«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna

«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna Facebook Twitter
Η περιοδεία Blond Ambition έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τουρνέ όλων των εποχών.
1

H παγκόσμια περιοδεία με τίτλο Blond Ambition ήταν η τρίτη μεγάλη τουρνέ στην καριέρα της Madonna και πραγματοποιήθηκε προς υποστήριξη του τέταρτου άλμπουμ της (Like a Prayer) που είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 1989. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο μέγας χορηγός της περιοδείας θα ήταν η Pepsi, με την οποία – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής – η τραγουδίστρια είχε υπογράψει συμφωνία ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρήση του τραγουδιού "Like a Prayer" σε τηλεοπτική διαφήμιση του αναψυκτικού.

Μεσολάβησε όμως η εμφάνιση του μουσικού βίντεο για το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, η προκλητική εικονογραφία του οποίου – καιόμενοι σταυροί, η Καθολικών συμβόλων και μια ονειρική σκηνή ερωτικής συνεύρεσης με έναν μαύρο άγιο / Χριστό – προκάλεσε την οργή και την καταδίκη εκ μέρους του Βατικανού. Πολλές θρησκευτικές οργανώσεις ζήτησαν την απαγόρευση της διαφήμισης και το μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας και των θυγατρικών της, υποχρεώνοντας την Pepsι να αποσύρει την διαφήμιση και να ακυρώσει το συμβόλαιο χορηγίας.

«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna Facebook Twitter
Ένα εκρηκτικό μίγμα μόδας, ροκ συναυλίας, θεατρικότητας του Μπρόντγουεϊ και performance art.

Εκείνες οι συναυλίες και η εν γένει διαχείριση της σεξουαλικότητάς της από την Madonna αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που στη συνέχεια και μέχρι τις μέρες μας, οι γυναίκες στο mainstream ποπ στερέωμα ένιωσαν επιτέλους άνετα να τραγουδήσουν για το σεξ και την ερωτική επιθυμία από την δική τους οπτική.

Κι αυτά ήταν μόνο τα προεόρτια μιας άκρως επεισοδιακής περιοδείας. Στο Τορόντο, η Madonna υποδυόταν επί σκηνής ότι αυνανίζεται σ΄ ένα βελούδινο κρεβάτι υπό το βλέμμα Καναδών αστυνομικών που την απείλησαν με άμεση σύλληψη αν συνεχιζόταν στο ίδιο «ύφος» η παράστασή της. Στην Ιταλία, διάφορα συνδικάτα δήλωσαν από κοινού ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία αν δεν ματαιώνονταν οι εμφανίσεις της, ενώ ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' χαρακτήρισε την συναυλία της ως «μια από τις πιο σατανικές εκδηλώσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας». Η περιοδεία Blond Ambition έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τουρνέ όλων των εποχών.

Μοιάζει παράδοξη στις μέρες μας τόση φασαρία και τέτοιο σκάνδαλο για κάποιες «προκλητικές», υπαινικτικές σκηνές ερωτισμού επί σκηνής στο πλαίσιο ενός σόου. Το 1990 όμως επικρατούσε ακόμα ένας σχετικός καθωσπρεπισμός στην mainstream ποπ κουλτούρα, ο οποίος διαταράχτηκε έντονα με την φιλοδοξία της Madonna να «προκαλέσει» συνειδητά και να «διαλύσει άχρηστα ταμπού», παρουσιάζοντας στην περιοδεία της ένα εκρηκτικό μίγμα μόδας, ροκ συναυλίας, θεατρικότητας του Μπρόντγουεϊ και performance art. Ο στόχος της επετεύχθη. Ο περίφημα «κωνικός κορσές» του Jean Paul Gaultier που φόρεσε στη σκηνή χαρακτηρίστηκε ως «φροϋδικός εφιάλτης» ενώ μια γενιά εφήβων άρχισαν να ρωτούν τους γονείς τους τι σημαίνει S&M.

«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna Facebook Twitter
Η πιο σημαντική κληρονομιά του θεάματος που παρουσίασε η Madonna στην περιοδεία υπήρξε το γεγονός ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα εμφανιζόταν ως μέσο χειραφέτησης αντί για εργαλείο ερεθισμού
«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna Facebook Twitter

Συγχρόνως, τα θεματικά σκηνικά της παράστασης – θρησκεία, γερμανικός εξπρεσιονισμός, art deco, η ταινία Dick Tracy στην οποία συμμετείχε η Madonna και ως ηθοποιός και ως δημιουργός του soundtrack και είχε μόλις βγει στις αίθουσες – έθεσαν νέα υψηλά πρότυπα για τις την θεατρικότητα και τις τακτικές πρόκλησης των επερχόμενων σταρ της μουσικής και του θεάματος, όπως ο Marilyn Manson ή η Lady Gaga.

Η πιο σημαντική όμως κληρονομιά του θεάματος που παρουσίασε η Madonna στην περιοδεία Blond Ambition υπήρξε το γεγονός ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα εμφανιζόταν ως μέσο χειραφέτησης αντί για εργαλείο ερεθισμού. Εκείνες οι συναυλίες και η εν γένει διαχείριση της σεξουαλικότητάς της από την Madonna αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που στη συνέχεια και μέχρι τις μέρες μας, οι γυναίκες στο mainstream ποπ στερέωμα ένιωσαν επιτέλους άνετα να τραγουδήσουν για το σεξ και την ερωτική επιθυμία από την δική τους οπτική.

«Φροϋδικός εφιάλτης»: 30 χρόνια από την σκανδαλώδη Blond Ambition Tour της Madonna Facebook Twitter
Ο περίφημας «κωνικός κορσές» του Jean Paul Gaultier που φορούσε η Madonna στη σκηνή χαρακτηρίστηκε ως «φροϋδικός εφιάλτης»

Μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο άλλο άκρο και το παιχνίδι ξαναπέρασε στα χέρια των πάσης φύσεως μάνατζερ και συμβούλων των νεαρών καλλιτεχνών. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η απροκάλυπτη σεξουαλικότητα εξελίχθηκε σε νόρμα και σε αυτοσκοπό τουλάχιστον μέχρι τον ερχομό της Billie Eilish, η οποία συνειδητά εξέθεσε με την «καλυμμένη» εικόνα της την υπερσεξουαλικότητα που κυριαρχούσε πλέον στην σύγχρονη ποπ, καταγγέλλοντας συγχρόνως το "bodyshaming" σε όλες του τις μορφές. Στην ουσία του όμως, το μήνυμα που περνάει είναι αντίστοιχο με εκείνο που κατόρθωσε να επιβάλλει πριν από τριάντα χρόνια η Madonna: δική μου η εικόνα, δικό μου το σώμα, δικοί μου οι κανόνες.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Η τουρνέ αυτή άλλαξε τον τρόπο που γίνονται οι συναυλίες. Υπάρχουν οι προ ΒΑ τουρνέ και οι μετά ΒΑ τουρνέ. Η θεατρικότητα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, όλα μα όλα ήταν τόσο καινοτόμα για την εποχή τους. Και μια Μαντόνα στα πιο όμορφά της, με φουλ αυτοπεποίθηση. Είχε όλο τον κόσμο (και έχει ακόμα δλδ) στο ένα της χέρι. Απίστευτη αμεσότητα και γκελ με το κοινό. Αυτό έχει κάνει τη Μαντόνα αυτό που είναι. Μας λείπει αυτή η Μαντόνα...