Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Facebook Twitter
5
 

Τι παίζει με την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Facebook Twitter

 

Με μια λέξη, πώς αξιολογείτε το αθηναϊκό δίκτυο συγκοινωνιών;

Αναξιόπιστο.

 
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά του;

Η αναξιοπιστία, η οποία, μαζί με την ανεπαρκή κάλυψη πολλών και σημαντικών περιοχών, δημιουργεί ανεπαρκείς συγκοινωνιακές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, το επιβατικό κοινό δείχνει προτίμηση στο μετρό και στον Ηλεκτρικό, κυρίως λόγω της υψηλής ταχύτητας μετακίνησης και της αξιοπιστίας τους. Αντίθετα, λεωφορεία και τρόλεϊ λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό για επιβάτες που δεν έχουν εναλλακτική.

 

Γιατί δεν τα εμπιστεύονται οι Αθηναίοι;

Η εικόνα που λαμβάνει καθημερινά ο επιβάτης λεωφορείων και τρόλεϊ, ξεκινώντας το ταξίδι του, είναι απολύτως αρνητική. Η στάση φαίνεται εγκαταλειμμένη, δεν υπάρχει στέγαστρο, κανείς δεν ξέρει σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Πληροφορίες τις οποίες ο ΟΑΣΑ αναρτούσε παλαιότερα στους στύλους των στάσεων σχετικά με τις στάσεις κάθε γραμμής και τη συχνότητά της δεν είναι σήμερα διαθέσιμες. Αυτή η εικόνα, μαζί με το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, δεν έχει επιτρέψει τη στροφή του επιβατικού κοινού στις αστικές συγκοινωνίες.

Το ενιαίο εισιτήριο (€1,80) είναι ακριβό ή φτηνό για τις παροχές που προσφέρονται;

Είναι πανάκριβο, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά (σχεδόν 40%) και πριν από 2 χρόνια, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην (επιθυμητή από πλευράς της πολιτείας) αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, στοιχεία των φορέων δείχνουν μείωση των εσόδων και της επιβατικής κίνησης περίπου στο 15%-20%. Αυτήν τη μείωση –καθότι δεν υπάρχουν επίσημες μετρήσεις ή στοιχεία(!)– μπορούμε να την αποδώσουμε είτε στη συνολική μείωση των μετακινήσεων είτε στην πολύ σημαντική αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής.

 

Ποιες αλλαγές προτείνετε, που μπορούν να γίνουν άμεσα; Τι μπορούμε να κλέψουμε από το εξωτερικό;

Εφαρμογή της τηλεματικής σε λεωφορεία-τρόλεϊ, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη ενημέρωση για τους επιβάτες και έλεγχος εκτέλεσης των δρομολογίων. Ριζικός επανασχεδιασμός του δικτύου, το οποίο εξελίσσεται επί 3 δεκαετίες στη λογική της δημιουργίας περιφερειακών γραμμών με αραιά δρομολόγια.

Αξιόπιστα δρομολόγια μετά τα μεσάνυχτα για διευκόλυνση των χρηστών και αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους.

Συνεντεύξεις
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Συνεντεύξεις / Δημήτρης Μπούρας: «Είδα πόλεις που λάτρεψα να σωριάζονται σε ερείπια και φίλους αγαπημένους να δολοφονούνται εν ψυχρώ»

Μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ και κοινωνικό ανθρωπολόγο για τις «άβολες αλήθειες» και τα «βολικά ψέματα» του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και κάθε πολέμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές και κατώτερο παραγόμενο υλικό».

Εικαστικά / Κώστας Τσόκλης: «Δεν έχω πάει στην Εθνική Πινακοθήκη. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το τριτογενές παραγόμενο υλικό»

Ο μεγάλος εικαστικός μιλά για την εποχή μας και την τέχνη, απαντά σε όσους τον κατηγορούν ως προβοκάτορα και αλαζόνα, εξηγεί γιατί δεν έχει πάει ακόμα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και προχωρά σε έναν απολογισμό ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίζεται στην Αθήνα

Οθόνες / Η Μαγιού Τρικεριώτη «ντύνει» τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίστηκε στην Αθήνα

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Βογιατζής και ο Μαρμαρινός, ενώ έντυσε τον Βίγκο Μόρτενσεν, την Κρίστερν Στιούαρτ και 500 κομπάρσους στο νέο δυστοπικό φιλμ «Crimes of the Future» του αγαπημένου Καναδού σκηνοθέτη, που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα: «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός  πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα / «Εάν αφήσουμε να επιβραβευθεί ένας επιθετικός πόλεμος, τελειώσαμε ως ανθρωπότητα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά αμάχων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη σε μια συζήτηση με την επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ήμουν άτυχη, αν και αυτό δεν θα ήθελα να ακούγεται σαν γκρίνια»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά στη LiFO για το φετινό, φιλόδοξο πρόγραμμα της διοργάνωσης, για τις τεράστιες δυσκολίες των προηγούμενων δύο ετών, για τους νεωτερισμούς που επιχείρησε να φέρει στον θεσμό και κάνει έναν μικρό απολογισμό, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στέλιος Ελληνιάδης: «Χρέος μας είναι να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να επιβιώσει και να ξανασταθεί στα πόδια της όταν τελειώσει ο βρώμικος αυτός πόλεμος»

Διεθνή / Στέλιος Ελληνιάδης: «Να βοηθήσουμε την ομογένεια στην Ουκρανία να ξανασταθεί στα πόδια της»

Η συμπαγής και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια κουλτούρα και ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής σε αυτήν, μέσα από το βλέμμα ενός ανθρώπου που τυχαίνει να είναι άριστος γνώστης της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ρομπέρτα Μέτσολα: «Αυτό που κάνουν Πούτιν και Λουκασένκο στην Ουκρανία είναι εγκληματικό. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

European LiFO / Ρομπέρτα Μέτσολα: «Πούτιν και Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Ελλάδα / Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση, την πορεία του κόμματός του και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μπέττυ Αρβανίτη: «Για να λειτουργήσει ο άνθρωπος καλά, πρέπει να δίνει και να παίρνει»

Θέατρο / Μπέττυ Αρβανίτη: «Για να λειτουργήσει ο άνθρωπος, πρέπει να δίνει και να παίρνει»

Στη νέα θεατρική σεζόν, η μεγάλη ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τι την κρατάει ακόμα στη σκηνή; Τι της έχει αφήσει αυτή η σπουδαία διαδρομή; Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει; Λόγια μεστά και ειλικρινή από μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης: «Δεν έκανα ποτέ εκπτώσεις, ούτε σε ασθενείς ούτε σε νοσήματα»

Υγεία & Σώμα / Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης: «Δεν έκανα ποτέ εκπτώσεις ούτε σε ασθενείς ούτε σε νοσήματα»

Βραβεύτηκε φέτος από τη WONCA ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη φορά –η πρώτη ήταν το ’19– και με την αφορμή αυτή μιλήσαμε για το έργο, τις αρχές του, την αξία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μιας θωρακισμένης δημόσιας υγείας που θα συνδυάζει τη φροντίδα με την ελευθερία και την υπευθυνότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός μιλάει στη LiFO

Συνεντεύξεις / Δημήτρης Χριστοδούλου: Ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας μαθηματικός μιλάει στη LiFO

Μια συζήτηση με τον διακεκριμένο «μαθηματικό του σύμπαντος» για την επιστήμη των μαθηματικών, τις μαύρες τρύπες, την ευτυχία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό σαν απάντηση στοv ιδρύτη των ατενιστας K.Ρ,που αρθρογραφούσε και στηλίτευε σε προηγουμενο αρθρο του στη Λιφο,τη συμπεριφόρα των Αθηναίων που δεν χτυπούσαν εισήτηριο,σαν να ειναι αυτοι το προβλημα,λεγοντας μας λίγο πολύ όλους τζαμπατζήδες και ανεύθυνους.Άλλη μια για να το βάλει καλά στο κέφαλι του και να βγει απο το μικρόκοσμο του :Το ενιαίο εισιτήριο (€1,80) είναι ακριβό ή φτηνό για τις παροχές που προσφέρονται ?Είναι πανάκριβο, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά (σχεδόν 40%) και πριν από 2 χρόνια, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην (επιθυμητή από πλευράς της πολιτείας) αύξηση των εσόδων
Εν έτη 2005 σχολιάζαμε την χρήση δικτύου TETRA στον στόλο των λεωφορείων και τρόλεϊ με ταυτόχρονη εγκατάσταση οθονών σε κάθε στάση για να γνωρίζουν οι επιβάτες το που βρίσκεται κάθε στιγμή το λεωφορείο που περιμένουν. Μετά από 7 χρόνια με την επανάσταση και την ευρεία διάδοση των smartphones, του 3G, του Wifi και του GPS τι δικαιολογία υπάρχει που δεν μπορεί να δει τέτοιου είδους πληροφορίες κάποιος στο κινητό του?
Η τηλεματική λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί εξαιρετική εντύπωση ( δεν μπορώ να πω αν έχει αποδώσει ( αλλά μάλλον ναι ), δεν είμαι ειδικός ) και οι αστικές συγκοινωνίες έχουν απλωθεί σε όλο το νομό με πολύ καλή συχνότητα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ