Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα

Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα Facebook Twitter
0

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Αντί που βγήκε μετά την δικτατορία, ανάμεσα στην πυκνή, μαχητική ύλη, ξεχωρίσαμε ένα δίστηλο, που έχει ξεχαστεί, αν και τότε δεν πέρασε απαρατήρητο. Αξίζει να ανασυρθεί από την αφάνεια, για χάρη της αυριανής επετείου.

 

Στην επονείδιστη λίστα υπάρχουν ονόματα δημοσιογράφων που έπαιξαν ενεργητικό ρόλο στα κατοπινά χρόνια: Ο Σταύρος Ψυχάρης του Βήματος, οι Οδυσσέας Ζούλας, Στάμος Ζούλας, της Καθημερινής, ο Ρίζος του Ελεύθερου Τύπου, ο Σπύρος Καρατζαφέρης, ο Λυκούργος Κομίνης (!), και άλλοι.

  

Ολόκληρο το κείμενο αναδημοσιεύεται με την πολυτονική γραφή της εποχής.

 


 

Πριν ακόμα αναγγείλουμε τήν έπανέκδοση του ΑΝΤΙ πήραμε τήν παρακάτω επιστολή από φίλο μας, που εσώκλεισε απόκομμα εφημερίδας με τα ονόματα αρκετών δημοσιογράφων κάτω από ενα κείμενο που λιβάνιζε την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της 21ης  Απριλίου. Την δημοσιεύουμε μαζί με το εισαγωγικό σημείωμα.

Στον πρώτο χρόνο τής Δικτατορίας - Γενάρης τού 1968 - τή στιγμή πού οι περισσότερες έφημερίδες είχαν κλείσει, πολλοί δημοσιογράφοι ήταν στήν έξορία ή στις φυλακές, τό έπάγγελμα μαστιζόταν άπό τήν άνεργία καί ή λογοκρισία είχε τελείως φιμώσει τον τύπο, βρέθηκαν δημοσιογράφοι πού αίσθάνθηκαν ύποχρεωμένοι νά έκφράσουν τάς εύγνωμόνους ευχαριστίας τους προς τήν Εθνικήν Κυβέρνησιν» για λογαριασμό «τού συνόλου τού δημοσιογραφικού κόσμου», σάν νά ήταν έξουσιοδοτημένοι.

 

Οι περισσότεροι άπ’ αύτούς πού ύπέγραψαν τό ευχαριστήριο τηλεγράφημα, ήταν ήδη ή βρέθηκαν άμέσως μετά, στις διάφορες έπιτροπές τής λογοκρισίας και σε βασικά πόστα στά διάφορα μαζικά μέσα ένημέρωσης.

 

«Πιστεύομεν ότι άπηχούμεν τά αισθήματα τού συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου τής χώρας, έκφράζοντες τάς εύγνωμόνους ευχαριστίας μας πρός τήν Εθνικήν Κυβέρνησιν και ιδιαιτέρως πρός τόν Πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, τόν υφυπουργόν Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Μ. Σιδεράτον και τόν Γενικόν Διευθυντήν Τύπου Συνταγματάρχην κ. Κωνστ. Καρύδαν, διά τήν έμπρακτως έκδηλωθείσαν άμέριστον συμπαράστασίν των και ουσιαστικήν μέριμνα διά τήν ίκανοποίησιν ζωτικών ζητημάτων τού κλάδου.

 

Ι.Άγγούρης,

Μ.'Αλατόπουλος,

Π.Άναγνωστόπουλος,

Γ. Άναστασόπουλος,

Ε. Άρσένης,

Κ. Άρσενίδης,

Σ.Άρτεμάκης,

Σ. Αύλωνίτης,

Γ. Βαξεβανίδης,

Ε. Βροντάκης,

Ν. Γαληνός, Τ. Γάριος,

Α. Γεωργίου,

Δ. Γιανναράκος,

I. Γκίκας,

I. Γόλιας,

Π. Διάκος,

Δ. Δεβετζής,

Μ. Δαφνής,

Σ. Εύταξίας,

Δ. Ζαννίδης,

Κ. Ζαχάρωφ,

Ο. Ζούλας,

Σ. Ζούλας,

Κ. Καγγελάρης,

Ι.Καιροφύλας,

Γ. Καλατζάκος,

Κ. Καλογερής,

Π. Καμβύσης,

Σ. Καρατζαφέρης,

Θ. Καρβούνης,

Ν. Κατσαρός,

Π. Κελαϊδής,

Θ. Κόκκινος, I. Κολιάτσος,

Μ. Κομμιώτης, Γ. Κολοκοτρώνης,

Λ. Κομίνης,

Β. Κοντοβαζενίτης,

Δ. Κουγιαννίδης,

Δ. Κουσκουρης,

Π. Κουτούπης,

Κ. Κυριακάκης,

X. Κυρίτσης,

Π. Ευστρατίου,

Λ. Κωνσταντινίδης,

Μ. Λαμπρινίδης,

Δ. I. Λάμπρου,

Δ. Π. Λάμπρου,

Π.Λοβέρδος,

Η. Μαλάτος,

Α. Μαρμάρινος,

Πετρογιάννη Μπίκα,

I. Μοσχοβίτης,

Σ. Μπαμπούρης,

Π. Μπίτσης,

X. Μπητσίδης,

I. Μπορτολής,

Α. Μπουλούκος,

Β. Μακρίδης, Α. Μπορομπόκας,

Σ. Νικητόπουλος,

Β. Νικολόπουλος,

Α. Ξυπολιτίδης,

Ε. Παπαγεωργιου,

Ν. Παπαδόπουλος,

Μ. Παντοσίδης,

X. Παππάς,

Τ. Πηλείδης,

Δ. Παλάσης,

Α. Ρήγας,

Κ. Ρήγας,

Δ. Ρίζος,

Δ. Ρίτσος,

Σ. Σακελλάρης,

Κ. Σαρδελλής,

Κ. Σισμάνης,

Τ. Σωτήρχος,

Σ. Τσίρος,

Σ. Τσούτης,

Κ. Φίλιππος,

Π. Φίρμπας,

I. Φράγκος,

Σ. Ψυχάρης,

Κ. Ψυχογιός,

Δ. Χρονόπουλος,

I. Δαπέργολας,

Δ. Μακρής,

Ν. Ζέλιος.

 

Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα Facebook Twitter
Αντί, τεύχος 1, Σεπτ. 1974

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙ 

Ξεφυλλίστε και διαβάστε ολόκληρα τα δυο ιστορικά τεύχη του Αντί. Το πρώτο εκδόθηκε μέσα στη χούντα, κατασχέθηκε και απαγορεύτηκε. Το δεύτερο, κυκλοφόρησε μετά την χούντα και περιέχει την λίστα που δημοσιεύουμε πιο πάνω.

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ