Χίτλερ high: Ο Φύρερ λάτρευε τα οπιοειδή

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
The Needle and the Damage Done...
3

Η 18η Ιουλίου του 1943 ήταν μια ιδιαίτερη ημερομηνία, η κατάσταση τόσο τεταμένη, όσο σπάνια στο παρελθόν. Ο Κόκκινος Στρατός είχε κερδίσει στο Κουρσκ τη μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων της πολεμικής ιστορίας, με συνέπεια όλες οι γερμανικές ελπίδες για μία ακόμα ανατροπή στη Ρωσία να εκμηδενιστούν.

Την ίδια περίοδο οι Σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Σικελία και η Ιταλία βρισκόταν λίγο πριν από την αλλαγή πλευράς, να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τη Γερμανία.

Ο Χίτλερ κόντευε να χάσει όλες τις ελπίδες του, και λόγω της επικείμενης «προδοσίας του Κόκκινου στρατού [...] δεν έκλεινε μάτι, όπως έγραψε ο προσωπικός του γιατρός Μορέλ. «Το σώμα σκληρό και τεντωμένο σαν σανίδα, γεμάτο αέρια. Πολύ χλωμή όψη, εξαιρετικά νευρικός. Αύριο πολύ σημαντική σύσκεψη με τον Ντούισε».

Καταμεσής της νύχτας ο υπηρέτης Λίνγκε σήκωσε τον προσωπικό γιατρό από το κρεβάτι του: Ο Φύρερ συσπόταν από πόνους, είπε· απαιτούσε άμεση επαναφορά. Δεν είχε αντέξει το άσπρο τυρί στο βραδινό, ούτε το ρολό με σπανάκι και αρακά.

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
Ο Χίτλερ με τον προσωπικό του γιατρό Μορέλ

Ο Μορέλ ντύθηκε βιαστικά, περπάτησε βαριά μέσα στη νύχτα - κι έκανε ενέσεις. Όμως η βασική φαρμακευτική αγωγή δεν έπιασε.

Ο προσωπικός γιατρός σκεφτόταν πυρετωδώς τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για να αντιμετωπιστεί «η μεγάλη επίθεση». 

Κάτι έπρεπε να βρεθεί που να επιδράσει, να αναισθητοποιήσει τους έντονους πόνους του Χίτλερ και συγχρόνως να τον κρατήσει αποδοτικό. Έπρεπε να βγάλει έναν άσο από το μανίκι, και να που πράγματι υπήρχε κάτι. Η χρήση του όμως έκρυβε ρίσκο.

Στο κάτω δεξιά τέταρτο της καρτέλας «Ασθενής Α» [δηλαδή, ο Χίτλερ]  για το δεύτερο τρίμηνο του 1943 αναφέρεται μια ουσία, και είναι πολλές φορές υπογραμμισμένη: Eukodal, ένα ναρκωτικό της εταιρείας Merckαπό το Ντάρμσιατ.

Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1917 ως παυσίπονο και αντιβηχικό και έγινε τόσο δημοφιλές τη δεκαετία του ’20, που κυκλοφορούσε το σλόγκαν περί Eukodalismus.

Η εξαιρετικά ισχυρή δραστική ουσία του είναι ένα οπιοειδές ονόματι Oxycodon, που παράγεται από το φυσικό υλικό όπιο. Ειδικά ανάμεσα σε γιατρούς αυτή η ουσία, κατά τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ήταν ένα καυτό θέμα, για το οποίο τους άρεσε να μιλούν ή και να μη μιλούν, μια και υπήρχαν γιατροί που έβρισκαν στους εαυτούς τους τον καλύτερο και πιο εχέμυθο ασθενή.

Σε κύκλους ειδικών τo Eukodal θεωρούνταν η βασίλισσα των ουσιών: μια από την οποία είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Σχεδόν δυο φορές πιο ισχυρό παυσίπονο από τη μορφίνη, την οποία αντικατέστησε στην κλίμακα προτίμησης, αυτός ο πρόγονος των τεχνητών ναρκωτικών εντυπωσιάζει με ένα εξαιρετικά ταχύ, χαρακτηριστικό δυναμικό ευφορίας, το οποίο βρίσκεται σημαντικά πιο ψηλά από εκείνο της ηρωίνης, που είναι το φαρμακολογικό του ξαδερφάκι. 

Με την κατάλληλη δοσολογία το Eukodal δεν προκαλεί αίσθημα κούρασης, ούτε σε ρίχνει· το αντίθετο. Ο συγγραφέας Κλάους Μαν, που, προς λύπη του πατέρα του Τόμας, αρεσκόταν να πειραματίζεται ακόμα και προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνει τη θέση του ως κάτι το εξαιρετικό: «Δεν παίρνω καθαρή μορφίνη, αυτό που παίρνω ονομάζεται Eukodal. Αδερφούλα Euka. Βρίσκουμε ότι έχει πολύ καλύτερη δράση».  

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
Το Eukodal εκείνων των ημερών: δυο φορές πιο δυνατό και εθιστικό από τη μορφίνη.

Θα έπρεπε όμως ο Μορέλ να χρησιμοποιήσει αυτό το ισχυρό ναρκωτικό; Η στιγμή της αναχώρησης για τη σημαντική συνάντηση με τον Μουσολίνι πλησίαζε. Ο Ασθενής Α έμοιαζε απαθής, καμπούριαζε, δεν μιλούσε σε κανέναν. Ο Μορέλ ήξερε: To Eukodal θα τόνωνε τον Φύρερ επιτόπου και η έντονη σπαστική κολίτιδα, που σίγουρα είχε ψυχικά αίτια, θα εξαλειφόταν.

Μπορούσε όμως να φανταστεί ότι ο επιρρεπής στα ναρκωτικά δικτάτορας, από τη στιγμή που θα δοκίμαζε για πρώτη φορά την υποτιθέμενη τροφή των θεών, λόγω της ξεκάθαρης βελτίωσής της διάθεσης που αυτή εγγυόταν, δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει και τόσο εύκολα.

Ύστερα από μόλις δύο με τρεις εβδομάδες τακτικής χρήσης, το Eukodal ήδη καθιστά τα δεκτικά άτομα σωματικά εξαρτημένα. Δεν διακυβευόταν όμως η παγκόσμια ιστορία; Θα ήταν αδιανόητο να μην είναι σε φόρμα ο Χίτλερ στη συνάντηση αρχηγών των Δυνάμεων του Άξονα ή και, στη χειρότερη περίπτωση, να απουσιάζει.

Ο Μορέλ έπρεπε να σταθμίσει τα δεδομένα - και αποφάσισε να πάρει τo ρίσκο, κάνοντας υποδόρια ένεση με τo νέο ναρκωτικό, κάτω από την επιδερμίδα. Μια μοιραία απόφαση. 

Η άμεση μεταμόρφωση του Ασθενούς Α στα λεπτά και τις ώρες μετά την εφαρμογή ήταν τόσο συνταρακτική, που δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν της ακολουθίας του - ακόμα και αν κανείς δεν έμαθε φυσικά την αιτία αυτής της ξαφνικής αλλαγής της διάθεσης.

Όλοι ανακουφίστηκαν με την προσωρινή ώθηση ενέργειας του αρχηγού και προετοιμάζονταν με υψηλό ηθικό για τη συνάντηση με τους Ιταλούς. Ο Χίτλερ φαινόταν στιγμιαία να είναι τόσο καλά, που απαίτησε αμέσως τη χορήγηση νέας δόσης,ωστόσο ο Μορέλ αρχικά ήταν απορριπτικός, «επειδή έχουμε μπροστά μας σημαντικές συσκέψεις και αποφάσεις πριν από την αναχώρηση στις 15.30». 

Αντ' αυτού, του προσέφερε μασάζ και ένα κουτάλι ελαιόλαδο, αλλά ο Χίτλερ δεν ήθελε, ισχυριζόμενος αιφνίδια ότι ζαλιζόταν, οπότε η αναχώρηση θα ετίθετο σε κίνδυνο.

Αν έδωσε διαταγή για μια νέα δόση της ισχυρής ουσίας ή αν πήρε ο ίδιος ο Μορέλ την πρωτοβουλία είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, ο προσωπικός γιατρός του έκανε μια δεύτερη ένεση, αυτή τη φορά ενδομυϊκά, στον μυϊκό ιστό λοιπόν: «Πριν από την αναχώρηση για το αεροδρόμιο, μία αμπούλα Eukodal ε.μ.». 

Την εκκεντρική συμπεριφορά του Χίτλερ στη συνάντησή του με τον Μουσολίνι στη βίλα Γκάτζια κοντά στο Φέλτρε της Βενετίας επιβεβαιώνουν οι αναφορές όλων των μαρτύρων, όπως επίσης και μία έκθεση που γράφτηκε μεταπολεμικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Για τρεις ώρες ακατάπαυσχα και με πνιχτή φώνή ο Φύρερ ζάλιζε τα αυτιά του εξαντλημένου συναδέλφου δικτάτορα, που δε μίλησε ούτε μία φορά, παρά καθόταν ανυπόμονα με σταυρωμένα πόδια στην άκρη μιας υπερβολικά μεγάλης πολυθρόνας, αγκαλιάζοντας σπασμωδικά το ένα γόνατο.

Ο Μουσολίνι ήθελε βασικά να πείσει τον Χίτλερ ότι θα ήταν καλύτερα για όλους να έβγαινε η Ιταλία από τον πόλεμο, όμως δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να μαλάζει εδώ κι εκεί την πονεμένη του πλάτη, να σκουπίζει το μέτωπό του μ’ ένα μαντίλι ή να αναστενάζει βαθιά.

Η πόρτα άνοιγε διαρκώς, και του έφερναν νέες ειδήσεις σχετικά με τον βομβαρδισμό της Ρώμης που ελάμβανε χώρα εκείνη ακριβώς την ώρα. Ούτε καν γι' αυτό δεν μπορούσε να μιλήσει, επειδή ο Χίτλερ περιέγραφε ακατάπαυστα με γλαφυρά χρώματα, μπροστά σ’ ένα εντελώς αμήχανο ακροατήριο, για ποιον λόγο δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί η νίκη των Δυνάμεων του Αξονα

Ο Ντουτσε, μέσα στην κατάθλιψή του, είχε κολληθεί στον τοίχο από τους βερμπαλισμούς του τεχνητά αναστηλωμένου Φύρερ. Αποτέλεσμα της συνάντησης: Η Ιταλία αρχικά δεν τα παράτησε.

Ο Μορέλ αισθανόταν δικαιωμένος. Με τις ενέσεις του φαινόταν ότι είχε κάνει υψηλή πολιτική, και σημείωσε με κομπασμό: «Ο Φύρερ σε καλή φόρμα. Και στον γυρισμό, χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Το βράδυ δήλωσε στο Ομπερσζάλτσμπεργκ ότι η επιτυχία της μέρας οφειλόταν σ’ εμένα».

Αστοχώντας μερικές μοριακές ενώσεις από τη φαρμακολογική αλήθεια, οι ανακριτές των ΗΠΑ υποψιάζονταν μεταπολεμικά τη μεθαμφεταμίνη σαν αίτιο για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Χίτλερ στη συνάντηση με τον Μουσολίνι. Απόδειξη γι' αυτόν τον ισχυρισμό δεν προσκομίστηκε.

Το γιατί έμεινε κρυφό από τους Αμερικανούς το σημειωμένο με μαύρο μελάνι πάνω σε χαρτί, Eukodal, από τον Μορέλ, αποκαλύπτεται  από τις επίσημες μεταφράσεις των με μεγάλο κόπο αποκρυπτογραφημένων σημειώσεων του προσωπικού γιατρού στα αγγλικά. Εκεί το «United States Forces European Theater Military Intelligence Service Center», ανάμεσα στα αμέτρητα φάρμακα του Χίτλερ, αναφέρει εσφαλμένα κάποιο Enkadol».

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΟΡΕΛ: Οι αμερικανοί διάβασαν εσφαλμένα ως Enkadol, το Eukadol, με αποτέλεσμα να μείνει σκοτεινή μια σημαντική πτυχή της συμπεριφοράς του Χίτλερ.

Επειδή όμως δεν εμφανίζεται με αυτή την ονομασία στις λίστες των ναρκωτικών ένα τέτοιο φάρμακο, δεν του δόθηκε σημασία. Οι ερευνητές δεν αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσε να επρόκειτο για το Eukodal- μια και είναι άγνωστο στις ΗΠΑ κάποιο φάρμακο αυτής της μάρκας. 

Ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας του προσωπικού γιατρού οδήγησε τους Αμερικανούς σε λάθος δρόμο.

____________________________________

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Norman Ohler «Υπερδιέγερση, Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», σε μετάφραση Χρήστου Κοκκολάτου και Βασίλη Τσαλή, σελίδες: 416, εκδ. Μεταίχμιο

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Διαφαίνεται πως στην όπισθεν πλευρά του φύλλου υπάρχουν οι οδηγίες στη γερμανική.Υποθέτω εξαγωγαι της εποχής απ' την εταιρεία Merck στο Darmstadt? (https://www.ebay.com/itm/pb-24-Anni-20-FABBRICA-DI-PRODOTTI-CHIMICI-MERCK-DARMSTADT-EUKODAL-FP/263168588738?hash=item3d4611fbc2:g:QiEAAOSwhIFZoUHg, που το 1944 βομβαρδίστηκε). Το άτομο που φαίνεται να πουλάγε την εν λόγω συσκευασία (βλ.https://www.worthpoint.com/worthopedia/antique-empty-pharmacia-german-merck-1860328171) την έκανε από Βουλγαρία.Ένα ακόμη "υπέροχο" ντραγκ ήταν και το D-IX [με οξυκωδόνη (eukodal δλδ) κοκαίνη, μεθαμφεταμίνη], αν και τους πρόλαβε η ήττα.(...) Though simpler drugs such as Pervitin and Isophan helped to keep soldiers properly stimulated, Vice Admiral Hellmuth Heye in March 1944 requested a drug that could also provide the users with superhuman strength and a boosted sense of self-esteem.(...) D-IX formula which contained in each tablet: 5 mg of oxycodone (brand name Eukodal), 5 mg of cocaine, and 3 mg of methamphetamine (...)Nazi researchers found that drug-induced holocaust victims (inmates from Sachsenhausen concentration camp) could march in a circle for up to 90 kilometers per day without rest while carrying a 20 kilogram backpack.https://en.m.wikipedia.org/wiki/D-IXΕγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε επίπεδο πολλαπλό.