Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας - Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη

Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας - Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη Facebook Twitter
0

Ένα αφιέρωμα στη σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία, φιλοξενεί το BBC.

Η χαμένη πόλη της Τενέας, η οποία αναφέρεται σε πολλούς αρχαιοελληνικούς μύθους και ιστορικά κείμενα, όπως στον μύθο του Οιδίποδα, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα και την ομάδα της. Πρόκειται για την σημαντικότερη ανακάλυψη στην 40χρονη καριέρα της κυρίας Κόρκα, μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στην Ελλάδα, αναφέρει το BBC. 

Σύμφωνα με τον μύθο, λέει το αφιέρωμα του BBC, η Τενέα ιδρύθηκε περίπου το 1100 προ Χριστού και χτίστηκε από Τρώες αιχμαλώτους πολέμου. Διάλεξαν το σημείο επειδή βρισκόταν στη μέση του δρόμου ανάμεσα στην Κόρινθο και τις Μυκήνες. Υποτίθεται πως Οιδίποδας μεγάλωσε στη συγκεκριμένη πόλη. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες πόλεις στην αρχαία Κορινθία. Μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο όπου ήταν χτισμένη η πόλη ή γιατί εξαφανίστηκε.  

Πώς ξεκίνησαν οι ανασκαφές 

Οι έρευνες για την Τενέα ξεκίνησαν το 1984. Η Κόρκα βρισκόταν τότε στο ξεκίνημα της πορείας της, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από ντόπιους που έσκαβαν ένα αρδευτικό κανάλι. Χτύπησαν με τα εργαλεία τους μια αρχαία σαρκοφάγο και την έσπασαν στη μέση. Η Κόρκα επισκέφθηκε το σημείο. «Τη στιγμή που το είδα κατάλαβα πως ήταν κάτι μοναδικό, λέει στο BBC. «Μερικές φορές το εύρημα συνδέεται με έναν σχεδόν πνευματικό τρόπο με αυτόν που θα το βρει». Το φέρετρο, σε σχήμα αγγείου, είχε ζωγραφισμένες στην εσωτερική του πλευρά περίτεχνες εικόνες από λιοντάρια και περιείχε ένα σκελετό και αντικείμενα που είχαν προσφερθεί στον νεκρό. «Δεν έχουμε κάποια άλλη ζωγραφιά σαν αυτή» λέει η κ. Κόρκα. «Δεν ξέρουμε πως έμοιαζαν οι αρχαίοι ζωγραφικοί πίνακες. Δεν έχουμε άλλο δείγμα από την αρχαϊκή περίοδο». 

Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας - Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη Facebook Twitter

Η Κόρκα ήξερε πως η Τενέα τοποθετούνταν γεωγραφικά ανάμεσα στις Μυκήνες και την Κόρινθο, βασισμένη σε αρχαία ιστορικά κείμενα. Όμως η νεαρή της ηλικία, η απειρία, καθώς και έλλειψη περισσότερων στοιχείων έκαναν αδύνατο να λάβει άδεια για ανασκαφές. «Δεν είχα τόση αυτοπεποίθηση ή ικανότητα εκείνη την εποχή να επιχειρηματολογήσω γιατί αυτό είναι κάτι σημαντικό. Ήταν πιο πολύ θέμα διαίσθησης», εξηγεί η κ. Κόρκα στο BBC. 

Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας - Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη Facebook Twitter

Τελικά ήταν οι αρχαιοκάπηλοι που άνοιξαν τον δρόμο για τις νόμιμες ανασκαφές. Ήταν γνωστό πως οι αρχαιοκάπηλοι έδιναν χρήματα στους ντόπιους για αγγεία ή νομίσματα από την περιοχή ο 2010 η Κόρκα συνεργάστηκε με την αστυνομία ώστε να εμποδίσει την παράνομη πώληση δύο αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στην περιοχή. Τα αγάλματα κατέδειξαν τη σημασία της Τενέας και τον αρχαιολογικό πλούτο που υπήρχε εκεί. Έτσι η κυρία Κόρκα κατάφερε να πάρει την άδεια και το 2013 ξεκίνησε η ανασκαφή που έδωσε το σημερινό αποτέλεσμα. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.