Υπάρχει ένας γρίφος που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτή την ερώτηση

Υπάρχει ένας γρίφος που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτή την ερώτηση Facebook Twitter
5

 


Αυτό το ψυχολογικό test με την ιστορία ενός κοριτσιού κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο και διαφημίζεται ως η δοκιμασία που θα κρίνει αν είστε ψυχοπαθής η έστω κοντά σε μια τέτοια κατάσταση.

"Ένα κορίτσι είναι στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άντρα τον οποίο δεν γνώριζε. Σκέφτεται πως αυτός ο τύπος είναι καταπληκτικός, ο άντρας των ονείρων της και τον ερωτεύεται. Λίγες μέρες αργότερα, η κοπέλα σκότωσε την αδελφή της.

 

Ποιο είναι το κίνητρο για τη δολοφονία της αδελφής της;"

 

Η απάντηση που θα έδινε ένας ψυχοπαθής , σύμφωνα με αυτή την "test", είναι:

"Ήλπιζε ότι ο άντρας θα εμφανιζόταν και πάλι στην κηδεία."

Σύμφωνα με το τεστ, αν το έχετε πετύχει, τότε ίσως είστε ένας ψυχοπαθής.

Αυτή η πολύ απλουστευμένη λογική αμφισβητείται από πολλούς ως επιστημονικό τεκμήριο και θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη καθώς είναι περισσότερο κάτι σαν παιχνίδι μυστηρίου.

Αλλά ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Character Disturbance", Dr George Simon δεν την απορρίπτει εντελώς και όπως λέει στον Ιndependent η λεγόμενη "δοκιμή" που έχει γίνει viral είναι σχετικά άχρηστη, αλλά έχει κάποια στοιχεία της σχετικότητας:

"To PCL-R (Hare Psychopathy Checklist-Revised ή απλώς Psychopathy Checklist) είναι ένα εργαλείο διαγνωστικής αξιολόγησης το οποίο χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια και λίστες ελέγχου προκειμένου να αξιολογηθούν και να καθοριστούν τα ψυχοπαθητικά στοιχεία της προσωπικότητας.

Όπως προκύπτει, ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του.


Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο «κακοήθη» μορφή ναρκισσισμού.

Ο Dr Simon υποστηρίζει πως η ψυχοπάθεια συνιστά ένα ευρύ φάσμα και δεν είναι κάτι απόλυτο. Τέτοιες παθολογίες καλύπτουν το εύρος αυτού του φάσματος ενώ μια «ολική» ψυχοπάθεια αποτελεί σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αν και ο ναρκισσισμός –σε διάφορους βαθμούς και εκδηλώσεις του- συναντάται ολοένα και πιο συχνά.

Συμπερασματικά λοιπόν δεν υπάρχει ερώτηση που μπορούν να απαντήσουν μόνο οι ψυχοπαθείς.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
τωρα αμα σου πω εγω οτι η ανασυρση του συγκεκριμενου αρχαιου viral και η ειδικοτερα το αποσπασμα "ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του" θα συσχετιστει στα media με συγκεκριμενο ανθρωπο θα μου πεις πως ειμαι συνομωσιολογος :)
Και καταγράφεται και λάθος το ερώτημα: υπάρχει ως όνειρο μιας θεραπευόμενης στην Ερμηνεία των Ονείρων του Φρόυντ, εδώ και 100 χρόνια. Πέρασε σε ταινία και άθλια παραμορφωμένο, τώρα και σε ψυχολογικό τεστ. Έλεος με την ημιμάθεια!