Έκοψαν όλες τις ομοφυλοφιλικές σκηνές του Bohemian Rhapsody - Εξοργίζει η λογοκρισία στην Κίνα

Έκοψαν όλες τις ομοφυλοφιλικές σκηνές του Bohemian Rhapsody - Εξοργίζει η λογοκρισία στην Κίνα Facebook Twitter
3

Η Κίνα λογόκρινε τουλάχιστον δέκα ομοφυλοφιλικές σκηνές από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Bohemian Rhapsody» με θέμα τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι.

Η ακραία αυτή λογοκρισία προκάλεσε  αντιδράσεις από πολίτες που καταγγέλλουν τις αρχές για υπερβολικά μέτρα.

Η ταινία για τη ζωή του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος Queen, ένα gay icon στη Δύση, ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την Παρασκευή και έχει ήδη κάνει εισπράξεις οκτώ εκατομμύρια δολάρια στο box office, σύμφωνα με την κινεζική κινηματογραφική εταιρεία Alibaba Pictures.

Αλλά από το φιλμ  απουσιάζουν τουλάχιστον τρία λεπτά σκηνών μεταξύ των οποίων ένα κοντινό πλάνο που δείχνει τον Μέρκιουρι να κουνάει ρυθμικά τους γοφούς του πάνω στη σκηνή και ένα άλλο πλάνο με ένα φιλί σε έναν άνδρα σε πάρτι.

 

«Ουσιαστικά είναι σαν να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία παρότι στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά», είπε ένας χρήστης του Weibo. «Η ταινία από μόνη της δεν επιχειρεί να τονίσει κάτι αλλά όταν σκοπίμως κόβονται σκηνές, το ζήτημα γίνεται ευαίσθητο», έγραψε ένας άλλος.

Η αρμόδια αρχή της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Η ταινία εξιστορεί τη ζωή του τραγουδιστή από το 1970 που σχηματίστηκε το συγκρότημα μέχρι το 1985 και μια από τις σημαντικότερες εμφανίσεις του στο Λονδίνο.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Κίνα και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν πολυάριθμες κοινότητες γκέι, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι συντηρητικές απόψεις ορισμένων έχουν προκαλέσει την λήψη αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.

Από το 2012 η Κίνα έχει αυξήσει τα μέτρα λογοκρισίας του περιεχομένου που θεωρεί ότι παραβιάζει τις αποκαλούμενες βασικές σοσιαλιστικές αξίες υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είτε πρόκειται για βίντεο γκέιμς, για μουσική ή για τηλεόραση.

Αλλά οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας είναι συχνά απρόβλεπτες ως προς το τι θεωρούν βία, πορνογραφία και πολιτικά ευαίσθητα θέματα.

Για παράδειγμα, σε μια άλλη ταινία, το «Πράσινο Βιβλίο», η οποία μάλιστα στέρησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «Bohemian Rhapsody» στη φετινή απονομή των βραβείων, οι γκέι σκηνές δεν αφαιρέθηκαν όταν κυκλοφόρησε στην Κίνα αυτόν τον μήνα.

Αλλά ο Σι Γιεντόνγκ, ένας αναλυτής ταινιών με έδρα το Πεκίνο, θεώρησε αναπάντεχο και το ότι το «Bohemian Rhapsody» εγκρίθηκε από τις αρχές λογοκρισίας της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η λογοκρισία εντείνεται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», εξήγησε ο ίδιος.

Culture
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Robyn ανεβαίνει στη σκηνή σαν high priestess του heartbreak και μετατρέπει το τραύμα σε ρυθμό. Η Rosalía στήνει λειτουργία techno–φλαμένκο και χρησιμοποιεί τη μουσική σαν τελετουργία μετάβασης. Ο Rob Rausch ποζάρει σαν pin-up snake boy και αφήνει το reality φίδι να σχεδιάσει τα όρια της queer οικειότητας. Και ο Gus Van Sant, σαν ήσυχος collector αγγέλων, συλλέγει αγόρια σαν να φυλάσσει την πρώτη τους ανάσα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Εκεί δεν είναι μαλθακή Δύση. Εκεί διαμαρτυρίες δεν πιάνουν, ούτε βιντεάκια και hashtag διαμαρτυρίας στα social media. Όλα αυτά αγνοούνται επιδεικτικά εκεί. Για Κίνα μιλάμε παιδιά. Η λογοκρισία είναι δεδομένη. Και εκτελούν θανατική ποινή ή ισόβια για πλάκα. Έχουν άλλους ρυθμούς εκεί. Να λέτε και ευχαριστώ που καταρχήν προβλήθηκε έστω και έτσι η ταινία εκεί χάρη στο άνοιγμα της αυταρχικής - αλλά αναγκαίας, κακά τα ψέμματα, με τόσο πληθυσμό - Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια προς τον υπόλοιπο κόσμο. Κάποτε παλιά θα απαγορευονταν μόνο και μόνο επειδή θα προερχόταν απ την Δύση και ας ήταν με κατάλληλο για αυτούς περιεχόμενο.
Δεν είναι κατι καινούργιο!Η Κίνα έκανε το ίδιο και με την Γιουροβίζιον πέρυσι. Ότι έχει να κάνει με εισβολή δυτικού ή ξενου πολιτισμού στην χώρα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικη, διστακτική, καχύποπτη στα όρια της λογοκρισίας.