Υπάρχει ένας γρίφος που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτή την ερώτηση

Υπάρχει ένας γρίφος που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτή την ερώτηση Facebook Twitter
5

 


Αυτό το ψυχολογικό test με την ιστορία ενός κοριτσιού κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο και διαφημίζεται ως η δοκιμασία που θα κρίνει αν είστε ψυχοπαθής η έστω κοντά σε μια τέτοια κατάσταση.

"Ένα κορίτσι είναι στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άντρα τον οποίο δεν γνώριζε. Σκέφτεται πως αυτός ο τύπος είναι καταπληκτικός, ο άντρας των ονείρων της και τον ερωτεύεται. Λίγες μέρες αργότερα, η κοπέλα σκότωσε την αδελφή της.

 

Ποιο είναι το κίνητρο για τη δολοφονία της αδελφής της;"

 

Η απάντηση που θα έδινε ένας ψυχοπαθής , σύμφωνα με αυτή την "test", είναι:

"Ήλπιζε ότι ο άντρας θα εμφανιζόταν και πάλι στην κηδεία."

Σύμφωνα με το τεστ, αν το έχετε πετύχει, τότε ίσως είστε ένας ψυχοπαθής.

Αυτή η πολύ απλουστευμένη λογική αμφισβητείται από πολλούς ως επιστημονικό τεκμήριο και θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη καθώς είναι περισσότερο κάτι σαν παιχνίδι μυστηρίου.

Αλλά ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Character Disturbance", Dr George Simon δεν την απορρίπτει εντελώς και όπως λέει στον Ιndependent η λεγόμενη "δοκιμή" που έχει γίνει viral είναι σχετικά άχρηστη, αλλά έχει κάποια στοιχεία της σχετικότητας:

"To PCL-R (Hare Psychopathy Checklist-Revised ή απλώς Psychopathy Checklist) είναι ένα εργαλείο διαγνωστικής αξιολόγησης το οποίο χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια και λίστες ελέγχου προκειμένου να αξιολογηθούν και να καθοριστούν τα ψυχοπαθητικά στοιχεία της προσωπικότητας.

Όπως προκύπτει, ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του.


Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο «κακοήθη» μορφή ναρκισσισμού.

Ο Dr Simon υποστηρίζει πως η ψυχοπάθεια συνιστά ένα ευρύ φάσμα και δεν είναι κάτι απόλυτο. Τέτοιες παθολογίες καλύπτουν το εύρος αυτού του φάσματος ενώ μια «ολική» ψυχοπάθεια αποτελεί σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αν και ο ναρκισσισμός –σε διάφορους βαθμούς και εκδηλώσεις του- συναντάται ολοένα και πιο συχνά.

Συμπερασματικά λοιπόν δεν υπάρχει ερώτηση που μπορούν να απαντήσουν μόνο οι ψυχοπαθείς.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

H φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη του HIV θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ελλάδα, έπειτα από ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο παθολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝ «Αττικόν» Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας απαντά σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

4 σχόλια
τωρα αμα σου πω εγω οτι η ανασυρση του συγκεκριμενου αρχαιου viral και η ειδικοτερα το αποσπασμα "ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του" θα συσχετιστει στα media με συγκεκριμενο ανθρωπο θα μου πεις πως ειμαι συνομωσιολογος :)
Και καταγράφεται και λάθος το ερώτημα: υπάρχει ως όνειρο μιας θεραπευόμενης στην Ερμηνεία των Ονείρων του Φρόυντ, εδώ και 100 χρόνια. Πέρασε σε ταινία και άθλια παραμορφωμένο, τώρα και σε ψυχολογικό τεστ. Έλεος με την ημιμάθεια!

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ