Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Facebook Twitter
5
 

Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Facebook Twitter

 

Με μια λέξη, πώς αξιολογείτε το αθηναϊκό δίκτυο συγκοινωνιών;

Αναξιόπιστο.

 
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά του;

Η αναξιοπιστία, η οποία, μαζί με την ανεπαρκή κάλυψη πολλών και σημαντικών περιοχών, δημιουργεί ανεπαρκείς συγκοινωνιακές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, το επιβατικό κοινό δείχνει προτίμηση στο μετρό και στον Ηλεκτρικό, κυρίως λόγω της υψηλής ταχύτητας μετακίνησης και της αξιοπιστίας τους. Αντίθετα, λεωφορεία και τρόλεϊ λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό για επιβάτες που δεν έχουν εναλλακτική.

 

Γιατί δεν τα εμπιστεύονται οι Αθηναίοι;

Η εικόνα που λαμβάνει καθημερινά ο επιβάτης λεωφορείων και τρόλεϊ, ξεκινώντας το ταξίδι του, είναι απολύτως αρνητική. Η στάση φαίνεται εγκαταλειμμένη, δεν υπάρχει στέγαστρο, κανείς δεν ξέρει σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Πληροφορίες τις οποίες ο ΟΑΣΑ αναρτούσε παλαιότερα στους στύλους των στάσεων σχετικά με τις στάσεις κάθε γραμμής και τη συχνότητά της δεν είναι σήμερα διαθέσιμες. Αυτή η εικόνα, μαζί με το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, δεν έχει επιτρέψει τη στροφή του επιβατικού κοινού στις αστικές συγκοινωνίες.

Το ενιαίο εισιτήριο (€1,80) είναι ακριβό ή φτηνό για τις παροχές που προσφέρονται;

Είναι πανάκριβο, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά (σχεδόν 40%) και πριν από 2 χρόνια, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην (επιθυμητή από πλευράς της πολιτείας) αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, στοιχεία των φορέων δείχνουν μείωση των εσόδων και της επιβατικής κίνησης περίπου στο 15%-20%. Αυτήν τη μείωση –καθότι δεν υπάρχουν επίσημες μετρήσεις ή στοιχεία(!)– μπορούμε να την αποδώσουμε είτε στη συνολική μείωση των μετακινήσεων είτε στην πολύ σημαντική αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής.

 

Ποιες αλλαγές προτείνετε, που μπορούν να γίνουν άμεσα; Τι μπορούμε να κλέψουμε από το εξωτερικό;

Εφαρμογή της τηλεματικής σε λεωφορεία-τρόλεϊ, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη ενημέρωση για τους επιβάτες και έλεγχος εκτέλεσης των δρομολογίων. Ριζικός επανασχεδιασμός του δικτύου, το οποίο εξελίσσεται επί 3 δεκαετίες στη λογική της δημιουργίας περιφερειακών γραμμών με αραιά δρομολόγια.

Αξιόπιστα δρομολόγια μετά τα μεσάνυχτα για διευκόλυνση των χρηστών και αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους.

Συνεντεύξεις
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητήσει ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη»

Συνέντευξη / Παντελής Καψής: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει υψηλό ποσοστό, ο Παπανδρέου θα επιδιώξει μια ρεβάνς»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υπουργός αποκαλύπτει στη LiFO το παρασκήνιο της περιόδου που οδήγησε στα μνημόνια και αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη πορεία του στον Τύπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΣΑΒΒΑΤΟ Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media κάποτε απαντώ, γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Θέατρο / Αντίνοος Αλμπάνης: «Στα social media απαντώ γιατί σκέφτομαι ένα παιδί που ίσως πηδήξει απ’ το μπαλκόνι»

Ο ηθοποιός σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη για τη νέα θεατρική του δουλειά, το «Maestro», τη διαχείριση της τοξικότητας και ένα σημαντικό μήνυμα για τον καρκίνο που πρέπει να ακουστεί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό σαν απάντηση στοv ιδρύτη των ατενιστας K.Ρ,που αρθρογραφούσε και στηλίτευε σε προηγουμενο αρθρο του στη Λιφο,τη συμπεριφόρα των Αθηναίων που δεν χτυπούσαν εισήτηριο,σαν να ειναι αυτοι το προβλημα,λεγοντας μας λίγο πολύ όλους τζαμπατζήδες και ανεύθυνους.Άλλη μια για να το βάλει καλά στο κέφαλι του και να βγει απο το μικρόκοσμο του :Το ενιαίο εισιτήριο (€1,80) είναι ακριβό ή φτηνό για τις παροχές που προσφέρονται ?Είναι πανάκριβο, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά (σχεδόν 40%) και πριν από 2 χρόνια, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην (επιθυμητή από πλευράς της πολιτείας) αύξηση των εσόδων
Εν έτη 2005 σχολιάζαμε την χρήση δικτύου TETRA στον στόλο των λεωφορείων και τρόλεϊ με ταυτόχρονη εγκατάσταση οθονών σε κάθε στάση για να γνωρίζουν οι επιβάτες το που βρίσκεται κάθε στιγμή το λεωφορείο που περιμένουν. Μετά από 7 χρόνια με την επανάσταση και την ευρεία διάδοση των smartphones, του 3G, του Wifi και του GPS τι δικαιολογία υπάρχει που δεν μπορεί να δει τέτοιου είδους πληροφορίες κάποιος στο κινητό του?
Η τηλεματική λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί εξαιρετική εντύπωση ( δεν μπορώ να πω αν έχει αποδώσει ( αλλά μάλλον ναι ), δεν είμαι ειδικός ) και οι αστικές συγκοινωνίες έχουν απλωθεί σε όλο το νομό με πολύ καλή συχνότητα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ