενάκη

Από το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολωνάκι μέχρι το Μουσείο της οδού Πειραιώς και από το Μουσείο Παιχνιδιών στο Π. Φάληρο μέχρι την οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, τα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης ξεναγεί την Αγιάτη Μπενάρδου στα ιδιαίτερα κτίρια του που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κύλιξ του Μάκρωνα: μια ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης στοιχειώνει το ΜΕΤ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Κύλικα του Μάκρωνα: Μία ακόμα υπόθεση παράνομης απόκτησης αρχαιοτήτων στοιχειώνει το ΜΕΤ

Η αναγέννηση μιας κύλικας και οι τριγμοί στο Μet από την απόκτηση της συλλογής κεραμικών, ενώ μια αλυσίδα αρχαιοκάπηλων και εμπόρων παίζει ρόλο στις αγορές του μουσείου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νησιωτική Μεσόγειος ως ζώσα πραγματικότητα και ως «κατασκευή»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι νησιωτικές ταυτότητες της Μεσογείου στο πέρασμα των αιώνων

Η δρ. Αναστασία Χριστοφιλοπούλου μας «ξεναγεί» στη θαυμάσια έκθεση «Islanders: The making of a Mediterranean», η οποία φιλοξενείται μέχρι τις 4/6 στο Μουσείο Fitzwilliam του Πανεπιστημίου του Cambridge, και που, εκτός από υψηλή επισκεψιμότητα, παρουσιάζει και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σχολεία-Παρθεναγωγεία

Αρχαιολογία & Ιστορία / 12 θρυλικά σχολεία που ίδρυσαν οι Έλληνες στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία

Στο λεύκωμα «Σχολείων Εγκώμιον» η φωτογράφος, γραφίστρια και επιμελήτρια εκδόσεων Μαρία Στέφωση αναδεικνύει τα σχολεία που συντήρησε μέσα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες ο απόδημος ελληνισμός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Πλάτωνας και τα ελαττώματά του

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο Πλάτωνας και τα ελαττώματά του

Τι είδους άνθρωπος ήταν ο Πλάτων και τι αδυναμίες είχε; Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται σε 13 επιστολές, όμως οι μελετητές δεν μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά για τη γνησιότητά τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Με προσοχή όμως το κοίταγμα γιατί πρόκειται για σύγχρονο αντίγραφο των αρχαίων ευρημάτων. Είναι χρήσιμο το λινκ σας γιατί δείχνει πώς λειτουργούσε ο συγκεκριμένος τύπος ζαριού.
Αποκλείεται να είναι ζάρια, και να χρησιμεύουν σαν ζάρια, (εκτός και είναι απλά διακοσμητικά) γιατί δεν μπορώ να φανταστώ να τα ρίχνει κανείς και να έρχεται ασσος (1) Πως είναι να δυνατόν να σταθεί με το κεφάλι κάτω..?Περιμένω με αγωνία να διαβάσω την λύση του γρίφου. Μία πιθανή χρήση ειναι σετάκι για αλατοπιπερο αλλά μπα...Η, ειναι πόρπες για μαλλιά η ρούχα και λείπει το ευθύγραμμο μέρος,που μπορεί να ήταν απο ξύλο και αποσυντέθηκε ! Με ωθεί εκεί ο σχεδιασμός τους στα χέρια (κλειστά τρίγωνα σχεδόν παράλληλα)
ζαρια θα πω κι εγω! το στηθος ειναι το 6, η πλατη υποθετω το 5, το δεξι ποδι το 3 και το αριστερο υποθετω το το 4, το κεφαλι στην πισω μερια το 1 και στην μπροστινη το 2..

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ