Πόσο προνομιούχος είσαι;

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter
29

 

 

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter


"Check your Privileges" ή αλλιώς (σε ελεύθερη μετάφραση) "Αναλογίσου όλα τα προνόμια με τα οποία έχεις γεννηθεί, πριν μιλήσεις για το τάδε ή το δείνα θέμα, ή πριν γκρινιάξεις!"

Το Check your Privilege είναι μία on line κυρίως έκφραση που χρησιμοποιείται  κατά κόρον από bloggers ταγμένους στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης (social justice bloggers - άλλη μόδα από μόνοι τους ), αλλά και άλλους 'κανονικούς' ανθρώπους, σαν μία μορφή αποστομωτικής απάντησης σε κουβέντες και διαφωνίες όπου λεπτά κι ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα τίθενται προς συζήτηση.

Πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2006 στο blog Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Shrub.com.

Σήμερα, κάνει θραύση στους "επαγγελματίες σχολιαστές" των social media, παγκοσμίως.

Μπερδευτήκατε;

Εξηγούμαι:

Η φράση Check your Privilege δεν είναι παρά κάτι σαν αυτό που λέγαμε παλαιότερα σε κάποιον, που ενώ φαινομενικά τα είχε όλα, ή έστω αρκετά, γκρίνιαζε:

 "Μην κάνεις έτσι, εδώ άλλοι δεν έχουνε να φάνε!"

 

Μόνο που πλέον χρησιμοποιείται σε πιο περίπλοκες συζητήσεις-διαφωνίες που έχουν να κάνουν με την καταπίεση του γυναικείου φύλου, τον ρατσισμό και τις ευκαιρίες που δίνονται σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε λευκός, τον gay γάμο και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γενικότερα κτλ..

Εκ πρώτης όψεως η φράση "Αναλογίσου πρώτα τα προνόμια σου" φαίνεται σαν ένα καλό, και όντως αποστομωτικό, επιχείρημα για κάποιον που εκ του ασφαλούς αγορεύει για το θέμα των εκτρώσεων (και είναι άντρας), για τον gay γάμο (και είναι ένας straight μεσοαστός), για τον ρατσισμό (και είναι ένας λευκός αστός με οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες από γεννησιμιού του), για το πόσο φιλική προς τους αναπήρους είναι μία πόλη, ή όχι (ενώ είναι αρτιμελής).

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

Παραδείγματος χάριν:

"Δεν δικαιούσαι να μιλάς  με τόσο στόμφο για το αν υφίσταται ακόμα φυλετική διάκριση μεταξύ λευκών και μαύρων, check your privilege!" (αν είσαι λευκός)

ή

"Δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη για τις εκτρώσεις εφόσον δεν είσαι γυναίκα, check your privilege"

"Πως μπορείς να έχεις τόσο απόλυτη γνώμη πάνω στον gay γάμο, όταν είσαι straight? Check your privileges!"

 

και ούτω καθεξής..

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

Παρατηρείται, όμως, συχνά -και κυρίως στην Αμερική, μία υπερ-χρήση της φράσης αυτής, ιδιαίτερα από τους social justice warriors -συγγνώμη bloggers ήθελα να πω, οι οποίοι παρά τις σωστές και καλές προθέσεις τους, καταλήγουν πολλές φορές να είναι αγενείς, δείχνοντας υπερβάλλον ζήλο, που ενίοτε αγγίζει τα όρια του bullying εις βάρος όποιου τολμάει να διαφωνεί μαζί τους.

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

Το Check your Privilege - που αποτελεί το νούμερο ένα πολιτικό επιχείρημα πασπαρτού πλέον στην Αμερική- έχει καταντήσει να χρησιμοποιείται σαν ένα πιο ευγενικό και πνευματώδες "Βούλωστο" σε συζητήσεις.

To over use της έκφρασης την έχει μετατρέψει σε ένα είδος "εντολής", κενής ουσιαστικού νοήματος, την οποία κάποιος ο οποίος έχει ξεμείνει από επιχειρήματα, δίνει στον συνομιλητή του προκειμένου να λήξει εκεί η κουβέντα.

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

Αρκετά όμως με τα λόγια, πάλι εκ του ασφαλούς:

 

 Kάντε το κουίζ εδώ, για να δείτε με πόσα προνόμια έχετε γεννηθεί, τελικά, σε σχέση με άλλους...!

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

Πόσο προνομιούχος είσαι; Facebook Twitter

**Βγήκα "Πάρα Πολύ Προνομιούχα".

 

Μάλιστα.

Αρχείο
29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

19 σχόλια
Βγήκα μη προνομιούχος. Στην πραγματικότητα είμαι κληρονομικά προνομιούχος αλλά αυτό που μετρά στη ζωή είναι να γίνεσαι αποδεκτός από τους άλλους. Κατι που δεν μπορεί να γίνει όταν λείπει η φυσική ομορφιά,. Στη ζωή, αυτοί που έχουν τα προνόμια είναι οι όμορφοι. Αν είσαι όμορφος τότε σου ανοίγονται όλες οι πόρτες. Θα βρείς πολλές δουλειές ακόμα και αν είσαι άσχετος και θα κάνεις πολλούς φίλους γιατί φτιάχνεις την διάθεση. Θα αποκτήσεις και πολλούς συντρόφους που ενισχύει την θετική ψυχολογία σου. Η θετική ψυχολογία δημιουργεί εξυπνάδα και ευστροφία. Και η θετική ψυχολογία νικητή είναι απαραίτητη για να βρείς μια δουλειά έπειτα από σκληρες δοκιμασίες πολυεθνικής εταιρίας.Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα πως οι άσχημοι δεν μπορούνε να μπούνε στon προαναφερθέντα ατέρμονο κύκλο (κανένας φίλος, καμία σύντροφος => χαλια ψυχολογία => αδυναμία εργασίας). Γιατί έτσι λειτουργεί η κοινωνία.Οπότε δεν δέχομαι κλάψες από άτομα που θεωρούνται ως μη προνομιούχα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εκτρώσεων, τατουαζ κλπ την στιγμή που είναι όμορφα και μπορούν να φτιάξουν την ζωή τους. Το να είσαι όμορφος είναι ήδη ένα μεγάλο προνόμιο και δεν γίνεται να διαμαρτύρεσαι όταν η κοινωνία σου επιτρέπει να φιλιέσαι ομοφυλοφιλικά δημόσια στο Μοναστηράκι.Προφανώς για να φιλιέσαι είσαι ήδη όμορφος και μπορείς να χρησιμοποιείσεις την ομορφία σου για να βρείς εργασία.Αρα η φραση-ταπα "Check your privilege" μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως για να μην εμφανίζονται οι γκει και οι γυναικες με εκτρωσεις ως περιθωριοποιημενες.
Χαχαχαχχαχαχαχα καιρό είχα αν γελάσω έτσι! Πρώτη φορά το ακούω αυτό και πραγματικά χαίρομαι που το αγνοούσα τόσο καιρό! Μην μιλάς για τις πετρελαιοκηλίδες check your privilages (αν δεν είσαι γοργόνα), Μην μιλάς για της γούνες από μωρά φώκιας check your privilages, (αν δεν είσαι μάνα φώκια, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να εκφράσουν άποψη ακόμα :P ). Χαχαχαχχαχχαχαχα πόσο καθυστερημένο! Όσο για το "τεστ" μόνο και μόνο αν καταλάβεις σε τη αναφέρονται οι ερωτήσεις είσαι προνομιούχος! Καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και στη μετάφραση χάνει ακόμα περισσότερο¨Μία διευθύντρια εταιρείας που κατασκευάζει ταβάνια από καθρέφτη, και άρα δεν μπορεί να τα κριτικάρει¨ χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχχαχα δεν μπορώ να σταματήσω!
Ένας αναγνώστης της Lifο παγιδευμένος στο ζεστό σπιτάκι του. Μια λεσβία παγιδευμένη στο σώμα ενός άνδρα. Μία τρανς παγιδευμένη σε μια κοινωνία που προϋποθέτει ότι κανένας δεν είναι τρανς. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας παγιδευμένος στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους. Στην δεύτερη ερώτηση σταμάτησα. Περιοριστικό όσο δεν παει για αρκετό κόσμο. Μου θύμισε κάτι τεστ που είχαν παλιότερα τα περιοδικά "Πόσο σε θέλει". Νόμιζα ότι ο κόσμος έχει παει λίγο παρακάτω αλλά έχουμε 2013 και ψάχνουμε να βρουμε ποιοι είμαστε μέσα απο τεστ.Το υπόλοιπο άρθρο έχει ενδιαφερόν αν εξαιρέσεις το τεστ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση. Όμως το τεστ είναι χαζο
Πάρα πολύ προνομιούχοςΥπερβολικά προνομιούχος.. Εσύ δεν χρειάζεται καν να τσεκάρεις τα προνόμια που σου έχει χαρίσει η ζωή. Μπορείς να βάλεις κάποιον άλλον να το κάνει για σένα..Οι ερωτησεις ηταν τοσο ακυρες!!
Όταν κάνω τέτοια τεστ, δεν περιμένω να με φωτίσουν και να μου αλλάξουν τη ζωή, αλλά τα βρίσκω σαν ευκαιρία να σκεφτώ λίγο παραπάνω σε κάποιες ερωτήσεις. Για τον ίδιο λόγο διαβάζω καμιά φορά και τα ζώδια. Μπας και δω κάτι γραμμένο και μου έρθει η αναλαμπή από μόνη μου.Υ.Γ. Πάρα πολύ προνομιούχα.
Εγώ γιατί βγήκα καθόλου προνομιούχα; Απάντησα με το χέρι στην καρδιά, και στην ερώτηση αν έχω πεινάσει ποτέ απάντησα όχι, αν και τις έχω ρίξει τις πείνες μου σαν φοιτήτρια και νεαρά, ανεξάρτητη εργαζόμενη. Μωρέ είναι αξιόπιστο το τεστ, ή α μπα;
Μονο ενας ηλιθιος θα συμπληρωνε το κουιζ πριν καν διαβασει τις τρεις πρωτες ερωτησεις.Και ενας παντελως ηλιθιος ενοσω τις διαβαζε.AΑν ειναι ποτε δυνατον
Μου θυμιζει το "δικαιουμε να εχω αποψη και η αποψη μου ειναι οτι δεν εχεις αποψη" :-SΑν ολοι σκεφτοντουσαν ετσι κ υπακουαν τυφλα το συστημα τοτε τιποτα δεν θ αλλαζε και οι γυναικες δεν θα ειχατε δικαιωμα ψηφου ουτε θα υπηρχε το πενθημερο 8ωρο...
...καλά, είναι τόσο μα τόσο "γκάου" αυτό έχεις πει, που με κάνεις να νιώθω την καμπύλωση του χωροχρόνου μέσα στο κεφάλι μου ...ή ίσως απλά τα οπτικά μου νεύρα αλληθώρισαν εντός της κεφαλής ή -το πιθανότερο- μόλις πήδηξαν στο κενό περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα απ' ότι να σνίφαρα βενζίνες.ΠΑ.ΣΥ.Α. bitches!!!http://attackofthequasars.com/2012/09/04/gop-war-on-women/