Ανακαλύφθηκε λαβή μαχαιριού μονομάχου στον ποταμό Τάιν: Ένα ειδώλιο από χαλκό

Ανακαλύφθηκε λαβή μαχαιριού μονομάχου στον ποταμό Τάιν: Ένα ειδώλιο από χαλκό Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο κειμήλιο από την εποχή των μονομάχων ανακαλύφθηκε στον ποταμό Τάιν. 

Ένα ειδώλιο κατασκευασμένο από κράμα χαλκού ήταν μια διακοσμητική λαβή σε πτυσσόμενο μαχαίρι. Βρέθηκε κοντά στο Κόρμπριτζ, στο Νορθάμπερλαντ της Βρετανίας, και θεωρείται απόδειξη ότι το καθεστώς των μονομάχων επεκτάθηκε μέχρι τις απομακρυσμένες άκρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

«Είναι καταπληκτικό, είναι απολύτως αυθεντικό», είπε η Frances McIntosh, επιμελήτρια συλλογών του English Heritage για το Hadrian’s Wall. Είναι σπάνιο να βρεις κειμήλιο μονομάχων στη Βρετανία, αλλά «να βρεις ένα τόσο καλοδιατηρημένο και ενδιαφέρον κομμάτι, είναι αξιοσημείωτο». «Αυτή η όμορφα κατασκευασμένη λαβή μαχαιριού είναι απόδειξη του πόσο διάχυτη ήταν αυτή η κουλτούρα των διάσημων μονομάχων, που έφτασε μέχρι το Τείχος του Αδριανού, στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Η McIntosh είπε ότι οι επιτυχημένοι μονομάχοι ήταν διάσημοι στην αυτοκρατορία και είχαν φοβερό σεξ απίλ. «Υπάρχουν πολλές αναφορές για γυναίκες της υψηλής κοινωνίας που ερωτεύονταν μονομάχους», είπε. «Συχνά μια προσβολή σε κάποιον ήταν ότι ήταν γιος μονομάχου επειδή η μητέρα του ήταν… ξέρετε».

Η λαβή του μαχαιριού θα εκτεθεί μέσα το 2025. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης συμπίπτει με την κυκλοφορία Μονομάχου ΙΙ του Ρίντλεϊ Σκοτ, 24 χρόνια μετά το πρωτότυπο, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου. Η νέα ταινία, με πρωταγωνιστή τον Πολ Μεσκάλ, έχει διχάσει τους κριτικούς, με τον Guardian να την αποκαλεί «συναρπαστική» και τους Times να την αποκαλούν «θλιβερή».

Η λαβή του μαχαιριού από τον ποταμό Τάιν απεικονίζει έναν μονομάχο γνωστό ως secutor, έναν μυώδη μαχητή που μετέφερε βαρύ εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ασπίδας, ένα βαρύ κράνος με περιορισμένη ορατότητα και ένα σπαθί.

Οι μάχες των μονομάχων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία συνήθως ολοκλήρωναν μια μέρα διασκέδασης που ξεκινούσε με κυνήγι ζώων και ακολουθούνταν από εκτελέσεις αιχμαλώτων. Το αντικείμενο του Τάιν δείχνει κάποιον που ήταν αριστερόχειρας, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς θεωρούνταν κακοτυχία.

«Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ συγκεκριμένος μονομάχος επειδή οι μονομάχοι ήταν οι διάσημοι στον ρωμαϊκό κόσμο», είπε η McIntosh. «Οι μονομάχοι που κέρδιζαν πολλούς αγώνες, γίνονταν ακόμα πιο γνωστοί».

Το πώς το αναμνηστικό κατέληξε στο ποτάμι είναι ένα μυστήριο. «Πάντα αναρωτιέσαι για το πώς βρέθηκε εκεί», είπε η McIntosh. «Έπεσε από την τσέπη κάποιου; Το πέταξε κάποιος;».

Η English Heritage είπε ότι σχεδίαζε να παρουσιάσει το αναμνηστικό στη Ρωμαϊκή Πόλη του Κόρμπριτζ το 2025 μαζί με άλλα ευρήματα από τον Τάιν.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαλκίδα. Ένα μικρό κέντρο του κόσμου την Εποχή του Σιδήρου

Ιστορία μιας πόλης / Χαλκίδα. Ένα μικρό κέντρο του κόσμου την Εποχή του Σιδήρου

Στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, η Χαλκίδα και τα γειτονικά της κέντρα –το Λευκαντί, η Ερέτρια, η Αμάρυνθος– σχημάτισαν ένα ζωντανό δίκτυο ανταλλαγών γύρω από τον Ευβοϊκό Κόλπο. Ο στενός Εύριπος δεν χώριζε αλλά ένωνε κοινότητες που μοιράζονταν τεχνογνωσία, εμπορική δραστηριότητα και κοινωνικές δομές που θα καθόριζαν τον ελληνικό κόσμο των αρχών της πρώιμης αρχαιότητας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Δαφνί: «To βασίλειο της αναποδογυρισμένης λογικής»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Δαφνί: «To βασίλειο της αναποδογυρισμένης λογικής»

«Ένα φρενοκομείον είναι σαν την άλλη κοινωνία. Με τη διαφορά ότι είναι από την ανάποδη!» Ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» αποκαλύπτει τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Δημόσιο Ψυχιατρείο τη δεκαετία του 1920.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Ασκληπιείο της Κω: Πώς ανακαλύφθηκε ένα από τα σπουδαιότερα ιερά του ελληνιστικού κόσμου

Ιστορία μιας πόλης / Ασκληπιείο της Κω: Πώς ανακαλύφθηκε το σπουδαίο ιερό του ελληνιστικού κόσμου

Ανάμεσα στα μεγάλα ιερά της δωρικής εξάπολης, το Ασκληπιείο της Κω ξεχωρίζει όχι μόνο για τη λαμπρότητά του αλλά και για την περιπετειώδη ιστορία της ανακάλυψής του.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Διεθνείς σπείρες διακίνησης Ελλήνων λαθρομεταναστών στον Μεσοπόλεμο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Στον Μεσοπόλεμο οι Έλληνες ήταν οι λαθρομετανάστες της εποχής

Το 1930 υπήρχαν στην Αθήνα περισσότερες από πενήντα «μεταναστευτικαί σπείραι», «λαθροπράκτορες» που εκμεταλλεύονταν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Ο ημερήσιος αθηναϊκός Τύπος κατέγραψε τη δράση τους.  
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Έπος του ’40: Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Όσα ξέρει το Πολεμικό Μουσείο για το έπος του ’40. Σπάνιες εικόνες

Iστορικά ντοκουμέντα από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο, αποκαλύπτοντας ιστορίες αντίστασης και προσωπικής υπέρβασης. Μιλούν στη LiFO ο πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου, Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, και ο επιμελητής του Ιστορικού Αρχείου, Θεοφάνης Βλάχος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Απόδραση από την Πομπηία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πομπηία: Αυτοί που επέζησαν για να πουν την ιστορία της καταστροφής

Στο νέο του βιβλίο ο διαπρεπής καθηγητής Κλασικών Σπουδών Στίβεν Τακ αναζητά όσους επέζησαν από την τρομακτική έκρηξη του Βεζούβιου και επανίδρυσαν τις κοινότητές τους.
THE LIFO TEAM
Οκτώ συναρπαστικοί μήνες της ζωής του Μιχάλη Μπεζεντάκου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καρέ-καρέ η μυθιστορηματική απόδραση του Μιχάλη Μπεζεντάκου

Το 1931 συνελήφθη ως ύποπτος για τον φόνο του αστυφύλακα Γυφτοδημόπουλου και η απόδρασή του λίγο καιρό μετά από τις φυλακές Συγγρού πήρε διαστάσεις θρύλου. Το χρονικό της, όπως το κατέγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις». 
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ηρωίνη γυρίστηκε σε αστυνομικό τμήμα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ηρωίνη γυρίστηκε σε αστυνομικό τμήμα

Ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις» αφηγείται σε φύλλο του Γεννάρη του 1931 όσα συνέβησαν σε παράρτημα ασφαλείας της Αθήνας και κατέγραψε η κάμερα του σκηνοθέτη Δημήτρη Γαζιάδη.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
To ξενοδοχείο InterContinental στην Καμπούλ είναι ένα μέρος που τα έχει δει όλα

Αρχαιολογία & Ιστορία / To ξενοδοχείο InterContinental στην Καμπούλ είναι ένα μέρος που τα έχει δει όλα

Από την εποχή που η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ήταν το σταυροδρόμι των χίπις μέχρι τους Ταλιμπάν, το θρυλικό InterContinental της Καμπούλ καταφέρνει, με κάποιον αξιοθαύμαστο τρόπο, να παραμείνει ανοιχτό μέχρι σήμερα.
THE LIFO TEAM
Ο σκανδαλώδης, πολυτελής και θαυμαστός κόσμος της Μαρίας Αντουανέτας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο σκανδαλώδης, πολυτελής και θαυμαστός κόσμος της Μαρίας Αντουανέτας

Είδωλο της ποπ κουλτούρας, fashion icon, influencer προτού καν εφευρεθεί ο όρος, εξακολουθεί να επηρεάζει τη μόδα με την απαράμιλλη γοητεία της. Μια έκθεση στο μουσείο V&A, η πρώτη για τη Γαλλίδα βασίλισσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας το υπενθυμίζει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ